Μέτρα για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte» στην καλλιέργεια αραβοσίτου


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, σε συνέχεια παλαιότερων ανακοινώσεων, ενημερώνει ότι μετά τον εντοπισμό του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica virgifera Le Conte στις εκτάσεις της Π.Ε. Πιερίας συνεχώς από το 2009, λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του εντόμου σε απαλλαγμένες από τον οργανισμό περιοχές εντός της Π.Ε. Λάρισας και την προστασία της καλλιέργειας του αραβοσίτου.

Με την υπ.’ αριθ.’ 22300/9-12-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΓΒ7ΛΡ-Τ1Γ) απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας τέθηκε σε εφαρμογή σε ετήσια βάση πρόγραμμα περιστολής και επανακαθορίστηκε η ζώνη περιστολής εντός της Π.Ε. Λάρισας που γειτνιάζει με τα όρια της Π.Ε. Πιερίας και περιλαμβάνει τομείς των Δήμων Τεμπών, Αγιάς και Ελασσόνας. Η συγκεκριμένη ζώνη οροθετείται κατά προσέγγιση ως εξής:

α. στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού: ανατολικά από την ακτογραμμή, δυτικά από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου (περιοχές Τ.Κ. Πυργετού – Αιγάνης) μέχρι την βόρεια έξοδο της κοιλάδας των Τεμπών, βόρεια από τα όρια της Π.Ε. Πιερίας και νότια από την βόρεια και βορειοανατολική πλευρά του Κισσάβου (περιοχές Τ.Κ. Ομολίου – Στομίου), και

β. στην περιοχή των Δ.Ε. Καρυάς και Γόννων και συγκεκριμένα στα οροπέδια των Τ.Κ. Καρυάς, Συκαμινέας και Καλλιπεύκης: ανατολικά από τα όρια της Π.Ε. Πιερίας, δυτικά από την επαρχιακή οδό Ροδιάς – Συκαμινέας, βόρεια από την επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Καρυάς και νότια από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου.

Σε όλη τη ζώνη περιστολής, ανάμεσα στα άλλα μέτρα, απαγορεύεται η καλλιέργεια αραβοσίτου στον ίδιο αγρό για δύο συνεχόμενα έτη (καλλιεργητικές περιόδους 2013 και 2014), δηλαδή για κάθε αγροτεμάχιο σε δύο συνεχόμενα έτη μόνο το ένα έτος θα επιτρέπεται να σπέρνεται αραβόσιτος.

Εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή των παραγωγών στην επιλογή των αγροτεμαχίων που θα καλλιεργηθούν με αραβόσιτο κατά την νέα καλλιεργητική περίοδο (2014) διότι οι προβλεπόμενες κυρώσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι υποχρεωτική και η μη τήρηση τους επιφέρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το ν.2147/1952 και τις τροποποιήσεις του.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί αραβοσίτου μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου στα τηλέφωνα: 2413 511119, 511211, 511181 και 511144.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δημοσιοποίηση τελικών αποτελεσμάτων της διετούς παράτασης της δράσης 1.1 «Βιολογική γεωργία
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 44χρονη για πώληση λαθραίου καπνού - Αναζητείται η 21χρονη ιδιοκτήτρια του καταστήματος