Μέτρα για αντιμετώπιση ζημιών σε καλλιέργειες από αγριογούρουνα ζητά ο Μάξιμος


Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ζημιών από αγριογούρουνα σε καλλιέργειες καλαμποκιών και αμπελιών ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Καρασμάνη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης παραπόνων από αγρότες κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε χωριά του δήμου Τεμπών, αλλά και μετά από σχετικά δημοσιεύματα της «Ελευθερίας», ζητά την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης για ζημιές ευρύτερα της ζώνης Ramsar, επιδοτούμενο πρόγραμμα για τοποθέτηση ηλεκτροφόρας γραμμής περίφραξης των καλλιεργειών και εξέταση της πρότασης των κυνηγών για επέκταση της κυνηγητικής περιόδου για αγριογούρουνα.

Στην ερώτησή του ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει τα εξής:
«Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι αναφορές αγροτών για ζημιές από αγριογούρουνα στις καλλιέργειές τους, ειδικά σε περιοχές που συνορεύουν με δασωμένες ορεινές εκτάσεις. Τα αγριογούρουνα δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα κυρίως σε καλλιέργειες καλαμποκιού και αμπελιού. Στα μεν αμπέλια οι ζημιές είναι εύκολα αντιληπτές, όμως στο καλαμπόκι η ζημιά εξωτερικά του αγρού δεν είναι ορατή. Προς έκπληξη των παραγωγών, την περίοδο της ωρίμανσης, ανακαλύπτουν ότι ολόκληρα τμήματα της καλλιέργειας, εσωτερικά του αγρού, έχουν εξαφανιστεί από τη δράση των αγριογούρουνων. Το πρόβλημα στο νομό Λάρισας εστιάζεται κυρίως στην περιοχή του δέλτα του Πηνειού και όχι μόνο.
Το γεγονός ότι οι ζημιές αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία δυο έτη επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τις επανειλημμένες αναφορές για θέαση αγριογούρουνων ακόμα και σε πεδινές περιοχές, αλλά και από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο (εφημερίδα Ελευθερία, 9/9/2014).
Σύμφωνα με δασολόγους, η τεράστια αύξηση που παρουσιάζει ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, που προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι… πουά! Ενώ τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, τα υβρίδια γεννούν από 6 έως 10 γουρουνάκια.
Τα αγριογούρουνα δεν έχουν φυσικούς εχθρούς και τα μέσα που έχουν οι αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές είναι λίγα και μη αποτελεσματικά».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
• Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των αγροτών των περιοχών που πλήττονται.
• Εάν θα εξετάσει προτάσεις φορέων των Κυνηγών για παράταση της περιόδου κυνηγιού, έστω και τοπικά, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων και συνεπώς των ζημιών.
• Εάν θα επεκταθεί άμεσα η ασφαλιστική κάλυψη ζημιών από αγριογούρουνα, που σήμερα ο κανονισμός καλύπτει μόνο στις περιοχές RAMSAR, κατ’ ελάχιστο κατά 500 μέτρα γύρω από την οριοθετημένη περιοχή.
• Εάν θα ενταχθεί στο πλαίσιο της ενεργητικής προστασίας που ασκεί ο ΕΛΓΑ η επιχορήγηση 100% της αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρας γραμμής περίφραξης σε καλλιέργειες για την προστασία τους από επιδρομές αγριογούρουνων.

Προηγούμενο άρθρο Τροχονομικοί έλεγχοι σε όλη τη Θεσσαλία-33 συλλήψεις
Επόμενο άρθρο Πρόεδρος εταιρείας συνελήφθη για χρέη στο δημόσιο