Να επισπευσθούν εμβόλια και αποζημιώσεις


«Όποια  πρωτοβουλία για εμβολιασμό μετατίθεται για τον προσεχή Μάρτιο όπου θα προβλεφθούν τα κονδύλια» σημειώνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου ο οποίος τονίζει την ανάγκη επίσπευσης τόσο του εμβολιασμού των ζώων όσο και της αποζημίωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό.

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός «στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2014 δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συγχρηματοδότηση κατά 75% από πλευράς τους, ούτε η αναγκαία ποσότητα εμβολίων για όλες τις Βαλκανικές χώρες που ενδημεί η νόσος». Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο «ήδη αναπτύχθηκε σε σημαντικό βαθμό ανοσία στον καταρροϊκό στα αιγοπρόβατα που είχαν προσβληθεί από τη νόσο», όπως προκύπτει από αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων.

Στην απάντηση επισημαίνεται επίσης ότι «για την κάλυψη των πληρωμών αποζημίωσης των ζωονόσων, μεταξύ των οποίων η ευλογιά και ο καταρροϊκός των αιγοπροβάτων, έχει ήδη κατανεμηθεί το ποσό των 11.499.978 ευρώ και σημαντικά ποσά πληρωμών έχουν γίνει ήδη στους κτηνοτρόφους των οποίων το ζωικό κεφάλαιο έχει πληγεί από τις νόσους αυτές. Σημειώνεται ότι ακολουθεί νέα κατανομή ύψους 4,5 εκ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό». Υπενθυμίζεται ακόμη ότι «οι απώλειες των αιγοπροβάτων από καταρροϊκό δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ».

Τέλος, ο ΕΛΟΓΑΚ έχει λάβει «αναλυτικές οδηγίες για τη στενή παρακολούθηση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος ανά αιγοπροβατοτροφική μονάδα, ώστε να υπάρξουν ακριβή στοιχεία της επίδρασης του καταρροϊκού πυρετού στη νέα παραγωγική περίοδο που αρχίζει τον Νοέμβριο του 2014 και λήγει στο τέλος της Άνοιξης του 2015. Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν και την πραγματική επίδραση στην παραγωγή από τη νόσο, την ενδεχόμενη ζημιά και τα μέτρα που τυχόν πρέπει να ληφθούν». Πρέπει να σημειωθεί ότι «η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και έτσι επιτρέπεται η διακίνηση και κατανάλωση του κρέατος, του γάλακτος και, γενικότερα, των ζωικών προϊόντων που είναι ασφαλή για κατανάλωση».

 

Προηγούμενο άρθρο Δράσεις για μικρούς και μεγάλους στο Παραδοσιακό Χωριό
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα με θέμα τον Καρκίνο του Στόματος