Απάντηση Μαγκριώτη σε Ροντούλη για τις κατολισθήσεις στα Τέμπη


 Απάντηση έδωσε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, σε ερώτηση που είχε υποβάλλει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας Αστέριος Ροντούλης, σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ώστε να περιοριστεί η επικινδυνότητα των κατολισθητικών φαινομένων που εκδηλώνονται συχνά-πυκνά στην Κοιλάδα των Τεμπών, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

 Από τη μεριά του το αρμόδιο Υπουργείο ανέφερε τα εξής:

«Σε πλείστες θέσεις της κοιλάδας, έχουν υλοποιηθεί μέτρα έναντι βροχοπτώσεων (φράκτες ανάσχεσης, πλέγματα, αγκυρώσεις κ.λ.π.) που έχουν αποδειχτεί άκρως αποτελεσματικά, με δεδομένο το πλήθος των βραχοτεμαχίων ποικίλου μεγέθους, τα οποία έχουν παγιδευτεί.

Στις 7/3/2011, κατέπεσε λίθος διαμέτρου 40 εκ. που αποκολλήθηκε από περιοχή του πρανούς, ανάντη της οποίας έχουν τοποθετηθεί αγκύρια και κατάντη αυτής φράκτες. Παρότι η περιοχή αποκόλλησης είχε θεωρηθεί ευσταθής, δόθηκε άμεσα εντολή από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» στον Παραχωρησιούχο για επέκταση των μέτρων προστασίας στην περιοχή αποκόλλησης και σε άλλες παρόμοιων συνθηκών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί εισέτι ο κίνδυνος καταπτώσεων.

Σημειώνεται ότι η μορφολογία των πρανών στην κοιλάδα, δεν επιτρέπει την εξασφάλιση συνθηκών μηδενικής πιθανότητας κατάπτωσης βράχων και λίθων στην υφιστάμενη Εθνική Οδό. Η μόνη δυνατή τεχνικά λύση είναι η σταθεροποίηση των πρανών, η συγκράτηση καταπτώσεων και η συνεχής παρακολούθηση της συμπεριφοράς των πρανών, κυρίως κατά τις περιόδους βροχοπτώσεων, ώστε τα αποκολλημένα τμήματα να συλλέγονται άμεσα και να μην επηρεάζουν την κυκλοφορία».

Σχολιάζοντας την απάντηση του Υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, ο Λαρισαίος Βουλευτής τόνισε τα εξής:

«Από τη στιγμή που η επικινδυνότητα κατολίσθησης είναι γεγονός, όπως ομολογεί στην απάντησή του και το αρμόδιο Υπουργείο, πρέπει να παρακολουθείται στενά η υλοποίηση των μέτρων αποφυγής φαινομένων αποκολλήσεων  βράχων, που θέτουν σε εξαιρετικό κίνδυνο τους διερχόμενους οδηγούς. Εξάλλου, η κοιλάδα των Τεμπών αποτελεί την μοναδική συνδετήρια περιοχή της Βορείου Ελλάδας με τη υπόλοιπη Χώρα, καθώς και τουριστικό προορισμό, με πλήθος τουριστών και επιχειρήσεων να δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο. Επομένως, πρέπει να φροντίσει η Πολιτεία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής διέλευση και παραμονή στην κοιλάδα. Από την πλευρά του ο ΛΑ.Ο.Σ. θα παρακολουθεί στενά το ζήτημα ελέγχοντας τις ενέργειες των αρμοδίων, προκειμένου και η Ελλάδα να μην ξαναχωριστεί στα δύο αλλά και να μην θρηνήσουμε την  απώλεια επιπλέον ανθρωπίνων ζωών».

Προηγούμενο άρθρο «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» 15+1 Χρόνια Δράσης για τα Παιδιά σε όλη την Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση του Ινστιτούτου Οικονομικής Διοικήσεως