Αστ. Ροντούλης: Απογραφή και Δωρεά Οργάνων


 «Φέτος είναι η χρονιά που γίνεται η απογραφή του πληθυσμού. Προβλέπεται εκεί ερώτημα στους πολίτες, αν θέλουν να δηλώσουν για δωρητές οργάνων σώματος. Συνεπώς, είναι μια καλή ευκαιρία η φετινή χρονιά, αφού από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια», απάντησε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τιμοσίδης, σε ερώτημα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτή Λάρισας Αστέριου Ροντούλη, σχετικά με το αν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του Υπουργείου, να διανεμηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο, από τους διενεργούντες την απογραφή, περί της δωρεάς οργάνων.

 Σχολιάζοντας την απάντηση του Υφυπουργού Υγείας κ. Τιμοσίδη, ο Λαρισαίος Βουλευτής τόνισε τα εξής:

«Το ποιο πιθανό είναι να μην υπάρξει το πλήθος των θετικών απαντήσεων που αναμένει η Κυβέρνηση για το εν λόγω ζήτημα, λόγω της πρόχειρης διαδικασίας που επιβάλλεται στο ερώτημα περί της δωρεάς οργάνων. Είναι προφανές, ότι ένα τέτοιας ευθύνης ζήτημα δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί ελαφρά τη καρδία από τους πολίτες κατά την διενέργεια της απογραφικής διαδικασίας. Πρέπει να υπάρχει πρότερη ενημέρωση του κοινού και κατόπιν σκέψης να υπάρξει απόφαση του κάθε Έλληνα για να γίνει ή όχι δωρητής οργάνων. Στην δημοκρατική κοινωνία που ζούμε, τέτοιας μορφής κρίσιμα ερωτήματα πρέπει πρώτα να επικοινωνούνται στον λαό, ώστε συνειδητά να συναινεί η όχι.

Για να αποφύγουμε, λοιπόν, σωρεία αρνητικών απαντήσεων που θα προκύψουν λόγω ιδεοληψιών, καχυποψίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, καθίσταται απαραίτητη η υιοθέτηση της πρότασης του ΛΑ.Ο.Σ. που προβλέπει την πλήρη ενημέρωση των πολιτών περί των ωφελειών που προκύπτουν από την δωρεά οργάνων. Σε τελική ανάλυση όλοι μας είμαστε εν δυνάμει δέκτες οργάνων σώματος.

Έτσι, ο πολίτης μετά την ενημέρωση που θα λάβει από τα διανεμημένα φυλλάδια περί της δωρεάς οργάνων και μέχρι την εφαρμογή του νομοσχεδίου της «εικαζόμενης συναίνεσης» των θανόντων πολιτών που καθιστά όλους τους Έλληνες εν δυνάμει δωρητές οργάνων, εκτός και αν το αρνηθούν εν ζωή, να έχει τη δυνατότητα εύκολα να δηλώσει την συγκατάθεσή του ως προς το να γίνει δωρητής οργάνων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας την υφιστάμενη υποδομή των ΚΕΠ, συμπληρώνοντας απλά ένα προτυπωμένο επίσημο έγγραφο, τύπου υπεύθυνης δήλωσης, που θα υπάρχει διαθέσιμο στα ΚΕΠ, στα αστυνομικά τμήματα και στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας. Μετά την εφαρμογή του νόμου περί «εικαζόμενης συναίνεσης», οι πολίτες που δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια απλή διαδικασία, ως προς την δήλωση της αρνητικής τους θέσης στην δωρεά οργάνων συμπληρώνοντας το επίσημο αυτό έγγραφο οποιαδήποτε χρονική στιγμή επιθυμούν».

. Η άρνηση αυτή θα γίνεται με προσωπική επιστολή, κατόπιν συμβολαιογραφικής πράξης, στον ΕΟΜ.  Είναι βέβαιο ότι η γραφειοκρατική αυτή διαδικασία δεν συνάδει με το μεγαλείο της δωρεάς οργάνων. Ο ΛΑ.Ο.Σ. προτείνει να δίδεται στον πολίτη, εύκολα και χωρίς χρονικούς περιορισμούς η δυνατότητα άρνησης στο να γίνει δωρητής οργάνων, μέσω  επίσημου έγγραφου, τύπου υπεύθυνης δήλωσης, που θα υπάρχει στα ΚΕΠ, στα Αστυνομικά Τμήματα και στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Προηγούμενο άρθρο Μαξ. Χαρακόπουλος: Ο κ. Σκανδαλίδης απέφυγε να αναφερθεί στις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Ηλεκτροκίνηση στο σύνολο του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου»