Ροντούλης Αστ.: «Μετεγγραφές πολυτέκνων- τριτέκνων»


 Το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πανθομολογούμενο. Με ρυθμό γεννήσεων 0.9, η χώρα μας σταθερά μετατρέπεται σ’ έναν θύλακα γερόντων, αφού οι κούνιες, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, είναι λιγότερες από τα φέρετρα. Εμφανώς, το δημογραφικό είναι ένα ζήτημα πολλαπλών διαστάσεων, καθώς επηρεάζει τις αντοχές του ασφαλιστικού συστήματος, την αμυντική επάρκεια, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού του κράτους και της οικονομίας γενικότερα.

 Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει στις εκκλήσεις που απευθύνουν αξιόπιστοι δημογράφοι για την επείγουσα λήψη αποτελεσματικών μέτρων και κινήτρων αντιμετώπισης του πληθυσμιακού κατήφορου της χώρας. Έτσι, αντί να δώσει στους Έλληνες διευρυμένες δυνατότητες τεκνοποίησης, το ελληνικό κράτος φτάνει στο σημείο να «τιμωρεί» τους πολίτες που κυριολεκτικά αιμοδοτούν το πληθυσμιακό δυναμικό, δηλαδή τους πολυτέκνους – τριτέκνους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στους πολυτέκνους – τριτέκνους γονείς και τα τέκνα αυτών που εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το νέο σύστημα μετεγγραφών που εισηγείται το Υπουργείο Παιδείας, μετά και τις περυσινές αλλαγές που «μετακόμισαν» την Χαλκίδα στο Λεκανοπέδιο Αττικής με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες για τις πολυμελείς οικογένειες.

Συγκεκριμένα, με πρόσφατο Σχέδιο Νόμου που προωθείται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, οι θέσεις των μετεγγραφών πολυτέκνων – τριτέκνων για τα Τμήματα και τις Σχολές στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης θα καλύπτονται με την εφαρμογή τριών βασικών κριτηρίων.

Ειδικότερα, θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής: α) τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει οι δικαιούχοι στις πανελλαδικές εξετάσεις , β) η σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό δελτίο και γ) το οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου πριν την εισαγωγή του δικαιούχου έτους, που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Επειδή, λοιπόν, οι πολύτεκνοι – τρίτεκνοι γονείς με παιδιά στη Γ’ Λυκείου βρίσκονται σε αναστάτωση και αναβρασμό, ερωτάται η αξιότιμη κυρία Υπουργός:

  • 1. Πού οφείλεται η αρνητική αυτή συμπεριφορά της Κυβέρνησης έναντι των προαναφερομένων πολυμελών οικογενειών;
  • 2. Κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, ποιος ήταν ο συνολικός αριθμός εκείνων που έτυχαν μετεγγραφής λόγω πολυτεκνικής ή τριτεκνικής ιδιότητας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αστέριος Γ. Ροντούλης

Προηγούμενο άρθρο Αποπληρωμή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
Επόμενο άρθρο Συνεργασία Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας