Κριτική Μάξιμου στη Βουλή για την οικονομία


 Δριμύ κατηγορώ από το βήμα της Βουλής εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, με αφορμή την κατάθεση του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου για την ανάπτυξη, εξαπέλυσε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Βουλευτής Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρακόπουλος, στηλίτευσε την καθυστέρηση που επέδειξε η κυβέρνηση για 15 μήνες,  στη λήψη μέτρων αναπτυξιακής προοπτικής, γεγονός που οδήγησε την ύφεση στο 4,6%, την ανεργία στο 13,5%, τα «λουκέτα» που μετατρέπουν εμπορικούς δρόμους σε εμπορικά κενοτάφια, και τον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε πάνω από το 5% δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και απελπισία στους καταναλωτές.

 Ο βουλευτής Λαρίσης τόνισε ότι «αυτή η ζοφερή οικονομική πραγματικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια συνταγή. Και αυτή ακούει στο όνομα ανάπτυξη. Περιέργως, αυτήν ακριβώς τη λέξη λησμόνησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για 15 μήνες. Και τον όρο και το περιεχόμενο. Αντιθέτως, έσπευσε, βάσει των συμφωνηθέντων του Μνημονίου να πάρει τα λεγόμενα «εύκολα» μέτρα, να περικόψει μισθούς και συντάξεις και να επιβάλει έμμεσους φόρους.»

Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «το ζητούμενο σε μια οικονομία δεν είναι να αφαιρείς μεγαλύτερα κομμάτια από την παραγωγική πίτα, αλλά να βρίσκεις τρόπους να μεγαλώνεις την πίτα.»

Και συνέχισε λέγοντας: «Οι ερασιτεχνικές και ακατανόητες πολιτικές της κυβέρνησης, απόδειξη ότι ουδέποτε είχατε σχέδιο για την οικονομία, δεν έχουν αρχή και τέλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ερχόμενο στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, αυτό που θεώρησε ως επείγουσα πολιτική πράξη ήταν να καταργήσει τον πετυχημένο επενδυτικό Νόμο 3299/2004 της Νέας Δημοκρατίας. Δέκα μήνες μετά τις εκλογές, μόλις τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση συνειδητοποίησε την ανάγκη επενδύσεων, και η τότε υπουργός  Ανταγωνιστικότητας, η κα Κατσέλη, κατέθεσε ένα σχέδιο για τον αναπτυξιακό Νόμο. Και αυτό, όμως, το σχέδιο απεσύρθη για να έλθετε τώρα, 6 μήνες μετά, με νέο σχέδιο, το οποίο δεν έχει σοβαρές διαφορές, στις αρχές και τη φιλοσοφία του από το προηγούμενο. Πως αλλιώς να χαρακτηριστεί αυτή η πολιτική συμπεριφορά εκτός από αποθέωση της σύγχυσης;».

Ο κ. Χαρακόπουλος αφού αναφέρθηκε στο φιάσκο της επένδυσης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, μίλησε για την κατάρρευση του ΕΣΠΑ, στο οποίο από την 5η θέση στις απορροφήσεις βρεθήκαμε στην 23η, και για το ΤΕΜΠΜΕ, όπου μέχρι τον Οκτώβριο είχαν δοθεί μόνον 2.500 εγγυήσεις για δάνεια, ενώ το 2009 οι εγγυήσεις ήσαν περίπου 50.000.

Ο κ. Χαρακόπουλος τελέίωσε τη παρέμβασή του, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν κουράστηκε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εγκαίρως. Από τους πρώτους μήνες που αναλάβατε τα ηνία της χώρας. Πριν από το Μνημόνιο αλλά και μετά. Σας προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα, για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την οικοδομή. Και σας τονίσαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε ο,τιδήποτε είναι θετικό για την οικονομία σε αντίθεση με εσάς που στην αντιπολίτευση λέγατε «όχι σε όλα», όχι στις επενδύσεις, όχι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στις διαρθρωτικές αλλαγές, και λαϊκίζατε ασύστολα. Η Νέα Δημοκρατία με αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε μέτρο που έστω και στο ελάχιστο θα προσφέρει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης αλλά δεν θα πάψει να στηλιτεύει και να πολεμά πολιτικές που μας οδηγούν σε αδιέξοδους και επικίνδυνους ατραπούς.»   

Προηγούμενο άρθρο Με πρωτοβουλία Κ. Αγοραστού παρέμβαση της ένωσης περιφερειών στην κυβέρνηση για NATURA και αναπτυξιακά προγράμματα
Επόμενο άρθρο Προβλήματα Λειτουργίας στον Στεφανιογράφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας