«Ως νέα δημοτική αρχή με την ψήφο των Λαρισαίων, είναι βασική μας δέσμευση να σχεδιάσουμε τη Λάρισα του 2040 και να ξεκινήσουμε έγκαιρα την προετοιμασία για την κατασκευή των έργων υποδομής που θα είναι αναγκαία τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων και επικεφαλής της κίνησης «Λάρισα – Ανθρώπινη Πόλη» κ. Έκτορας Νασιώκας μιλώντας σε συνεδρίαση της ομάδας εκπόνησης του προγράμματος της κίνησης.
Ο κ. Νασιώκας, συνοδευόμενος από το συντονιστή της ομάδας εκπόνησης του προγράμματος, καθηγητή του Τ.Ε.Ι. κ. Νίκο Μπλάνα, επισκέφτηκε συγκεκριμένα σημεία στον ιστό της πόλης, τα οποία πρόκειται να έχουν νευραλγικής σημασίας θέση στη Λάρισα του μέλλοντος.
«Μέχρι τώρα το σύνηθες στην Ελλάδα είναι πρώτα να προκύπτει μία αναγκαιότητα και στη συνέχεια να έρχεται η Πολιτεία σε όλες τις εκφάνσεις της (κεντρική κυβέρνηση, αποκεντρωμένη διοίκηση, αυτοδιοίκηση) να την καλύψει. Ήρθε όμως η ώρα αυτό να αλλάξει. Ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η Ελλάδα οφείλει πλέον να προλαμβάνει τις εξελίξεις αντί να «τρέχει» πίσω απ’ αυτές. Βούλησή μας στην κίνηση «Λάρισα – Ανθρώπινη Πόλη» είναι να καταστεί ο Δήμος Λαρισαίων πρωτοπόρος σ’ αυτόν τον τομέα», επισήμανε ο κ. Έκτορας Νασιώκας.
Από την πλευρά του ο καθηγητής κ. Νίκος Μπλάνας ανέφερε στην εισήγησή του:
«Το 2040, ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών θα ισούται με το 45% περίπου του εργατικού δυναμικού ηλικίας 15-64 ετών στην Ε.Ε. των 27. Επίσης πάνω από τα ¾ του παγκόσμιου πληθυσμού το 2040 θα ζουν σε πόλεις. Οι δημογραφικές εξελίξεις αποτελούν το σοβαρότερο παράγοντα προσδιορισμού της οικονομικής ανάπτυξης και του κοινωνικού μοντέλου, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκοσμίως. Επιπλέον οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της τεχνολογικής επανάστασης και της ενεργειακής εξάρτησης επιδρούν άμεσα στις τοπικές κοινωνίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες [περιφέρειες, πόλεις], επιθυμώντας να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, διεξάγουν μελέτες τόσο σε τοπικό επίπεδο [δήμων], όσο και σε περιφερειακό σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων [όπως υγείας, ανάπτυξης, χωροταξίας, τεχνολογίας] λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που προκύπτουν με ταχύτατο και αρκετές φορές ανεξέλεγκτο ρυθμό. Σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και μεγάλο πλήθος λοιπών πόλεων εκπονούν ή έχουν εκπονήσει το σχέδιο δράσης, δηλαδή τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσουν προς το 2040. Είναι δέσμευσή μας αυτό να κάνουμε και στο δήμο μας.»