Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου


 Για τη συνάντηση της Νέας Δημοκρατίας  με τη Τρόικα

«Νομίζω είναι θετικό το ότι θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Η Νέα Δημοκρατία στο Ζάππειο ΙΙ παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία έχει μεταφραστεί και έχει αποσταλεί σε Ευρωπαίους Αξιωματούχους και στην Τρόικα. Δεν ξέρω αν θέλουν κάποιες διευκρινήσεις για την κοστολόγηση του προγράμματος, αλλά σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι και η Τρόικα το μελετά. Άλλωστε είναι παράδοξο ότι τα μέτρα που παρουσιάζονται από την κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι σε μια αντίθεση και με την κατεύθυνση που η ίδια η Τρόικα δίνει. Στο Συνέδριο του Economist ο επί κεφαλής της Τρόικας ο κ. Τόμσεν είχε ταχθεί κατά νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.»

 Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η ίδια αποτυχημένη συνταγή

«Στην πρόταση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που παρουσιάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται και πάλι οι γνωστές και εύκολες λύσεις, οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Μια συνταγή την οποία ακολούθησε και πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση και οδήγησε στα πραγματικά αυτά αδιέξοδα που βλέπουμε σήμερα. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η συνταγή ήταν ανεπιτυχής. Μια συνταγή που περιορίζεται μόνο σε περικοπές μισθών και συντάξεων στο εύκολο σκέλος που μπορεί κάθε κυβέρνηση να αποφασίσει. Εκείνο που δεν προχώρησε και δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ απ’ αυτή την κυβέρνηση είναι η αναπτυξιακή διάσταση της οικονομικής πολιτικής, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις.»

Η πρόταση για δημοψήφισμα

«Γενικώς δεν είμαι κατά των δημοψηφισμάτων. Θεωρώ ότι δεν είναι στα συν της ελληνικής μεταπολιτευτικής δημοκρατίας το γεγονός από το 1974 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει δημοψήφισμα για κανένα θέμα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια ζητήματα πως μπορεί να τεθεί αυτό το θέμα σε δημοψήφισμα, ποιο θα είναι το ερώτημα… Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάθε τρεις μήνες που θα υπάρχει επικαιροποίηση του μνημονίου θα τίθεται σε δημοψήφισμα; Όλα αυτά είναι ενδεικτικά και η συζήτηση περί συναίνεσης είναι ενδεικτική της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα άλλοθι πίσω απ’ αυτή τη συζήτηση.»

Εργασιακή εφεδρεία αντί για απολύσεις

«Ένας δημόσιος υπάλληλος που απολύεται, θα πρέπει να αποζημιωθεί, θα πρέπει το κράτος να του καταβάλει ταμείο ανεργίας, θα χαθούν ασφαλιστικές εισφορές για τα ταμεία, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, το κράτος θα χάσει έσοδα από το φόρο μισθωτών υπηρεσιών, θα μειωθεί η κατανάλωση αυτών των ανθρώπων που από μισθωτοί θα γίνουν άνεργοι. Άρα, θα μειωθεί και η είσπραξη ΦΠΑ από την πολιτεία. Εμείς λοιπόν προτείνουμε την εργασιακή εφεδρεία για τους εργαζομένους εκείνους, από οργανισμούς, και υπηρεσίες που θα συγχωνευθούν και δεν θα  μεταταγούν κάτω από ιδιαίτερα κριτήρια, να πάνε στο καθεστώς της εφεδρείας με μια απώλεια των απολαβών τους της τάξεως του 30% και θα παίρνουν μόνο το βασικό μισθό, χωρίς τα επιδόματα, υπερωρίες, οδοιπορικά κλπ.»

Προηγούμενο άρθρο Κοινή δράση φοιτητών
Επόμενο άρθρο Προς διακοπή εργασιών στα Τέμπη