Ψηφιακή τηλεόραση και για τους Θεσσαλούς


 Πραγματικότητα είναι από χθες η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στη Θεσσαλία… Η μετάβαση, στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας μέσω του παρόχου Digea, ολοκληρώθηκε και από χθες χιλιάδες τηλεθεατές και ειδικότερα, όσοι παίρνουν σήμα από το κέντρο εκπομπής Δοβρουτσίου, απολαμβάνουν άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου, εφόσον έχουν τις ανάλογες τεχνολογικές προυποθέσεις (τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG 4, ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή).

 Σημειώνεται, ότι πλέον ψηφιακό σήμα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR, μέσω του ψηφιακού παρόχου DIGEA, εκπέμπεται από το κέντρο εκπομπής «Δοβρούτσι» στις συχνότητες 22 (482 MHz) και 29 (538 MHz), φέρνοντας την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση σε πάνω από 400.000 κατοίκους των νομών Λαρίσης, Τρικάλων και Καρδίτσας. Το αναλογικό σήμα των συγκεκριμένων τηλεοπτικών σταθμών διακόπηκε από το κέντρο εκπομπής «Δοβρούτσι», σύμφωνα με όσα ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το κέντρο εκπομπής του Πηλίου δεν συμμετέχει στη μετάβαση και θα συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά.

Με τη χρήση των αποκωδικοποιητών, εννοείται ότι γίνεται λήψη και των κρατικών καναλιών της ΕΡΤ καθώς και πέντε ραδιοφωνικών σταθμών, όπως και της ΕΡΤ HD, για όσουν έχουν τις δυνατότητες λήψης ΗD (υψηλής ευκρίνειας).

Χθες, πάντως αρκετοί Λαρισαίοι  και κάτοικοι, που παίρνουν σήμερα από το Δοβρούτσι αλλά δεν είχαν προμηθευτεί αποκωδικοποιητή, διαπίστωσαν από νωρίς το πρωί ότι δεν μπορούσαν να δουν τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και κάποιοι απ’ αυτούς έσπευσαν εσπευσμένα προκειμένου να αγοράσουν τον εξοπλισμό. Το κόστος για την προμήθεια αποκωδικοποιητή κυμαίνεται ανάλογα τον τύπο και τις δυνατότητές του, ενώ οι τιμές ξεκινούν από 30 ευρώ.

Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τις εκτιμήσεις καταστηματαρχών με ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αρκετοί ήταν εκείνοι που για να αποφύγουν το κόστος της προμήθιειας αποκωδικοποιητή, προτίμησαν να στρέψουν την κεραία τους προς το Πήλιο, από το οποίο συνεχίζεται η εκπομπή αναλογικού σήματος.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Digea κ. Γ. Μαθιός, μιλώντας στην «Ε», εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη διαδικασία μετάβασης καθώς και από το γεγονός ότι καλύφθηκαν με επάρκεια από το ψηφιακό σήμερα οι περιοχές που προβλέπονταν, στον αρχικό σχεδιασμό.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για τη λήψη του ψηφιακού σήματος οι τηλεθεατές χρειάζεται να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

1. Εάν η τηλεόρασή τους δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4, για να μπορέσουν να λάβουν το ψηφιακό σήμα, αρκεί να εφοδιαστούν με ένα εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG4 και να τον εγκαταστήσουν στην παλιά τους συσκευή.

2. Θα πρέπει να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους στις συχνότητες 22 (482 MHz) ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV και 29 (538 MHz) MEGA, ΣΚΑΪ, STAR.

3. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξουν την παλιά τους συσκευή.

4. Οι αποκωδικοποιητές μπορούν να είναι:

α) SD (Standard Definition) με έξοδο SCART ή RCA ή χωρίς HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου CRT (παλιές τηλεοράσεις – «κουτιά»).

β) HD (High Definition) ή με HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου LCD/Plasma/ LED (επίπεδες τηλεοράσεις).

5. Στην περίπτωση που κάποιος τηλεθεατής λαμβάνει ήχο χωρίς να λαμβάνει εικόνα, είναι πολύ πιθανόν να διαθέτει εξοπλισμό τεχνολογίας MPEG2 και θα χρειαστεί να εφοδιαστεί με αποκωδικοποιητή MPEG4 για τη λήψη του ψηφιακού σήματος.

Αμεσα πλεονεκτήματα του ψηφιακού σήματος:

1. Ποιότητα σήματος για όλους

2. Κορυφαία εικόνα και ήχος

3. Πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες π.χ. Ηλεκτρονικός Οδηγός Προγράμματος (EPG)

Απλά βήματα για τη σύνδεση του αποκωδικοποιητή:

1. Σύνδεση του καλωδίου της κεραίας στην ειδική υποδοχή του αποκωδικοποιητή.

2. Σύνδεση του αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση, με ένα καλώδιο τύπου SCART ή HDMI ή RCA.

3. Τοποθέτηση του αποκωδικοποιητή στην πρίζα.

4. Συντονισμός του δέκτη στις συχνότητες 22 (482 MHz) και 29 (538 MHz).

5. Συνιστάται ο προσανατολισμός της κεραίας προς το κέντρο εκπομπής «Δοβρούτσι».

Α.Ψ.

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Απαξίωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας»
Επόμενο άρθρο Ερώτηση στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης: Καμπανάκι Μάξιμου για καταστροφή παραγωγών Τυρνάβου