Το Πρόγραμμα «SMART WATER» υλοποίει η Περιφέρεια Θεσσαλίας


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου διακρατικής συνεργασίας «SMART WATER – Simple MAnagement of Risks Through a Web Accessible Tool for European Regions» που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική Προστασία (ECHO)” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει ως εταίρος, διοργάνωσε ημερίδα ενημέρωσης στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, παρουσία αιρετών εκπροσώπων των Δήμων της Θεσσαλίας και στελεχών της Περιφέρειας.

Στην συνάντηση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Αγοραστός Κώστας σημείωσε τα εξής: «Συνεργαζόμαστε και αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα προγράμματα, που μπορεί να έχουν προστιθέμενη αξία για τον άνθρωπο και την προστασία του από έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι γεγονός ότι η Θεσσαλία δεν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με τις πλημμύρες. Εμείς ως αιρετή Περιφέρεια υλοποιούμε αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές που έχουν εμφανιστεί προβλήματα όπως είναι ο Ξηριάς στον Βόλο, ο Μέγας Ποταμός στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στο Δαμάσι, κ.α. Σύμφωνα με τον εθνικό χάρτη πλημμύρων, η περιφέρειά μας εμφανίζεται ως χαμηλού κινδύνου, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι δεν πρέπει να προστατευτούμε κιόλα. Πως θα προστατευτούμε; Όλα αυτά τα προγράμματα έχουν μνήμη. Για να υπάρξει μνήμη πρέπει να τα τροφοδοτήσουμε με στοιχεία και ο κάθε Δήμος γνωρίζει στην περιοχή του καλύτερα τι συμβαίνει. Ξέρει τα ευαίσθητα σημεία. Αυτά τα ευαίσθητα σημεία θέλουμε καταγεγραμμένα και με ιεράρχηση, ούτως ώστε να τα πάρουν οι επιστήμονες, να τροφοδοτήσουν και να γνωρίζουμε ανάλογα με τις καιρικές προβλέψεις που λαμβάνουμε, που θα υπάρχει επικινδυνότητα. Τι καταφέρνουμε με αυτό; Να μπορέσουμε να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε μια πλημμύρα, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα στις ιδιοκτησίες των ανθρώπων ή οπουδήποτε αλλού.»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Επικοινωνιών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Αργύρης Κοπάνας τόνισε: «Η πολιτική προστασία είναι –κατά τη γνώμη μου- η πιο σημαντική και κρίσιμη αρμοδιότητα και ευθύνη μας, διότι έχει να κάνει με την προστασία, τη διασφάλιση και τη διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Οι πλημμύρες, οι φωτιές, οι χιονοπτώσεις, όταν μάλιστα εκδηλώνονται με ένταση ακραίου φαινομένου χρήζουν αποτελεσματικής, έγκαιρης, ταχύτατης αντιμετώπισης από την πλευρά μας. Γνωρίζουμε όλοι, ότι σε μία περίοδο και συγκυρία δραστικής μείωσης, τόσο των απαραίτητων πόρων όσο και του αναγκαίου προσωπικού, το έργο μας καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο. Ωστόσο, πρέπει να παλέψουμε με τα μέσα που διαθέτουμε, να διεκδικούμε περισσότερα και επιπλέον να αξιοποιούμε στο έπακρο οποιαδήποτε δυνατότητα και ευκαιρία παρουσιάζεται, ώστε να ενισχύουμε το οπλοστάσιό μας. Μία τέτοια δυνατότητα παρέχει και το έργο «SmartWater», που είναι ένα εργαλείο διαχείρισης των κινδύνων των πλημμυρών. Μία χρήσιμη διαδικτυακή εφαρμογή για όλους μας.

Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του «Εργαλείου Διαχείρισης Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS) για την Αντιμετώπιση Πλημμυρών» του έργου «SMART WATER», δηλαδή ενός εργαλείου παρακολούθησης και πρόβλεψης σε πραγματικό χρόνο των πλημμυρικών φαινομένων καθώς και υποστήριξης λήψης αποφάσεων, το οποίο είναι επεκτάσιμο και διαλειτουργικό με τα υπάρχοντα και μελλοντικά εξωτερικά συστήματα και το οποίο είναι διαχειρίσιμο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από στελέχη με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και επίπεδα πρόσβασης μέσω ιεράρχησης της εμπλοκής του κάθε τελικού χρήστη.Κατά την συνάντηση, ο κος Αγοραστός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους της περιοχής, προκειμένου το εν λόγω σύστημα να εμπλουτιστεί με δεδομένα από τους Δήμους, ώστε να προσφέρει την δυνατότητα πρόληψης και αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων αλλά και όχι μόνο, σε πραγματικό χρόνο.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση στην οποία οι εκπρόσωποι των Δήμων, αιρετοί άρχοντες, και διοικητικοί υπάλληλοι, έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά και την εν δυνάμει επεκτασιμότητα του συστήματος. Η συζήτηση στη συνέχεια περιστράφηκε γύρω από τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φορείς πολιτικής προστασίας, καθώς και στην ανάγκη συνεργασίας και χρήσης των εργαλείων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στο πολύ δύσκολο έργο που επιτελείται για την έγκαιρη αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Για το σκοπό αυτό υπογράφτηκαν σχετικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους ενδιαφερόμενους Δήμους, με τα οποία τονίζεται η βούληση και η διάθεση των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να υπάρξει μια πιο στενή συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και έντονων καιρικών φαινομένων. Παρών στην ημερίδα ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, κος Παπαδημόπουλος Δημήτρης.

Προηγούμενο άρθρο Παρουσίαση υποψηφίων Χ.Α. στο Ν. Λάρισας
Επόμενο άρθρο Οι οδοί Καράγιωργα, Σανδράκη και Καραμανλή αλλάζουν τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης