Στην προσυνεδριακή Νομαρχιακή συνέλευση της ΔΗΜ.ΑΡ., που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί 24-11-2013 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παραβρέθηκαν ως εισηγητές τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Σάκης Παπαθανασίου, Ντόρα Τσικαρδάνη και Θράσος Φωτεινός καθώς και ο βουλευτής του κόμματος Θωμάς Ψύρρας.
Στο τέλος της συνέλευσης, κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες για την εκλογή συνέδρων και αμέσως μετά ξεκίνησε η ψηφοφορία που θα συνεχιστεί και την Δευτέρα στα γραφεία του κόμματος Κουμουνδούρου 11. Τα ονόματα των εκλεγμένων συνέδρων θα δοθούν στη δημοσιότητα την Τρίτη 26/11.
Τα κύρια σημεία των θέσεων της Κ.Ε είναι τα εξής:
-
Η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας και καμιά έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αντιμετώπιση των παθογενειών στο κράτος και την οικονομία
-
Η πολιτική των μνημονίων που αποδέχθηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ αποδείχθηκε οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη και απέτυχε να συγκροτήσει μια πολιτική εξόδου από την κρίση, με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια.
-
Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στην όξυνση της κρίσης παρά στην αντιμετώπισή της. Η πολιτική του πρόταση και σήμερα διατηρεί αυξημένο το ρίσκο της ευρωπαϊκής απομόνωσης και το κίνδυνο περιδίνησης της χώρας
-
Η πολιτική πρόταση της ΔΗΜΑΡ ήταν ίδια σε όλη αυτή την πορεία. Αναγνώριση του δεσμευτικού πλαισίου και αγώνας για να αλλάξει με την απαλλαγή της χώρας από τους επαχθείς όρους του μνημονίου και τη σύνδεση της δημοσιονομικής πολιτικής με την ανάπτυξη.
-
Η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση συνέβαλλε καθοριστικά, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης, η μείωση του χρέους και η πολιτική δέσμευση των εταίρων για παραμονή της χώρας στο ευρώ. Όμως σταδιακά η επιλογή της Ν.Δ να μετατρέψει την κυβέρνηση σε τρικομματική, δημιούργησε μια κατάσταση στην οποία η παραμονή στην κυβέρνηση μετατρεπόταν σε απλή στήριξη χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Για αυτό πιστεύουμε ότι όσο σωστή ήταν η επιλογή συμμετοχής στην κυβέρνηση άλλο τόσο σωστή ήταν η άρνηση να συναινέσουμε σε μια συντηρητική μετάπτωση της. Βεβαίως η αποχώρηση μας από την κυβέρνηση δεν μεταβάλλει τη στάση ευθύνης που έχουμε έναντι της χώρας, ούτε ισοδυναμεί με αποχώρηση από την προσπάθεια υπέρβασης τη κρίσης.
-
Η πολιτική πρόταση της ΔΗΜΑΡ είναι μια διαφορετική πολιτική εξόδου από την κρίση που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και θα ανασυγκροτεί τη χώρα σε προοδευτική κατεύθυνση. Η πολιτική πρόταση αναφέρεται: α) Σε ένα πλέγμα προτεραιοτήτων εθνικής σημασίας που πρέπει να προωθηθούν με ευρύτατες συναινέσεις και συμπαρατάξεις β) Στην ουσιαστική πολιτική επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής και μια νέα συμφωνία με τους εταίρους γ) Την προώθηση δημοκρατικών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας.
-
Η προώθηση αυτής της πολιτικής πρότασης προϋποθέτει τη συγκρότηση και ισχυροποίηση του προοδευτικού τρίτου πόλου. Η πρόταση δεν αφορά μόνο όσους αναφέρονται στο δημοκρατικό σοσιαλισμό αλλά και σε όλους όσοι συμφωνούν σε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των εφαρμοζόμενων συντηρητικών κυβερνητικών πολιτικών και δεν θα αποτελέσει ούτε το συμπλήρωμα μιας λαϊκιστικής και ανεύθυνης Αριστεράς. Επιδίωξη είναι να γίνει μια πολιτική συμπαράταξη που θα διεκδικήσει λύσεις σε επείγοντα θέματα επιβίωσης του πληθυσμού και ταυτόχρονα θα παρουσιάσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.