Εμβολιασμοί και περισυλλογή αδέσποτων για την αντιμετώπιση της λύσσας στην Ελασσόνα


Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ελασσόνας το πρωί της Παρασκευής μετά το κρούσμα λύσσας σε σκύλο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.

 

Ανοίγοντας την σύσκεψη ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γιώργος Πασχόπουλος ανέφερε αρχικά τις ενέργειες που έγιναν ήδη για την αντιμετώπιση του φαινομένου που αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την μη εξάπλωση της νόσου.

 

Ήδη, έχει επιλεχθεί σημείο που θα οδηγηθούν τα αδέσποτα ζώα και έχει γίνει η μέριμνα για τα υλικά που χρειαστούν για την περισυλλογή των ζώων: εμβόλια, αλυσίδες, γάντια, σήμανση κλπ.

Η ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου ήταν άμεση. Παρόν στη σύσκεψη ήταν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Γκουντέλας, που μίλησε για την αναγκαιότητα εμβολιασμού όλων των ζώων αδέσποτων και δεσποζόμενων .

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην καταγραφή και τον εμβολιασμό των τσοπανόσκυλων και των κυνηγετικών σκύλων, καθώς στην περισυλλογή και τον άμεσο εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων.

Για το λόγο αυτό παρέστησαν στη σύσκεψη μεταξύ άλλων ήταν εκπρόσωποι από: Κ. Υγείας Ελασσόνας, Πυροσβεστική, ΠΑΠ, Δασαρχείο Ελασσόνας, Σχολεία, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, κτηνοτροφικούς συλλόγους, κυνηγετικούς συλλόγους, κτηνίατροι, φιλοζωικές οργανώσεις, θηροφυλακή, εθελοντές, διασώστες, δασοφυλακή, και άλλους φορείς και συλλόγους.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

  1. Σήμανση, καταγραφή και υποχρεωτικός ετήσιος προληπτικός αντιλυσσικός εμβολιασμός όλων των δεσποζόμενων σκύλων και γατών με ευθύνη των ιδιοκτητών τους. Ο εμβολιασμός αυτός επιβάλλεται να γίνεται μόνο από Κτηνίατρο και αποδεικνύεται μόνο με τη σχετική θεώρηση στο Βιβλιάριο Υγείας του ζώου. Οι ιδιώτες Κτηνίατροι οφείλουν να τονίζουν στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα παραπάνω και είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν άμεσα στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία κάθε ύποπτο περιστατικό που υποπίπτει στην αντίληψή τους.

  2. Έλεγχος του αριθμού των αδέσποτων σκύλων και γατών με ευθύνη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιβάλλεται οι Δήμοι να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του αριθμού και τον εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων.

  3. Οι κάτοικοι οφείλουν να αναφέρουν αμέσως στις αρμόδιες αρχές (Αστυνομία, Κτηνιατρική Υπηρεσία, Υγειονομικές αρχές), κάθε περίπτωση δαγκώματος σε ανθρώπους ή άλλα ζώα.

  4. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όσους εργάζονται κοντά σε ζώα (κτηνίατροι, υπάλληλοι κυνοκομείων, δασικοί υπάλληλοι κλπ), που θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου και πρέπει να εμβολιάζονται προληπτικά κατά της λύσσας.

  5. Όσον αφορά σε κατοικίδια ζώα που έχουν δαγκώσει άνθρωπο πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες Αρχές (Κτηνιατρική Υπηρεσία, Αστυνομία, ) και:

Εφόσον είναι δεσποζόμενα, εμβολιασμένα ή μη, να απομονώνονται και να παρακολουθούνται από Κτηνίατρο επί 15 ημέρες για τυχόν εκδήλωση συμπτωμάτων.

Εφόσον είναι αδέσποτα, καλό είναι να γίνει μια κατά το δυνατόν ακριβής περιγραφή του ζώου, καθώς και της τοποθεσίας όπου έγινε η επαφή ανθρώπου-ζώου, ώστε αυτό να εντοπιστεί και να επιχειρηθεί η σύλληψη, ο περιορισμός και η παρακολούθησή του, όπως παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η πλύση του τραύματος με άφθονο νερό και σαπούνι και νερό υπό μεγάλη πίεση ή μόνο νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά (η διαδικασία αυτή συνίσταται για όλες τις πληγές από δαγκώματα συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν έχουν σχέση με πιθανή μόλυνση από λύσσα). Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αιθανόλη 70% (οινόπνευμα) ή διάλυμα ιωδίου.

Σε κάθε περίπτωση να γίνει άμεση μετάβαση στο πλησιέστερο Νοσοκομείο για την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

  1. Σε περίπτωση που εντοπιστεί από τους πολίτες άγριο σαρκοφάγο ζώο στο περιβάλλον, οι πολίτες να πράττουν αναλόγως:

α) Εάν το ζώο είναι νεκρό, να αποφεύγουν την οποιαδήποτε επαφή ή μετακίνησή του και να ειδοποιούν άμεσα τις Αρμόδιες Αρχές.

β) Εάν το ζώο είναι ζωντανό, να μην προβαίνουν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να τους φέρουν σε κίνδυνο έκθεσης (παροχή τροφής, χάϊδεμα ή προσπάθεια σύλληψής του). Σημειωτέον, ότι μερικές από τις πρώιμες ενδείξεις εκδήλωσης της νόσου στα άγρια ζώα είναι η άσκοπη περιπλάνηση, η φιλικότητα προς τον άνθρωπο και η απώλεια του φυσικού ενστίκτου αποφυγής ανθρώπων και κατοικημένων περιοχών. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις αλεπούδες, που λόγω της μεγάλης ευπάθειάς τους στη νόσο αποτελούν τη δεξαμενή του ιού στη φύση και είναι ασφαλής δείκτης εξάπλωσης του ιού σε μια περιοχή.

  1. Σε ότι αφορά τα παραγωγικά ζώα (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους κλπ), ο κίνδυνος έκθεσής τους στη νόσο, αφορά κυρίως ζώα αγελαία, ή όσα βόσκουν εκτός σταύλου (σε ενσταυλισμένα ζώα η πιθανότητα είναι ιδιαίτερα μικρή). Για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση εκ μέρους των κτηνοτρόφωνκαι αναφορά κάθε ύποπτου περιστατικού ζώων ιδιοκτησίας τους (παραγωγικών ή σκύλων) που δαγκώθηκαν από σαρκοφάγο ζώο, παρουσιάζουν ασυνήθιστη συμπεριφορά ή νευρικά συμπτώματα. Εξυπακούεται ότι όλες οι μετακινήσεις και αγοραπωλησίες ζώων γίνονται αυστηρά κάτω από την εποπτεία της αρμόδιας τοπικής Κτηνιατρικής Αρχής. Ακόμη, οφείλουν να προβούν σε μείωση του αριθμού των ποιμενικών σκύλων που διατηρούν, να φροντίσουν απαραιτήτως για τη σήμανση και τον προληπτικό ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό τους και να προνοήσουν να περιορίζουν την παραμονή των ποιμενικών σκύλων εκτός των περιφραγμένων ορίων της σταυλικής τους εγκατάστασης όταν αυτό δεν είναι αναγκαίο (βόσκηση ποιμνίου). Επιπλέον, οφείλουν να εξαλείψουν τις πιθανές πηγές ανεύρεσης τροφής από άγρια σαρκοφάγα ζώα πέριξ των σταύλων τους (υπολείμματα τροφών, πτώματα κλπ).

Τονίζεται ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Η λύσσα είναι ιδιαίτερα σοβαρή και θανατηφόρος ζωοανθρωπονόσος, όμως δεδομένου ότι ο τρόπος μετάδοσής της είναι πολύ συγκεκριμένος (δάγκωμα ή έκθεση στο σάλιο μολυσμένου ζώου), είναι φανερό ότι εφόσον ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή πανικού.

Προηγούμενο άρθρο Γιορτάστηκαν τα γενέθλια της 1ης Στρατιάς Λάρισας
Επόμενο άρθρο Πολυ-Συνέδριο στη Λάρισα για την Τ.Α., την Κοινωνική Οικονομία και Ανάπτυξη της Θεσσαλίας