Η Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου, με στόχο να τονιστεί η σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένειας ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ θα ήθελε να αναφερθεί στην εξάρτηση και τον εθισμό από ναρκωτικές ουσίες, ως μια χρόνια και βασανιστική κατάσταση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές οικογένειες τις οποίες υποστηρίζει.
Όταν οι γονείς ανακαλύπτουν ότι το παιδί τους κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, έρχονται αντιμέτωποι μεμια πολύ δύσκολη πραγματικότητα και βιώνουν μια πολύ τραυματική εμπειρία. Ανάμεικτα συναισθήματα θυμού, φόβου, αγανάκτησης και ενοχής αναδύονται. Τις περισσότερες φορές, η οικογένεια προσπαθεί να απαντήσει στο πρόβλημα στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις και ενεργεί παρορμητικά χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πολλοί γονείς φτάνουν να κατηγορούν αποκλειστικά τον εαυτό τους και να πιστεύουν ότι η οικογένεια είναι ο λόγος που το παιδί τους κάνει χρήση. Η αλήθεια είναι όμως πως η χρήση είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από την αλληλεπίδραση ατομικών, βιολογικών και ψυχοσυναισθηματικών χαρακτηριστικών, με τις οικογενειακές σχέσεις και άλλους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες.
Η οικογένεια συμμετέχει στη δημιουργία του φαινομένου της χρήσης ουσιών, ταυτόχρονα όμως μπορεί να αποτελέσει και κλειδί για την αντιμετώπιση του. Κρίσιμος παράγοντας για να συμβεί αυτό είναι οι γονείς να ξεπεράσουν τον φόβο τους και τα πιθανά αισθήματα ντροπής και ενοχής και να αναζητήσουν βοήθεια. Τις περισσότερες φορές ο χρήστης θα αρνηθεί ότι κάνει χρήση και όταν φτάσει η οικογένεια να βεβαιωθεί, θα πρόκειται πλέον για μια εδραιωμένη κατάσταση. Είναι σημαντικό από τη στιγμή που γίνουν αντιληπτά τα πρώτα σημάδια που μαρτυρούν την χρήση, οι γονείς να απευθυνθούν σε έναν εξειδικευμένο φορέα που ασχολείται με τα ναρκωτικά για να τους δώσει οδηγίες και να μην το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Όλοι θα ήθελαν μια άμεση λύση στο πρόβλημα. Η αλήθεια είναι όμως πως η διαδικασία της απεξάρτησης απαιτεί χρόνο και συντονισμένη προσπάθεια από όλο το οικογενειακό σύστημα.
Στην Ελλάδα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης ο θεσμός της οικογένειας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος. Σήμερα αυτό που ζητιέται στην ουσία από την οικογένεια, είναι να ετοιμάσει τα παιδιά της, για την ένταξή τους σε ένα κοινωνικό σύνολο που δεν έχει συγκεκριμένους κανόνες, αξίες, συνήθειες και ρόλους. Καινούργια είδη εξαρτήσεων έχουν κάνει την εμφάνιση τους, ενώ η επιτρεπτικότητα της χρήσης αλκοόλ σε όλο και μικρότερες ηλικίες προετοιμάζει ένα μοτίβο που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για μελλοντική προβληματική χρήση. Οι γονείς μέσα σε αυτή την πολυπλοκότητα των προβλημάτων δυσκολεύονται, αποστασιοποιούνται συναισθηματικά από τα παιδιά τους και χάνουν την επαφή . Συνέπεια αυτών είναι πολλές φορές να τους διαφεύγουν κρίσιμες πληροφορίες και να προσπερνούν συμπεριφορές που είναι πρόδρομοι πιθανών κινδύνων.
Το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ παρέχει δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο των πληροφοριών, ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε γονείς/αδέρφια/συντρόφους αλλά και σε επαγγελματικές ομάδες (εκπαιδευτικούς, δικηγόρους):
- Ενημέρωσης, συμβουλευτικής και υποστήριξης σε ενδιαφερόμενους ανεξάρτητα από το αν το εξαρτημένο άτομο είναι ενταγμένο σε θεραπευτική διαδικασία.
- Σεμινάρια έγκαιρης παρέμβασης σε σχέση με την χρήση ναρκωτικών.
- Ομαδική και Ατομική συμβουλευτική.
- Συμμετοχή σε ομάδες δραστηριοτήτων και εκπαίδευσης.
Στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον να μπορέσουν οι άνθρωποι:
- Να μιλήσουν για τις δυσκολίες τους.
- Να εντοπίσουν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα.
- Να δρομολογήσουν ενέργειες που θα κινητοποιήσουν το χρήστη να ζητήσει βοήθεια.
- Να εντοπίσουν διαφορετικούς ωφέλιμους τρόπους αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας.
- Να μοιραστούν το βάρος τους και να σταματήσουν να νοιώθουν μόνοι.
Οι υποστηριζόμενοι γονείς και οι λοιποί συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εντάσσονται, εφόσον το επιθυμούν, σε ομάδες αλληλοβοήθειας. Μέσα από αυτές έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να συνεργαστούν και να συμβάλλουν στη λειτουργία του χώρου, ο οποίος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βιώνεται ως δικός τους, με διάρκεια συμμετοχής αντίστοιχη με αυτή του παιδιού τους.
Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, το μεγαλύτερο και παλαιότερο θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλία, αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.
Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όλες οι υπηρεσίες των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα.
Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς και ποτέ δεν είναι πολύ αργά.
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ενημερωθείτε.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στη Λάρισα, στο 2410 237811, από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 15:00, Πηνειού 10 Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων.