Σε μία κρίσιμη για την Ελλάδα ως χώρα και την Ελληνική κοινωνία στιγμή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα, ο 1ος βαθμός της, η Δημοτική αυτοδιοίκηση, μπορεί να αποτελέσει το «τελευταίο οχυρό ελπίδας».
Αυτό διότι, οι πολίτες αισθάνονται ακόμα ότι μπορούν και «συνομιλούν» μαζί της. Πρέπει όμως και να «ακούγονται». Για να μη φθάσουν στο βαθμό απαξίωσης που έχουν για την κεντρική πολιτική.
Όλοι μιλούν για την αναγκαιότητα μίας νέας πραγματικότητας.
Ανεξάρτητα από τους όρους που χρησιμοποιεί ο καθένας, όλοι ομολογούν ότι ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο οφείλει να αντικαταστήσει το παλαιό, αδιέξοδο παραγωγικό σύστημα.
Ένα παραγωγικό σύστημα ικανό να συνδυάσει την ανάπτυξη με την εργασία, την κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατία.
Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που να προτάσσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της ένδειας και της φτώχειας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης, την προστασία του περιβάλλοντος και την ένταξή του στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια ως παράμετρο ανάπτυξης.
Σ’ αυτήν την δυσμενή συγκυρία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση χτυπιέται αλύπητα σε όλα τα επίπεδα, όπως Αρμοδιότητες – Πόροι – Απολύσεις προσωπικού – καταργήσεις φορέων με αποτέλεσμα (και στόχο) την πλήρη αποδυνάμωσή της και την πλήρη απαξίωσή της.
Εδώ, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις. Δυνάμεις αντίστασης σε κεντρικές πολιτικές που καταρρακώνουν την Αυτοδιοίκηση και αφυδατώνουν διαρκώς με ύφεση την κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό της. Δυνάμεις δημιουργίας με Αυτοδιοικητική παρουσία και αυτοδύναμη προοπτική.
Να ξεπεράσουμε τις προσωπικές και κυρίως, τις κομματικές οριογραμμές.
Να αντιληφθούμε ότι, η κοινωνία τις έχει ήδη ξεπεράσει και ζητά πλέον, τη συμπαράταξη και τη συνέργεια και, στο ευρύτερο πεδίο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Μέσα από τη θεσμική περιφερειακή έκφραση των Δήμων. Την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας (ΠΕΔΘ).
Η οποία πρέπει να διαδραματίσει πολιτικό πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Μέσα από τους σκοπούς της – όπως αυτοί αναφέρονται στο καταστατικό της- να λειτουργήσει ευεργετικά για τους ίδιους τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.
Αυτό για μας σημαίνει ότι, η νέα ΠΕΔΘ πρέπει να βαδίσει:
Με 4 Αξίες :
• Αρνούμαστε και απορρίπτουμε τον κομματισμό –κάθε δέσμευση και πρακτική επιρροής- στην αυτοδιοίκηση.
• Διεκδικούμε Διαφάνεια και Λογοδοσία
• Διαφυλάσσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα οργανισμών, αγαθών και υπηρεσιών (νερού-καθαριότητας), την δημοτική περιουσία και επιδιώκουμε την αξιοποίησή της προς όφελος των δημοτών
• Αξιώνουμε την εμπέδωση της συμμετοχικής δημοκρατίας
Και , 7 Πολιτικές συντεταγμένες:
- Επαναφορά στον αναγκαίο κεντροβαρή πρωταγωνιστικό ρόλο της Λάρισας ο οποίος πρέπει να μην είναι απλά χωροταξικός και στην ουσία «ελλειμματικός». Αλλά, να είναι και ικανός να διασφαλίσει τη συνοχή πολιτικών και επικοινωνίας μεταξύ των άλλων Περιφερειακών πόλων. Προωθώντας παράλληλα, τους αναπτυξιακούς στόχους της Δυτικής Θεσσαλίας που, έχει υποστεί διαχρονικά την πολιτική της «απομόνωσης» αλλά, και τα δυναμικά χαρακτηριστικά της ανατολικής (χερσαίας και νησιωτικής). Διασφαλίζοντας μία διαρκή και ουσιαστική συνεργασία των Δήμων μελών της ΠΕΔΘ με ενίσχυση και υποστήριξη των Δήμων που αντιμετωπίζουν τεχνοκρατικές και υπηρεσιακές ελλείψεις.
Η ισόρροπη ανάπτυξη μέσα από συμπληρωματικές πολιτικές μεταξύ των περιοχών θα δώσει τη γενική αναπτυξιακή δυναμική.
- Προαγωγή του θεσμού του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης μέσα από τη διεκδίκηση Συνταγματικών ρυθμίσεων που θα κατοχυρώνουν τη βιώσιμη παρουσία του αλλά, και μέσα από την ριζική αναμόρφωση του νομικού πλαισίου λειτουργίας του (Καλλικράτης). Προάσπιση του ρόλου της ΤΑ με αντίσταση στην οικονομική υποβάθμισή τους. Η ΤΑ δεν μπορεί να αποτελέσει το «άλλοθι» της εκάστοτε Κυβέρνησης. Τον «σάκο του μποξ» της κοινωνίας για χάριν της εκάστοτε Κυβέρνησης.
- Έρευνα και μελέτη ζητημάτων σχετικών με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική ανάπτυξη και, συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών επί γενικών και ειδικών ζητημάτων, σχετικών με την αποστολή και το έργο των δήμων Θεσσαλίας.
- Συστηματική ενημέρωση και επιμόρφωση του προσωπικού και των μελών, των οργάνων των δήμων. Προγραμματισμό, υποστήριξη και συντονισμό δράσεων για την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου του προσωπικού των δήμων και των μελών των αιρετών οργάνων καθώς και για την αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιακών μονάδων. Με κατοχύρωση του «αυτοδιοίκητου» μέσα από την θέσπιση της απόλυτης διαφάνειας στις προσλήψεις και της αυτοδιοίκητης πολυκριτηριακής διαρκούς αξιολόγησης.
- Συνεργασία με φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκέντρωσης και ανάπτυξης. Κινητοποιώντας και ενεργοποιώντας τους Επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς, το Επιστημονικό και Κοινωνικό δυναμικό της Θεσσαλίας και δημιουργώντας ένα πλαίσιο κανόνων για μία εξωστρεφή δυναμική της επιχειρηματικότητας. Υλοποιώντας ενεργές πολιτικές για την απασχόληση. Άρα, να συμβάλλουμε και να συμμετέχουμε στην προσπάθεια κινητοποίησης του συνόλου της τοπικής κοινωνίας για την κατάρτιση τοπικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης. Να διαμορφώσουμε εμείς, ως τόπος και ως Δήμοι Θεσσαλίας, το Όραμα και το νέο Αναπτυξιακό μας Μοντέλο.
- Συνεργασία με όργανα και φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών και χωρών. Αξιοποιώντας αυτοδύναμα, πέρα από περιφερειακή και κεντρική εξάρτηση, κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα απευθείας για τους Δήμους. Μέσα από διαδημοτικές συνεργασίες που θα ενισχύσουν τους Θεσσαλικούς Δήμους και, ιδιαίτερα, τους μικρούς.
Με σημαντικό εργαλείο την ίδρυση και λειτουργία «γραφείου διασύνδεσης με την ΕΕ και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα». Ολοκληρωμένη πρόταση γι’ αυτό ήδη έχουμε.
- Ανάληψη δράσεων και ενεργειών για τη βελτίωση της ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή. Διεκδίκηση των απαραίτητων έργων υποδομών, μεταφορών και περιβάλλοντος της Θεσσαλίας.
Ιδιαίτερα, όλων εκείνων των έργων που η καθυστέρηση ολοκλήρωσής τους στερεί οικονομικούς και κοινωνικούς πόρους από τους Θεσσαλούς.
- Προστασία του Δημόσιου χαρακτήρα αγαθών και υπηρεσιών. Δημιουργία ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας απέναντι σε πολιτικές αποκαθήλωσης του κοινωνικού κράτους.
Η «Νέα Λάρισα» είναι μια αδέσμευτη Αυτοδιοικητική κίνηση. Χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και αναφορές. Η «Νέα Λάρισα» θα πορευτεί στη βάση του Κώδικα Αξιών και του προγραμματικού λόγου της και στην ΠΕΔ Θεσσαλίας. Και με βάση τις παραπάνω θέσεις θα προσέλθει στις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες της ΠΕΔΘ.