Έρευνα για τις νευρολογικές νόσους στον Δήμο Κιλελέρ


 

Το δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο επισκέφτηκαν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ξανθή Αραμπατζή (ψυχολόγος), Περικλής Ιωαννίδης (νευρολόγος) και ο Γενικός Ιατρός Λάμπρος Κοντοβός και τον ενημέρωσαν για τη διεξαγωγή της ερευνητικής μελέτης που θα γίνει στο Δήμο Κιλελέρ με θέμα «Νευροεκφυλιστικές και άλλες νευρολογικές νόσοι στον Ελληνικό πληθυσμό – Συχνότητες και Παράγοντες κινδύνου»

Η μελέτη πραγματοποιείται από την Ιατρική σχολή Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμο Κιλελέρ και περιλαμβάνει την συλλογή κλινικών, βιολογικών και άλλων δεδομένων μέσω συνεντεύξεων συμμετεχόντων ηλικίας 65 ετών και άνω. Η εξέταση θα γίνεται κατόπιν ραντεβού στο ιατρείο της δημοτικής κοινότητας Νίκαιας. Η επιλογή των συμμετεχόντων είναι βασισμένη σε τυχαία δειγματοληψία και αφορά στην αξιολόγηση της μνήμης, στη δωρεάν εξέταση από γιατρούς και ψυχολόγους, στις δωρεάν βασικές εξετάσεις αίματος και στη μελλοντική παρακολούθηση.

Η πραγματοποίηση της μελέτης γίνεται με κεντρικό συντονιστή την Α’ Νευρολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάζονται η Νευρολογική κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Εταιρεία Νόσου Alzheimer Αθηνών, το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Κύριος ερευνητής είναι ο Νίκος Σκαρμέας Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας,

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμμετέχουν ως συνερευνητές οι Γιώργος Χατζηγεωργίου Νευρολόγος, Καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαίρη Κοσμίδου Νευροψυχολόγος, Επίκουρος Καθηγήτρια Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας, Διευθύντρια Ιατρείου μνήμης, Νοσοκομείο Υγεία

Στόχος είναι να καταγράφει για πρώτη φορά ο επιπολασμός και η επίπτωση της Νόσου Alzheimer (ΝΑ), αλλά και των υπολοίπων ανοιών καθώς και τη συχνότητα Ήπιας Νοητικής Έκπτωσης (ΗΝΕ) και άλλων νευρολογικών νόσων (Αγγειακών Εγκεφαλικών, νόσου Παρκινσον, Ιδιοπαθούς Τρόμου κλπ) σε Ελληνικό πληθυσμό. Θα διερευνηθεί επίσης η πιθανή ύπαρξη δημογραφικών, γενετικών, συμπεριφορών, διαβητολογικών και άλλων παραγόντων κινδύνου – προστατευτικών παραγόντων ως προς την επίπτωση των διαφόρων ανοιών, ΗΝΕ και άλλων νευρολογικών νόσων.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αντιδήμαρχος Νίκαιας – Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Ρεντζιάς, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Α. Χατζούλης και η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νίκαιας Β. Πιλάτου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η «Ν έα Λάρισα» για τις προσλήψεις προσωπικού
Επόμενο άρθρο Συγκινητικές στιγμές στη Λάρισα: Το αρχαίο θέατρο υποδέχθηκε τραγωδία μετά από 2.500 χρόνια