Παρουσιάστηκε το έργο των Κινητών Μονάδων Υγείας της 5ης ΥΠΕ που λειτουργούν στη Λάρισα


Το έργο των Κινητών Μονάδων Υγείας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας που λειτουργούν στο νομό Λάρισας από το Φθινόπωρο του 2011 παρουσιάστηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επισκεπτών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις αρχές του μήνα με τη συμμετοχή των επισκεπτριών υγείας του προγράμματος όπου και παρουσίασαν 2 εργασίες με θέματα «Ο ρόλος της επισκέπτριας υγείας στις κινητές μονάδες» και «Έλεγχος οστεοπόρωσης από την 5η ΥΠΕ στο νομό Λάρισας». Όπως τόνισε η κ.Μαυρουδή Μαρία-Επισκέπτρια Υγείας στην ομιλία της, έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν 6.986 μαστογραφίες, 11.298 μετρήσεις οστικής πυκνότητας, 3.756 σπιρομετρήσεις και 405 έλεγχοι ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όπου ο ρόλος των επισκεπτριών είναι καθοριστικός τόσο στον συντονισμό και την οργάνωση του προγράμματος όσο και στην πραγματοποίησή του με άμεσα οφέλη για τον πληθυσμό. Τα κυριότερα από αυτά είναι η δυνατότητα διενέργειας προληπτικών εξετάσεων από τους οικονομικά ασθενέστερους και τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών, η μείωση του κόστους θεραπείας λόγω της έγκαιρης διάγνωσης, η μείωση της θνησιμότητας και η βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού.

Τη συχνότητα εμφάνισης της οστεοπόρωσης στο σύνολο του νομού αλλά και ανά δήμο ξεχωριστά, καθώς, και τη συσχέτισή της με άλλους παράγοντες παρουσίασε η κ.Ζηκοπούλου Φανή Msc-Επισκέπτρια Υγείας. Όπως ανέφερε στην ομιλία της, από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2014 εξετάστηκαν συνολικά 9.644 άτομα. Αναλυτικά, 692 άτομα από το δήμο Αγιάς, 2.323 άτομα από το δήμο Ελασσόνας, 1.415 άτομα από το δήμο Κιλελέρ, 1.217 άτομα από το δήμο Λάρισας, 1938 άτομα από το δήμο Τεμπών, 965 άτομα από το δήμο Τυρνάβου και 1094 άτομα από το δήμο Φαρσάλων. Από το σύνολο των 9644 μετρήσεων, οι 6063 ήταν φυσιολογικές, οι 1333 βρέθηκαν να είναι στο στάδιο της οστεοπόρωσης και 2248 στο στάδιο της οστεοπενίας. Δηλαδή, 1 στις 3 γυναίκες περίπου εμφανίζουν κάποια μείωση στην οστική τους πυκνότητα. Σχετικά με τους προδιαθεσικούς παράγοντες: σε 1709 γυναίκες η εμμηνόπαυση είχε ξεκινήσει πριν την ηλικία των 45 ετών, 919 άτομα κάπνιζαν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα, στο στενό οικογενειακό περιβάλλον 796 γυναικών υπήρξε κάταγμα στο ισχίο μετά από ελαφρύ πέσιμο, 700 άτομα είχαν πάρει κορτικοστεροειδή χάπια για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, 204 άτομα κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, 119 γυναίκες εμφάνισαν αμηνόρροια μεγαλύτερη του 1 έτους για κάποιο λόγο εκτός εγκυμοσύνης και   86 άτομα υπέφεραν από διάρροια που οφείλεται σε νόσο του Crown ή άλλες κοιλιακές νόσους. Τέλος, επισήμανε την σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης και της επαναληψιμότητας της εξέτασης για την μείωση των καταγμάτων με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής και την εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας.

Για την αποκόμιση των παραπάνω αποτελεσμάτων και τη συγγραφή των επιστημονικών εργασιών συνεργάστηκαν:

Μαυρουδή Μαρία – συντονίστρια προγράμματος Κινητών Μονάδων, επισκέπτρια Υγείας

Ζηκοπούλου Φανή– Msc επισκέπτρια Υγείας

Μπουζώνα Μαρία – επισκέπτρια Υγείας

Χατζή Ευδοξία – επισκέπτρια Υγείας

Σταματιάδης Ευάγγελος – μηχανικός Η/Υ 5ης ΥΠΕ

 

Προηγούμενο άρθρο Επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ ζητά ο περιφερειάρχης με επιστολή του σε φορείς
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λάρισας ενόψει των καιρικών φαινομένων του χειμώνα