Συμμετοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας στην 6η επιτροπή του έργου «NOVAGRIMED»


 Στην 6η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου «NOVAGRIMED: Γεωργικές καινοτομίες στις Μεσογειακές περιοχές», η οποία διεξήχθη στη Μασσαλία της Γαλλίας στις 4-5 Μαΐου, συμμετείχε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 Στην εν λόγω συνάντηση εργασίας, εκτός από στελέχη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας συμμετείχαν επίσης μέλη της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (μέλη του εξωτερικού εμπειρογνώμονα του έργου: Ένωση Επιτροπής Ερευνών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.), καθόσον έλαβε χώρα και η τεχνική συντονιστική διακρατική συνάντηση μεταξύ των εταίρων του προγράμματος.

Το Πρόγραμμα «NOVAGRIMED» εντάσσεται στον Άξονα 4 του Προγράμματος MED, ο οποίος αναφέρεται στην προώθηση μιας πολυκεντρικής και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των Μεσογειακών χωρών και ειδικότερα στο στόχο 4-1, ο οποίος εξειδικεύει στο συντονισμό των αναπτυξιακών πολιτικών και στη βελτίωση της χωρο-εδαφικής διακυβέρνησης (gouvernance territorial).

Στόχος του Προγράμματος αποτελεί η υλοποίηση, με βάση τις εμπειρίες των εταίρων περιφερειών, καινοτόμων δράσεων συλλογικών ή συντονισμένων, στους τομείς της εμπορίας και της αγροτικής περιφερειακής διακυβέρνησης, ώστε να ευνοηθούν η ανάπτυξη πιο αειφόρων δραστηριοτήτων και η ανταγωνιστικότητα της μεσογειακής γεωργίας.

Το Πρόγραμμα «NOVAGRIMED» υλοποιείται από εταίρους της Γαλλίας, της Ισπανίας της Ιταλίας και της Ελλάδας. Συντονιστής εταίρος είναι η Περιφέρεια Άλπεων και Κυανής Ακτής (Provence Alpes -Côte d’Azur), ενώ οι λοιποί συμμετέχοντες εταίροι είναι οι εξής: Περιφέρεια Pouille και Περιφέρεια Sardaigne από Ιταλία, Περιφέρεια Murcie από Ισπανία και Περιφέρεια Θεσσαλίας από Ελλάδα.

Το έργο που έχει αναλάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο του Προγράμματος, οργανώνεται γύρω από 8 δράσεις, η κάθε μια από τις οποίες έχει κοινούς στόχους με αντίστοιχες δράσεις των υπόλοιπων περιφερειών εταίρων, ώστε να υπάρξει συνεργασία και κοινό αποτέλεσμα για μια στρατηγική ανάπτυξης της ευρωπαϊκής μεσογειακής γεωργίας.

Στην εν λόγω συνάντηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή η πρόσκληση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κας Καλλιόπης Γερακούδη για την διεξαγωγή της επόμενης επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος στην Ελλάδα. Αποφασίστηκε η 7η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος NOVAGRIMED να πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παράλληλα προβλέπεται στο αμέσως επόμενο στάδιο του έργου, να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του έτους σειρά ημερίδων και συναντήσεων στρογγυλής τράπεζας με τους εμπλεκόμενους φορείς της Θεσσαλίας ανά θεματική ενότητα και δράση.

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Βεβιασμένη και ατεκμηρίωτη η πρόταση για τα τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας»
Επόμενο άρθρο Δόθηκαν στους δικαιούχους επενδυτές 5.053.569,98 ευρώ στη Θεσσαλία – Άμεσα η κατανομή άλλων 5.000.000 ευρώ