Την εξασφάλιση επιπλέον 10 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία για έργα και προμήθεια εξοπλισμού στον τομέα της υγείας ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Υγείας για το ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο κ. Κ. Αγοραστός είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τους υφυπουργούς κ. Ζέττα Μακρή και κ. Αντώνη Μπέζα, στους οποίους και μετέφερε την κοινή θέση των φορέων της Λάρισας να μην υποβαθμιστούν τα δύο νοσοκομεία (πανεπιστημιακό και ΓΝΛ) μέσω της φημολογούμενης κινητικότητας ή διαθεσιμότητας καθώς και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.
Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον περιφερειάρχη ότι αύριο Παρασκευή θα παρουσιαστούν στο ΚΕΣΥΠΕ τα τελικά σχέδια για την κινητικότητα στις υγειονομικές περιφέρειες και θα σταλούν στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους για περαιτέρω συζήτηση.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας φέρνει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή ώστε οι προσλήψεις επικουρικών ιατρών και προσωπικού να γίνονται απ’ ευθείας από τις ΥΠΕ και τα νοσοκομεία προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.
Στην ομιλία του στη σύσκεψη ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέδειξε το γεγονός ότι ενώ υπάρχει ανάγκη για καινούργιο εξοπλισμό στο ΕΣΥ κι ενώ έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι, σημειώνονται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην προμήθεια του εξοπλισμού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της δημόσιας υγείας. Δεν αφήσαμε εκτός ΕΣΠΑ ούτε ένα έργο το οποίο να μας έχει αιτηθεί νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Τους πιέζαμε να εντάξουν χειρουργικά κρεβάτια. Μας έλεγαν: «δεν έχουμε χειρουργικά κρεβάτια». Τους λέγαμε: «εντάξτε χειρουργικά κρεβάτια, έχουμε τα χρήματα».
Έχουμε ενταγμένα έργα 28 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία αλλά έχει απορροφηθεί μόλις το 4,5 εκατ. ευρώ…
Οι μεγάλοι διαγωνισμοί για προμήθεια εξοπλισμού βαλτώνουν. Κι είναι πολλοί οι λόγοι, γι’ αυτό κι είναι μεγάλη καθυστέρηση.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο. Να δίνουμε χρήματα και να μην προχωρά η δημόσια υγεία και η προμήθεια μηχανημάτων να γίνεται δύο τρία χρόνια αργότερα όταν έχει απαξιωθεί η τεχνολογία αλλά και η τιμή. Έχουμε να κάνουμε μ’ ένα πολύ δύσκολο παζλ».
Ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε ειδικότερα στους παλιούς διοικητές των νοσοκομείων, το ΕΚΑΒ και την ΔΕΠΑΝΟΜ επισημαίνοντας:
«Στο ΕΣΠΑ για την υγεία στη Θεσσαλία πρόκειται να εντάξουμε άλλα 10 εκατ. ευρώ γιατί στο νοσοκομείο Βόλου υπήρχε πρόβλημα. Πρέπει να τεθούν δείκτες αποτελεσματικότητας στη λειτουργία τους.
ΕΚΑΒ: Τρία χρόνια να κάνει διαγωνισμό να προμηθευτεί ασθενοφόρα; Έχουμε εντάξει 44 καινούργια ασθενοφόρα, 32 του ΕΚΑΒ και 12 της 5ης ΥΠΕ και ασθενοφόρα δεν έρχονται. Ο κόσμος φωνάζει κι έχει δίκαιο. Τόσο δύσκολος είναι ο διαγωνισμός για ασθενοφόρα;
ΔΕΠΑΝΟΜ: Να καταργηθεί, το λέω ξεκάθαρα και μετά λόγου γνώσεως. Αν θέλουν να την κρατήσουν για έργα στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, ας την κρατήσουν. Στην περιφέρεια είναι βάρος, όχι προστιθέμενη αξία».
Για το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατέθεσε την εξής πρόταση: «οι πόροι από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο αντί να διατεθούν σε αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας σεμινάρια, να διατεθούν για τη στελέχωση των κέντρων υγείας».
Ακόμη, στην ομιλία του επισήμανε και το εξής:
«Να μην μπερδεύουμε δημόσιες και ιδιωτικές κλίνες, είναι τραγικό λάθος. Μας μπερδεύουν οι Ευρωπαίοι – και δεν μ’ ενδιαφέρουν τι θέλουν να κάνουν εκείνοι, μ’ ενδιαφέρει τι θέλουμε να κάνουμε εμείς στη χώρα μας – και τοποθετούν την Θεσσαλία πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ κι αυτό είναι τραγικό λάθος. Είναι παγίδα. Χρειάζεται επανεξέταση».
Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός έθεσε επίσης και μια σειρά άλλων ζητημάτων όπως τηλεϊατρική, τουρισμός υγείας, ψυχική υγεία και περιφερειακά ιατρεία.
Τον κ. Κ. Αγοραστό πλαισίωναν ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος.