Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη το μεγάλο θέμα της αξιολόγησης που αφορά και τους εργαζομένους στους δήμους. Η ετερόκλητη συμμαχία που συγκροτούν («αριστεροί»ΣΥΡΙΖΑ, δεξιοί Ν.Δ. ,«σοσιαλιστές» πρώην ΠΑΣΟΚ τώρα ΕΛΙΑ, και το ψηφοδέλτιο ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ με ενδείξεις Χρυσαυγήτικης απόχρωσης ) και είναι πλειοψηφία στο σύλλογο μας, αντί να οργανώσουν τον αγώνα, εξαντλούν τις «αγωνιστικές αντιδράσεις» τους, με τη συλλογή υπογραφών κατά διατάξεων που αφορούν τον τρόπο εφαρμογής του Νόμου 4250/2014 και όχι για την ουσία,ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.
Ως ΔΑΣ ΟΤΑ θέλουμε να δώσουμε ολοκληρωμένα τις θέσεις μας για την αξιολόγηση.
Κυβέρνηση, πλουτοκρατία, ΕΕ επιταχύνουν την αντιδραστική αναμόρφωση του Δημοσίου, γενικεύουν και κλιμακώνουν τον πόλεμο σε όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα με την προώθηση της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, το τσάκισμα των μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς σε διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, που υπηρετούν τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ετοιμάζουν μέσω και του αντιδραστικού κρατικού ελέγχου, τη λεγόμενη αξιολόγηση, 11 χιλιάδες απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014.
Η προπαγάνδα της κυβέρνησης προσπαθεί να παρουσιάσει την «αξιολόγηση» ως ένα μέσο που θα βελτιώσει τη λειτουργία του κράτους, προς όφελος του λαού, θα κάνει ταχύτερη και καλύτερη την εξυπηρέτησή του. Στην πραγματικότητα, το μέτρο της «αξιολόγησης» είναι μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης, που στόχο έχει να κάνει το κράτος πιο «λειτουργικό» για τους μονοπωλιακούς ομίλους, από κάθε άποψη.
Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει και η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 – 2016, που πρόσφατα παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε αυτό το κείμενο, περιγράφεται ο ρόλος στον οποίο καλείται να προσαρμοστεί καλύτερα το κράτος.
Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι η «αξιολόγηση» είναι συγκριτική. Δηλαδή, το σύστημα βαθμολογεί τους υπαλλήλους όχι μόνο ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά συγκρίνοντας τον ένα με τον άλλον. Είναι, με άλλα λόγια, ένα σύστημα που καλλιεργεί τον ανταγωνισμό, δημιουργεί συνθήκες διαίρεσης των εργαζομένων, προάγει το χαφιεδισμό.
Της «αξιολόγησης» προηγείται ο επιμερισμός των ποσοστών. Σε κάθε δήμο την ευθύνη αυτή την έχει ο κάθε Δήμαρχος από τη στιγμή που δεν υπάρχει γενικός διευθυντής. Έτσι ο Δήμαρχος αποφασίζει πως θα επιμεριστούν τα προαναφερόμενα κλιμάκια. Για παράδειγμα, ο Δήμος Λαρισαίων έχει 12 Διευθύνσεις(οργανικές μονάδες), μπορεί ο εκάστοτε Δήμαρχος να αποφασίσει ότι το 15% των υπαλλήλων που θα βαθμολογηθούν από 1 έως 6 θα προέρχονται όλοι από μία υπηρεσία (οργανική μονάδα). Ένα από τα κριτήρια για να ληφθεί αυτή η απόφαση είναι: «β. Οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής» (άρθρο 20). Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή θα αποφασίζει και θα υπογράφει ποιες υπηρεσίες θα μένουν ανοιχτές, ποιες θα κλείνουν ή ποιες θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών αφού θα χρησιμοποιηθεί η «αξιολόγηση» για τη συρρίκνωση του προσωπικού.
Καταγγέλλουμε την υποκρισία της Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.ΠΕ που ενώ συμφωνούν με τον νόμο για την αξιολόγηση, όπως συμφωνούν και με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τις ιδιωτικοποιήσεις και την γενικότερη λειτουργία των ΟΤΑ με ιδιωτικοοικομικά κριτήρια,ζήτησαν αναβολή της εφαρμογής του, μπροστά στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.
Στο ίδιο έργο πρωταγωνιστές και η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που για άλλη μια φορά τα “δίπλωσε”. Μάζεψε τις κινητοποιήσεις για την αξιολόγηση, πριν καν ξεκινήσουν… Αρκέστηκε στην αναβολή της διαδικασίας της αξιολόγησης, που εξήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σάλπισε την αναβολή των προγραμματισμένων για τις 28-4-2014 καταλήψεων, συγκεντρώσεων και Γενικών Συνελεύσεων.
Καλλιεργεί και με αυτό τον τρόπο τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους ότι μπορεί το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, το ζήτημα δηλαδή του κρατικού αντιδραστικού ελέγχου των εργαζομένων να αντιμετωπιστεί όταν ξεκινήσει, όταν προκύψει… με κάποιες στιγμιαίες και αποσπασματικές αντιδράσεις, αντί της σχεδιασμένης και οργανωμένης συλλογικής δράσης. Για άλλη μια φορά συμμαχεί με τους δημάρχους.
Πριν λίγες μέρες με άλλη ανακοίνωσή της η ηγεσία της ΠΟΕ -ΟΤΑ μας ενημέρωνε – τους εργαζόμενους στους δήμους – ότι δεν μας “πιάνει” ο νόμος αυτός της αξιολόγησης!(αρ. πρ. 503/20-5-2014)
Δεν μας προκαλεί εντύπωση η στάση αυτή… Πολύτιμοι συμπαραστάτες στις μεθοδεύσεις αυτές είναι η ετερόκλητη πλειοψηφία του Συλλόγου μας των Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας που αφού πέταξαν τη ΔΑΣ ΟΤΑ – πρώτη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές – έξω από το προεδρείο, απαξιώνουν το διοικητικό συμβούλιο και τις αποφάσεις των Γ.Σ. Πολύ πιθανό η συμμαχία –πλειοψηφία του Συλλόγου ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-«ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ»- αναφέρει στις ανακοινώσεις της για «αγωνιστικές κινητοποιήσεις» οι οποίες δεν έγιναν ποτέ, ότι έφεραν αποτελέσματα, αφού «ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναβάλει την διαδικασία αξιολόγησης» για μετά τις εκλογές ?????. Εξαντλούν τέλος τις «αγωνιστικές αντιδράσεις» τους με τη συλλογή υπογραφών κατά διατάξεων για τον τρόπο εφαρμογής του Νόμου 4250/2014 .
Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να μην δείξουν καμιά αναμονή για λύσεις «από τα πάνω», από τους λεγόμενους παλιούς ή νέους κυβερνητικούς «σωτήρες», τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ καθώς και της πλειοψηφίας του Συλλόγου μας.. Να μην έχει κανένας αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξουν λύσεις σε όφελος του λαού έξω από τους ταξικούς – λαϊκούς αγώνες..
Όλοι στον Αγώνα! Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση τώρα!
- Δε θα δεχθούμε καμιά απόλυση-Καμιά διαθεσιμότητα
- Όχι στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση. Όχι στη σύνδεση μισθού-αξιολόγησης
- Να εμποδίσουμε τα μέτρα της σφαγής των Δημοσιών Υπαλλήλων – Να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική
- Δεν συμπληρώνουμε τα έντυπα αξιολόγησης και με συλλογικές αποφάσεις, τα καταθέτουμε μέσω του Συλλόγου στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Οργανώνουμε την πάλη και την αντίσταση των εργαζομένων με όλους τους τρόπους και όλα μέσα (αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας-καταλήψεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες κ.α.). Κανένας προϊστάμενος-κανένας διευθυντής να μη γίνει αξιολογητής. Δεν έχουν θέση στα σωματεία οι αξιολογητές.