Καταστρέφεται ο αρχαιολογικός χώρος “Καστρί Δολίχης”


Στον αρχαιολογικό χώρο “Καστρί Δολίχης” πρόσφατα επισημάνθηκε η καταστροφή σε επιφάνεια αρχαίας επιγραφής, η οποία είχε εντοιχιστεί στην παλαιοχριστιανική εκκλησία Βασιλική Β΄. Αρχαιολόγοι της αρμόδιας υπηρεσίας της Λάρισας, που επισκέφθηκαν το χώρο, έκαναν λόγο για φυσικά αίτια, αποδίδοντας την καταστροφή στις καιρικές συνθήκες, λόγω του παγετού, καθώς δεν εντοπίσθηκαν ίχνη βανδαλισμού.

 

Στον ίδιο χώρο διαπιστώθηκε και παράνομη υλοτόμηση, καθώς επιτήδειοι εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο και πριόνισαν περιμετρικά τον κορμό ενός μεγάλου δέντρου (πουρναριού), με σκοπό, προφανώς, το δέντρο να ξεραθεί και να συλλεχθεί αναλόγως. Η αρμόδια υπηρεσία του Δασαρχείου Ελασσόνας επισκέφθηκε το χώρο προκειμένου να λάβει γνώση και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες (μηνύσεις, αύξηση ελέγχων).

 

Επιπλέον, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο εντοπίστηκαν δύο νεκρά ζώα και ίχνη βόσκησης αιγοπροβάτων, ενώ ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο διαπιστώθηκε η στάβλιση ζώων εντός της περιφραγμένης και σκεπασμένης παλαιοχριστιανικής εκκλησίας Βασιλικής Α΄. Η δημοτική αρχή Ελασσόνας έχει ενημερωθεί για τα εν λόγω προβλήματα και θα λάβει μέτρα πρόληψης παρόμοιων ενεργειών από δημότες του δήμου.

 

Το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας της Δολίχης, σε έκτακτη συνεδρίασή του, ομόφωνα κατήγγειλε τις ενέργειες των επιτήδειων και παρακαλεί όσους εμπλέκονται στις καταστροφές να σεβαστούν τον αρχαιολογικό χώρο και να συμμορφωθούν. Επιπλέον, γνωμοδότησε στο Δήμο Ελασσόνας για τη σωστή λήψη μέτρων με τη συνεργασία των αρμόδιων Φορέων, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον (περίφραξη όλου του χώρου, τακτική αποψίλωση και διαμόρφωση της μίας και μοναδικής κεντρικής εισόδου, με την τοποθέτηση πόρτας και αποτρεπτικών πινακίδων εισόδου).

 

 

 

ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΤΗΣ ΔΟΛΙΧΗΣ

 

Οι ανασκαφές στο Καστρί της Δολίχης (τρία περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Δολίχης) ξεκίνησαν το έτος 2002, μετά από συστηματική επιφανειακή έρευνα, από τους αρχαιολόγους της 7ης ΕΒΑ. Αποκαλύφθηκε η Βασιλική Α΄ και στη συνέχεια, δυτικά της βασιλικής Α΄, αποκαλύφθηκε η Βασιλική Β΄ και μέρος της παλαιοχριστιανικής οχύρωσης. Κατά το 2004 η ανασκαφική έρευνα συνεχίστηκε στη δυτική πλευρά της Βασιλικής Β΄ όπου αποκαλύφθηκαν τα κτίσματα του αιθρίου, ένας οχυρωματικός πύργος και τμήμα της οχυρώσεως. Κατά το 2005 η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως ένα τμήμα των κτισμάτων της ακροπόλεως στο νοτιοανατολικό άκρο της. Η τρίτη παλαιοχριστιανική Βασιλική που αποκαλύφθηκε εντός της ακροπόλεως έφερε αρχαιότερο υλικό για την κατασκευή της. Στο νότιο τοίχος της είχε εντοιχιστεί βάση αγάλματος, στην οποία περιλαμβάνονται δύο επιγραφές. Η πρώτη επιγραφή περιλαμβάνει το κείμενο: [Η] ΠΟΛΙΣ Η ΔΟΛΙΧΑΙ[ΩΝ]… [Π]ΟΛΙΝ ΦΟΞΙΝΟΥ ΤΗΝ Ε[ΑΥΤΗΣ ΕΥΕ]ΡΓΕΤΙΝ και προκύπτει ότι η πόλη των Δολιχαίων τίμησε την ευεργέτιδά της, σύζυγο του Φοξίνου. Το έτος 2006 η 7η ΕΒΑ, δημοσίευσε τα νεότερα πορίσματα της έρευνάς της ταυτίζοντας πλέον τον αρχαιολογικό χώρο του «Καστριού Δολίχης» με την αρχαία πόλη της Δολίχης, για την οποία πιθανολογούσε ότι πρέπει να εκτείνεται στο χώρο κάτω από την ακρόπολη της Παλαιοχριστιανικής περιόδου. Επιπλέον, άλλες επιγραφές που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο συνηγορούν και στην ύπαρξη ναού του Ηρακλέους.

Προηγούμενο άρθρο Εθελοντική Αιμοδοσία από το 15ο Γυμνάσιο Λάρισας
Επόμενο άρθρο Χρ. Κέλλας : Η κυβέρνηση να σταματήσει να φαντασιώνεται