«Η μισθοδοσία των διαβαθμισμένων κληρικών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας διαμορφώνεται βάσει της υπ’ αριθ. 2/73045/0022/2-1-2004 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία έχει εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 21 του Ν. 3205/2003, δηλαδή του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων», απαντά ο Υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριου Ροντούλη, σχετικά με την μισθοδοσία των κληρικών.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Λαρισαίος βουλευτής στο ερώτημα του προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζητούσε να μάθει: «Εάν υφίσταται ζήτημα διακοπής της μισθοδοσίας των κληρικών της Ελλαδικής Εκκλησίας από το Κράτος και εάν η Κυβέρνηση συζητά με την Τρόικα το θέμα αυτό».
Σχολιάζοντας την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, ο κ. Ροντούλης δήλωσε τα εξής:
«Παρόλο που οι ερωτήσεις ήταν σαφέστατες, το Υπουργείο, με την άστοχη απάντησή του, απλά αναφέρει τον γνωστό, μέχρι τώρα, τρόπο πληρωμής των κληρικών και δεν αγγίζει καθόλου την έντονη πλέον φημολογία που βλέπει το φως της δημοσιότητας («Το Πρώτο ΘΕΜΑ» της 6ης Μαρτίου 2011), αναφορικά με την πιθανολογούμενη διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος και τις συζητήσεις που διεξάγει η Κυβέρνηση με την τρόικα για το θέμα αυτό.
Επομένως, στη σημερινή τραγική οικονομική πραγματικότητα και με ευθύνη της Κυβέρνησης δημιουργείται, πλέον, κλίμα έντονης αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους λειτουργούς της Ελλαδικής Εκκλησίας. Η ανασφάλεια εντείνεται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση εγγάμων κληρικών, οι οικογένειες των οποίων στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πολυμελείς.
Θέση του ΛΑ.Ο.Σ. είναι, ότι η καταβολή μισθών στους ιερωμένους της Ελλαδικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελεί συμβατική ανταποδοτική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας, έναντι της περιουσίας που προσέφερε κατά το παρελθόν η Εκκλησία στο Κράτος και ως τέτοια πρέπει να συνεχιστεί κανονικά».