Την αναγκαιότητα να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης ενεργειών για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην κτηνοτροφία που έρχονται από το παρελθόν, επανέλαβε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Χουχουρέλο και τα μέλη της πανελλήνιας ένωσης εκτροφέων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, παρουσία και του περιφερειακού συμβούλου κ. Θανάση Παιδή.
Κυριότερο ζήτημα για τους εκτροφείς είναι η καθυστέρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην υλοποίηση ενός περιβαλλοντικού προγράμματος για τη διάσωση των υπό εξαφάνιση φυλών, και ως εκ τούτου ζήτησαν από τον κ. Κ. Αγοραστό την παρέμβασή του προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα αυτό.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης κ. Γιώργος Χουχουρέλος: «Ενημερώσαμε τον περιφερειάρχη για το γεγονός ότι από τα τρία φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα το ένα δεν «προχωράει», όπως συμβαίνει με τα άλλα δύο. Τα δύο προγράμματα είναι για την απονιτρορύπανση και για τα βιολογικά προϊόντα, για τα οποία όπως αποφασίστηκε ξεκίνησε η πενταετία από το 2012, όπως είχε υποχρέωση το Υπουργείο, εν αντιθέσει με το τρίτο φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα, το οποίο είναι για τη διάσωση των υπό εξαφάνιση φυλών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθυστερεί με στόχο να ξεκινήσει η πενταετία από το 2013, παρά το γεγονός ότι εμείς υποβληθήκαμε στη δέουσα δαπάνη με την ανάλογη απώλεια εισοδήματος για το 2012. Αυτό μας φέρνει σε πάρα πολύ δυσμενή θέση, γιατί όπως είπαμε υποβληθήκαμε στη δαπάνη υλοποίησης του προγράμματος και όλων των υπολοίπων υποχρεώσεων από την χρονιά του 2012. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε την παρέμβαση του περιφερειάρχη προς το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να επισπευτεί η διαδικασία για να ξεκινήσουμε και εμείς το πρόγραμμα από το 2012, καθώς με έναν χρόνο απώλειας δεν είναι δυνατόν να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις του συγκεκριμένου προγράμματος».
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Αγοραστός δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους στο ΥΠΑΑΤ, ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα και να μην ταλαιπωρούνται άλλο οι εκτροφείς. Σημείωσε δε τα εξής: «Ο αγροδιατροφικός τομέας και η στροφή στην παραγωγή είναι ζητούμενα για μπορέσει η χώρα μας να ανακάμψει. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την κτηνοτροφία καταγράψαμε τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και είμαστε σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να τεθεί ένας οδικός χάρτης ενεργειών και να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις που έρχονται από το παρελθόν. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων παράγουν τα καλύτερα προϊόντα και τα οποία πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Οι άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται με την εκτροφή αυτών των φυλών, χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας για να συνεχίσουν να παράγουν τα ποιοτικά προϊόντα τους»
Κατά τη συνάντηση τονίστηκε επίσης το πόσο σημαντικό είναι η διατήρηση των αυτοχθόνων φυλών, όπως είναι η ελληνική βραχυκερατική αγελάδα, ο μαύρος χοίρος, το θεσσαλικό, το Σκυριανό και το άλογο της Πίνδου, το Σαρακατσάνικο, το Καλαρρύτικο το Καραγκούνικο και το αιγοπρόβατο Πηλίου και Σκοπέλου κ.α., πληθυσμοί που αν δεν ενισχυθούν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξαφάνισής τους. Συζητήθηκε ακόμη το θέμα τον βοσκοτόπων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ζητούν τα κοπάδια τους να μπορούν να βοσκούν ελεύθερα σε καθορισμένες εκτάσεις και να μην είναι έγκλειστα, ώστε να παράγουν ποιοτικά προϊόντα με προστιθέμενη αξία.