Λάρισα, «η πόλη που μαθαίνει»


 

«Η πόλη που μαθαίνει». Ο κεντρικός τίτλος της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο Δήμος Λαρισαίων με την παραπάνω επικεφαλίδα περιγράφει, με σαφήνεια και απλότητα, τους στόχους που θέτει η δημοτική αρχή του Απόστολου Καλογιάννη.

Η πόλη που μαθαίνει λοιπόν. Ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει ως σκοπό να παρέμβει δυναμικά και σ΄ αυτό το επίπεδο. Με συνεργασία και συνέργεια, με σοβαρότητα και υψηλού επιπέδου επιστημονική προσέγγιση, ο Δήμος Λαρισαίων και η Επιστημονική Ενωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ο σημαντικότερος επιστημονικός φορέας στη Διά Βίου Μάθηση στη χώρα, φιλοδοξούν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία,  οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση, αλλά παράλληλα ωθώντας  Λαρισαίες και Λαρισαίους σε μια ενδιαφέρουσα διαδικασία δια βίου μάθησης και προσωπικής εξέλιξης.

Το περίγραμμα της συνεργασίας μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και της Επιστημονικής Ενωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, συζητήθηκε στη συνάντηση του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη με τον πρόεδρο της Ενωσης και καθηγητή της Εκπαίδευσης Ενηλίκων  κ. Αλέξη Κόκκο, παρουσία των αντιδημάρχων Δημήτρη Δεληγιάννη και  Αλέξη Μπατζανούλη καθώς και του Περιφερειακού Συμβούλου των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλίας κ. Απόστολου Μπάρλου.

Στη συνάντηση ο δήμαρχος Λαρισαίων, αφού περιέγραψε την προτεραιότητα που δίνει η δημοτική αρχή σε τομείς και δράσεις που στοχεύουν στη αναγκαιότητα ο Δήμος να επενδύσει στους κοινωνικούς πόρους που διαθέτει, δηλαδή στις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους και όλους όσους συγκροτούν και  συνθέτουν τον κοινωνικό ιστό  της πόλης, ευχαρίστησε τον κ. Κόκκο για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκε στην κάλεσμα για συνεργασία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κόκκος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία του με το Δήμο Λαρισαίων, θεωρείται ως η επιστημονική κορυφή που διαθέτει η χώρα στην Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του θεσμού της Λαϊκής Επιμόρφωσης (1981-1987), του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης και Εκπαίδευσης / ΙΔΕΚΕ (Πρόεδρος, 1995-1997) και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (μέλος της ιδρυτικής επιστημονικής ομάδας, 1997-2001), στο οποίο σήμερα είναι Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος και Καθηγητής του μεταπτυχιακού προγράμματος “Εκπαίδευση Ενηλίκων”.

Έγινε επιστημονικός υπεύθυνος στο εθνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών (εκπαιδεύτηκαν 10.000 εκπαιδευτές επαγγελματικής κατάρτισης το 2006-2009) και είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Έχει γράψει 8 βιβλία για την εκπαίδευση ενηλίκων μεταξύ των οποίων τα: Ανιχνεύοντας το Πεδίο (2005), Εκπαιδεύοντας τους Εκπαιδευτές Ενηλίκων (2008), Διεθνείς Προσεγγίσεις και Ελληνικές Διαδρομές (Επιμ., 2010) και Εκπαίδευση μέσα από τις Τέχνες (Επιμ., 2011) καθώς και πολλά άρθρα για την εκπαίδευση ενηλίκων, που δημοσιεύτηκαν μεταξύ άλλων στα επιστημονικά περιοδικά, σε διεθνή συνέδρια.

 

Συνάντηση φορέων και Διεθνές Συνέδριο

Πριν τη συνάντηση με τον κ. Απ. Καλογιάννη,  ο κ. Κόκκος συμμετείχε στη συνάντηση επιστημονικών φορέων που διοργάνωσε ο Δήμος και στην οποία συμμετείχαν οι  αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης, Δημήτρης Δεληγιάννης και Αλεξης Μπατζανούλης. Στη συνάντηση μετείχαν περίπου 15 φορείς .Eιδικότερα παρέστησαν μεταξύ άλλων η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Λαρισαίων, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Βασω Ζιάκα, η περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ κ. Όλα Τσιούρβα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, η κ. Μαρίνα Σίσκου και ο κ. Ιωάννης Σισκόπουλος υπεύθυνοι του Κέντρου Δια βίου Μάθησης Λάρισας, ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής και πρόεδρος της Επιστημονικής Ενωσης για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΕΚ) κ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης, οι διευθυντές των δυο Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργού στη Λάρισα κ.κ. Μαργαρίτης Ντούμος και Γιώργος Τράντας, ο κ. Ευριπίδης Καρακώστας από το Κέντρο Δια βίου μάθησης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  ο εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ κ. Βαγγέλης Κυριτσάκας, η εκπρόσωπος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων κ.  Κική Τσιάτα, η υπεύθυνση Σχολικών Δράσεων Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου – Καλούση, η προισταμένη του ΚΕΕ της ΓΣΕΒΕΕ κ. Βιβή Καγκελάρη, η κοινωνική λειτουργός στις δομές κατά της φτώχειας κ. Παν. Μπόγκα κ.α.

Τονίζεται ότι η πρωτοβουλία «Η Πόλη που μαθαίνει», στοχεύει

  • στη δικτύωση των φορέων που παρέχουν δια βιου μάθηση
  • στην ανίχνευση των τοπικών αναγκών για κατάρτιση
  • Την οργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης και προγραμμάτων εκπαίδευσης εκπαιδευτών
  • την στήριξη  ευάλωτων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που χτυπήθηκαν από την κρίση.

Η έναρξη υλοποίησης αυτής  πρωτοποριακής δράσης για τα ελληνικά δεδομένα, θα «εγκαινιαστεί» με τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Λάρισα, τον ερχόμενο Ιούνιο,  με τη συμμετοχή του σπουδαιότερου εν ζωή παιδαγωγού και θεωρητικού της εκπαίδευσης Ενηλίκων καθηγητή PeterJarvis και άλλων σπουδαίων ελλήνων και ευρωπαίων επιστημόνων.

Προηγούμενο άρθρο Οι θέσεις της ΕΝΠΕ επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Επόμενο άρθρο Χωρίς ένσημα οι εργαζόμενοι του Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ που είναι σε επίσχεση