Ροντούλης Αστ.: «Απλήρωτοι οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ιδιώτες ιατροί»


 Όπως είναι γνωστό με το άρθρο 79 του Ν. 3918/2011, ο ΟΠΑΔ μετατράπηκε σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης και απέκτησε χρηματοδοτική βάση ασφαλιστικού ταμείου, προκειμένου να μπορέσει να εξοφλήσει, όπως άλλωστε διαλαλούσε σε όλους τους τόνους η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τους συμβεβλημένους ιατρούς. Αξίζει, να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ιατροί παραμένουν απλήρωτοι για παραπάνω από 15 μήνες, ήτοι από το τέλος του 2009, πολλοί δε νέοι ιατροί αναγκάστηκαν να προβούν σε δανεισμό προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

 Όμως, παρόλες τις εξαγγελίες των κυβερνητικών αρμοδίων για  άμεση πληρωμή των οφειλών του ΟΠΑΔ,  Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2011, κάτι τέτοιο ουδέποτε έγινε, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία έκδοσης  των ενταλμάτων. Μεγάλο ερώτημα, βεβαίως, παραμένει τι θα γίνει με τις οφειλές του 2010.

Είναι, λοιπόν, απολύτως λογικό οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ιδιώτες ιατροί να αισθάνονται εξαπατημένοι και αγανακτισμένοι για μια ακόμη φορά. Έτσι, η ευθύνη της πιθανής αναστολής της παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, από τους συμβεβλημένους ιατρούς, θα βαρύνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση.

Επειδή, οι παραπάνω ιατροί έχουν φτάσει στα όρια των οικονομικών αντοχών τους, επειδή, ο εμπαιγμός επιστημόνων που απασχολούνται στον ευαίσθητο χώρο της υγείας πρέπει επιτέλους να σταματήσει, επειδή, σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία οι ασφαλισμένοι δεν αντέχουν άλλη οικονομική επιβάρυνση, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•1.                            Για ποιο λόγο, παρά τις εξαγγελίες των αρμοδίων, δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη οι οφειλές του ΟΠΑΔ, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2011, προς τους συμβεβλημένους ιατρούς;

•2.                            Πότε θα εξοφληθούν οι οφειλές του 2010;

•3.                            Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά φαινόμενα υπερβολικών καθυστερήσεων στην εξόφληση των οφειλών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αστέριος Γ. Ροντούλης

Προηγούμενο άρθρο «Καμπανάκι» από Μάξιμο στη βουλή: Προσεχώς χωρίς ιατρική κάλυψη οι ασφαλισμένοι του δημοσίου
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει η Α/βαθμια Υγειονομική Επιτροπή στη Λάρισα