Την επίσπευση των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους, τα κοπάδια των οποίων επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό, καθώς επίσης και την καταβολή του κόστους των εντομοκτόνων-εντομοαπωθητικών, ζητά οβουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίαςκ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Καρασμάνη. Ο Θεσσαλός πολιτικός θέτει, επιπλέον, θέμα επέκτασης των προληπτικών μέτρων, καλώντας το ΥπΑΑΤ να εξετάσει τη δυνατότητα εφαρμογής εμβολιακών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα, εφιστά την προσοχή για την ανάγκη ενεργοποίησης της Αυτοδιοίκησης με στόχο την αποτελεσματικότερη πραγματοποίηση ψεκασμών σε όλη τη χώρα.
Ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος είχε επικοινωνία για το θέμα, μεταξύ άλλων, με τον Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Λάρισας κ. Θανάση Γκουνέλα και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκο Παλάσκα, στην ερώτησή του σημειώνει τα εξής:
«Ο κτηνοτροφικός κόσμος είναι ανάστατος από την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού, καθώς η κτηνοτροφική εκμετάλλευση που θα πληγεί κινδυνεύει να χάσει μέρος του ζωικού κεφαλαίου, να έχει απώλειες σε γάλα και γέννες που έπονται. Η ζημία, δηλαδή, που θα υποστεί μπορεί να είναι σοβαρή. Ήδη, οι εστίες της νόσου στην ηπειρωτική χώρα πολλαπλασιάζονται μετά το πρώτο κρούσμα στις 30/05/14 στη Σπάρτη.
Το γεγονός ότι σε όλη τη χώρα δεν έγιναν με επιμέλεια από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης οι ενδεδειγμένοι γενικοί ψεκασμοί για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, που είναι μηχανικοί φορείς νοσημάτων τα οποία μπορούν να μεταδοθούν και στον άνθρωπο, διευκόλυναν τη διασπορά και του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου από τα έντομα- φορείς του συγκεκριμένου νοσήματος.
Οι κτηνοτρόφοι, για να προστατέψουν τα κοπάδια τους, καταφεύγουν υποχρεωτικώς στη χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων-εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, τα οποία όμως, λόγω της αυξημένης ζήτησης, όπως καταγγέλλουν, είναι δυσεύρετα στην αγορά και στοιχίζουν ακριβά.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, η επίσημη καταγραφή της πρώτης εστίας, στην Καλλιπεύκη του δήμου Τεμπών, έχει προκαλέσει ανησυχία στους 6.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, καθώς ενδεχόμενη εξάπλωση της ασθένειας θα ήταν καταστροφική.
Παρότι η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία διενεργεί τις απαραίτητες αιμοληψίες για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της ασθένειας και λαμβάνει τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα σύμφωνα με την ισχύουσα Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία, υπάρχουν φόβοι ότι η εξάπλωσή της είναι μεγαλύτερη από ότι επισήμως καταγράφεται. Τη «θολή» εικόνα για το πραγματικό μέγεθος και τη διασπορά της νόσου σε όλη τη χώρα περιπλέκει το ενδεχόμενο κάποιοι κτηνοτρόφοι να μη δηλώνουν τη μόλυνση του κοπαδιού τους φοβούμενοι, αβάσιμα, την απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενώ άλλοι μπορεί να δηλώνουν θανάτους ζώων από τη νόσο, χωρίς, όμως, αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό η πολιτεία να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά και να πράξει τα απαραίτητα ώστε α) η ασθένεια να προκαλέσει τη μικρότερη δυνατή οικονομική ζημιά και β) να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς».
Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
- Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει θεραπείατου καταρροϊκού πυρετού, εξετάζετε τη δυνατότητα εφαρμογής εμβολιακών προγραμμάτων, πέραν της πρόληψης με εντομοκτόνα-εντομοαπωθητικά και των περιοριστικών μέτρων ελέγχου στις μετακινήσεις των ζώων;
- Προτίθεστε να επισπεύσετε τη διαδικασία καταβολής των προβλεπόμενων αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους, προκειμένου να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις απώλειες στα κοπάδια τους με νέα υγιή ζώα;
- Θα καταβάλετε το κόστος της αγοράς των εντομοκτόνων-εντομοαπωθητικών στους κτηνοτρόφους που έκαναν χρήση αυτών με την προσκόμιση των απαραίτητων παραστατικών;
- Σκοπεύετε να ζητήσετε την αποτελεσματικότερη ενεργοποίηση της Αυτοδιοίκησης για την πραγματοποίηση ψεκασμών σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς αυτοί οι ψεκασμοί λειτουργούν αποτρεπτικά, εκτός των άλλων, και στη διασπορά του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου;