Συχνά – πυκνά επανέρχονται στον Τύπο δημοσιεύματα, βάσει των οποίων το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξετάζει ενδεχόμενη αύξηση του χρόνου διάρκειας του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7- 9 ημέρες.
Εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα αυτά, η λήψη της σχετικής απόφασης θα διευκολύνει σε μέγιστο βαθμό την αθρόα εισαγωγή ξένου γάλακτος, γεγονός που θα πλήξει αναμφίβολα το σύνολο της ελληνικής αγελαδοτροφίας και γαλακτοβιομηχανίας, χωρίς ταυτόχρονα να προσφέρει την παραμικρή οικονομική ωφέλεια στον καταναλωτή, ενώ θα κλιμακώσει έτι περαιτέρω και τον ήδη υψηλό δείκτη της ανεργίας, που ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.
Δοθέντος ότι και η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. συζητούσε το ενδεχόμενο διεύρυνσης του χρόνου διάρκειας του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
- 1) Πόσο φρέσκο μπορεί να παραμένει ένα γάλα μετά την πάροδο 7 – 9 ημερών;
- 2) Προτίθεται πράγματι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να προχωρήσει στην επιμήκυνση της περιόδου κατανάλωσης του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος;
- 3) Εάν πράγματι υφίσταται η πρόθεση της επιμήκυνσης, λαμβάνονται υπόψη οι καταστροφικές επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης στα ελληνικά νοικοκυριά που ασχολούνται με την παραγωγή – διαχείριση- διανομή του όντως φρέσκου αγελαδινού γάλακτος;
- 4) Εάν πράγματι υφίσταται η λογική της επιμήκυνσης, πώς σκοπεύει η ελληνική Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις δικαιολογημένα σφοδρές αντιδράσεις του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης