Ο Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την, κατά γενική ομολογία, αποτυχία της πρόσφατης ρύθμισης για το γάλα παραχώρησε συνέντευξη στο δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Καψαμπέλη, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Δημοκρατία» (08/07/14). Στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός εξηγεί τους λόγους της αρνητικής αυτής εξέλιξης, την οποία θεωρούσε αναμενόμενη, ενώ ταυτόχρονα καταθέτει τις δικές του προτάσεις για να μειωθεί η τιμή στο γάλα, χωρίς να πληγεί η ντόπια παραγωγή:
«Δεν έχουν περάσει καλά-καλά τρεις μήνες από τη ρύθμιση για το γάλα και οι καταναλωτές αντί για μείωση βλέπουν αυξήσεις. Εσείς, που παραιτηθήκατε από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διαφωνώντας με τη διάταξη για το γάλα, τι λέτε;
Στην επιστολή παραίτησής μου κατέληγα λέγοντας μακάρι να έχω εγώ άδικο αλλά οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και τις τιμές στο ράφι δεν θα ρίξουν και τους αγελαδοτρόφους θα καταστρέψουν. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει, επαληθεύθηκαν οι φόβοι μου. Τα ίδια τα στοιχεία «μιλούσαν», αλλά δυστυχώς, όσοι εμφάνιζαν τις προτάσεις του ΟΟΣΑ ως θέσφατο επέμεναν να τα αγνοούν. Ρωτούσαμε τότε, γιατί θα μειωθεί η τιμή του γάλακτος αν επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωής του, όταν το γάλα μακράς διάρκειας, που δεν έχει εμπόδια χρονικών περιορισμών στις εισαγωγές ούτε κόστος επιστροφών των ληγμένων, είναι ακριβότερο από το φρέσκο; Γιατί ο καταναλωτής θα αγοράζει γάλα της έκτης ή της έβδομης μέρας, όταν τώρα δεν αγοράζει της τέταρτης ή της πέμπτης; Ιδού λοιπόν, η διάρκεια αυξήθηκε κατά δύο ημέρες –κι ευτυχώς, που η επιμήκυνση περιορίστηκε στις δύο ημέρες- το γάλα είναι επτά ημερών, οι εισαγωγές διευκολύνθηκαν, οι επιστροφές μειώθηκαν, και οι τιμές αυξήθηκαν…
Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η τιμή του γάλακτος δεν έπεσε επειδή δεν πέρασε ολοκληρωμένη η πρόταση του ΟΟΣΑ, για γάλα έντεκα ημερών.
Η αλήθεια είναι ότι από την στιγμή που με μονομερή πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης άνοιξε η κουβέντα για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, οι τιμές πήραν την ανιούσα. Το γεγονός αυτό, όπως θυμόσαστε, προκάλεσε και εισαγγελική παρέμβαση, καθώς οι αυξήσεις αυτές καταγγέλθηκαν ως «περίεργες» και «αδικαιολόγητες». Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με την «προφητεία» του ΟΟΣΑ, η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο γάλα θα διευκόλυνε τις εισαγωγές και θα περιόριζε τις επιστροφές ληγμένων, επιφέροντας μείωση κατά 5% στην τιμή του. Τελικά δεν μειώθηκε ούτε 0,5%! Αντιθέτως έγιναν και αυξήσεις, ενώ όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, μειώθηκαν οι τιμές παραγωγού.
Όσον αφορά στο «φρέσκο γάλα 11 ημερών», αρκούν και περισσεύουν και οι 7 μέρες για να έρθει φτηνότερο γάλα από χώρες των Βαλκανίων. Άλλωστε, όπως σας είπα, συμβαίνει ήδη, με το μακράς διάρκειας που εισάγεται από τα βαλκάνια και όχι μόνο. Η τιμή, όμως, περιέργως είναι ακριβότερη του φρέσκου!
Δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί η τιμή του γάλακτος;
Φυσικά και υπάρχει. Για παράδειγμα ας δούμε το ΦΠΑ. Ας το μειώσουμε στο ελάχιστο, όπως είναι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όταν το θέμα του γάλακτος ήταν στην επικαιρότητα έβλεπα «επιπόλαιες» συγκρίσεις τιμών μεταξύ Ελλάδας, με ΦΠΑ 13% στο γάλα, και Μεγάλης Βρετανίας, με μηδενικό ΦΠΑ. Επιπλέον, ας ασχοληθούμε με τα περιθώρια κέρδους της λιανικής, που ο ίδιος ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι στη χώρα μας είναι 35% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κάτι που παραδόξως δεν απασχόλησε καθόλου τη δημόσια συζήτηση! Όχι, όμως να παίρνουμε μέτρα που καταστρέφουν την ελληνική παραγωγή. Αν λοιπόν, εξακολουθούμε να μην ενδιαφερόμαστε για πρωτογενή εγχώρια παραγωγή, αλλά και για ποιοτικό προϊόν, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας!
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι έφτασε στα πρόθυρα παραίτησης για το γάλα. Υπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψή σας;
Δεν το γνωρίζω. Εκείνο που εγώ ξέρω είναι πως όταν πληροφορήθηκα ότι, παρά τις αντιρρήσεις μας, γίνονταν δεκτές οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα, υπέβαλα αμέσως την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό. Βεβαίως, σεβάστηκα την επιθυμία του να μην την γνωστοποιήσω το ίδιο βράδυ».