Σημεία συνέντευξης του βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Mega


 Συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

«Ο Σαμαράς δεν είπε «όχι σε όλα», είπε «όχι συναίνεση στο λάθος». Η φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει βυθίσει την οικονομία σε ύφεση. Στην αγορά δεν κινείται τίποτα, και ενώ έχουν αυξηθεί οι φορολογικοί συντελεστές και όλοι οι φόροι, καταρρέουν τα φορολογικά έσοδα. Επομένως,  αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά. Εμείς προτείναμε μια άλλη φορολογική πολιτική, την οποία Πρωθυπουργός είπε πως δεν θα τη δεχθεί η τρόικα. Το ζητούμενο είναι να συμφωνήσουμε πρώτα στην Ελλάδα ότι, αυτή η πολιτική που ακολουθείται είναι αδιέξοδη και ότι χρειάζεται μια άλλη φορολογική πολιτική. Εάν το συμφωνήσουμε μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Και αυτή ήταν η βάση που έθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: Συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση. Η συνταγή αυτή έχει αποτύχει.»

 Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι εφικτή

«Χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η οποία είναι εφικτή. Δείτε τι έκανε η κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Ιρλανδία. Η Ιρλανδία -που παρουσιαζόταν ως μαύρο πρόβατο από το ΠΑΣΟΚ στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, γιατί δεν δεχόταν να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές- τελικά κατάφερε με επίμονη διαπραγμάτευση και τους φορολογικούς συντελεστές να κρατήσει χαμηλά και να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων για να μην οδηγηθούν σε απολύσεις και λουκέτα και να επαναφέρει τους κατώτερους μισθούς στην προ Μνημονίου εποχή. Μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος. Προτείναμε έναν οδικό χάρτη αρκεί να έχει τη διάθεση η κυβέρνηση να συμφωνήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις και να πάμε στην Τρόικα να επαναδιαπραγματευτούμε.»

Όχι σε εξωθεσμικές και αντισυνταγματικές λύσεις

«Η κυβέρνηση αυτή έχει μια εντολή. Αν θεωρεί ότι δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα ας καταθέσει αυτή την εντολή, ας υποβάλλει την παραίτησή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η χώρα να πάει σε εκλογές. Δεν μπορεί να δεχθούμε εξωθεσμικές, αντισυνταγματικές λύσεις. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και το ομολογεί ας παραιτηθεί. Αλλά η αντιπολίτευση που έκανε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρότυπο για εμάς, όταν από την επομένη των εθνικών εκλογών ζητούσε μονίμως εκλογές. Εμείς δεν βάλαμε τέτοιο θέμα στο τραπέζι.»

Προηγούμενο άρθρο Τοποθέτηση Θ. Παρασκευούδη με αφορμή το ιδρυτικό συνέδριο
Επόμενο άρθρο Απάντηση Υπ. Εσωτερικών σε Ροντούλη : «Χρέη Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας»