Ροντούλης Αστ.: «Προβλήματα στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας»


 Η αξία των δημόσιων βιβλιοθηκών είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, αφού δρουν ως θεματοφύλακες της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου και ως βασικοί παράγοντες υποστήριξης και ενίσχυσης της παιδείας, της έρευνας, της επιστήμης, της εν γένει πνευματικής δημιουργίας και του πολιτισμού.

 Ενώ, λοιπόν, η Πολιτεία θα έπρεπε να ενισχύει και να αναπτύσσει τον σύγχρονο χαρακτήρα των βιβλιοθηκών, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία τους, δεν πράττει κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, εξαιτίας της μηδενικής χρηματοδότησής της δημόσιας βιβλιοθήκης Λάρισας, είναι αδύνατον να καλυφθούν ακόμα και τα βασικά λειτουργικά της έξοδα, όπως θέρμανση, τηλεφωνία, ηλεκτρικό ρεύμα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με την πρόσφατη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου λόγω οφειλών και της  επικείμενης διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος  από τη ΔΕΗ. Η ανησυχία για την  ορθή λειτουργία της βιβλιοθήκης μεγαλώνει, αφού υπάρχουν πλέον διευρυμένες ανάγκες  για τη συντήρηση του περιεχομένου της, καθώς και την υποστήριξη της λειτουργίας του δημόσιου κέντρου πληροφόρησης και διαδικτύου, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν οικονομικά.

Επιπροσθέτως, πρέπει να τονιστεί, ότι η Δημόσια βιβλιοθήκη Λάρισας λειτουργεί από το 1939 και διαθέτει πάνω από 60.000 τόμους βιβλίων, αρχείο περιοδικών και εφημερίδων καθώς και σπάνιες εκδόσεις. Στον χώρο της βιβλιοθήκης λειτουργεί δημόσιο κέντρο πληροφόρησης,  στο οποίο οι επισκέπτες-χρήστες της βιβλιοθήκης έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για ερευνητικούς, ψυχαγωγικούς και άλλους σκοπούς. Παράλληλα δε, υπάρχει και χωριστό κέντρο διαδικτύου για μαθητές και φοιτητές, στο οποίο μπορούν να πραγματοποιούν τις εργασίες τους.

Τούτων δοθέντων, ερωτάται  η κ. Υπουργός:

  • 1. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση, έτσι ώστε να δοθεί άμεσα χρηματοδότηση για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της χωρίς προβλήματα;
  • 2. Τι προτίθεται να πράξει η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να εξευρεθούν κονδύλια για την υποστήριξη των διευρυμένων, σύγχρονων αναγκών της βιβλιοθήκης;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αστέριος Γ. Ροντούλης

Προηγούμενο άρθρο Θ. Παρασκευούδη: «8 Μαρτίου, ημέρα υπενθύμισης...»
Επόμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Απάντηση Σαχινίδη σε Ροντούλη για μισθοδοσία κληρικών»