Απάντηση Κουτρουμάνη σε Μάξιμο: Θα πληρώσουν τα Ταμεία τους φαρμακοποιούς


 Διευκρινίσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές ΟΠΑΔ και ΕΤΑΑ στους φαρμακοποιούς έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης απαντώντας σε ερώτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου. Στην ερώτησή του, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, έκανε λόγο για μπλακ άουτ στην υγεία στο νομό μετά την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας να διακόψει τη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει από την 1η Μαΐου στους ασφαλισμένους των Ταμείων: ΤΥΔΚΥ (Δημοτικοί Υπάλληλοι), ΣΤΡΑΤΟΣ (Στρατιωτικοί Υπάλληλοι), ΤΣΜΕΔΕ (Πολιτικοί Μηχανικοί), ΤΣΑΥ (Υγειονομικοί) και ΤΥΔΕ (Δικηγόροι Επαρχιών) επειδή καθυστερούν αδικαιολόγητα την αποπληρωμή προηγούμενων οφειλών.

 Στη μακροσκελή απάντησή του ο κ. Κουτρουμάνης σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:  

              «Η παρατηρούμενη καθυστέρηση της εξόφλησης των οφειλών των ασφαλιστικών οργανισμών, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στη διαδικασία προσαρμογής των διατάξεων του Π.Δ. 113/2010 (Α΄ 194) «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους Διατάκτες», καθώς επίσης και στη μείωση του προσωπικού από τις αθρόες πρόσφατα αποχωρήσεις των υπαλλήλων. Ωστόσο καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι οφειλές να τακτοποιηθούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Σας γνωρίζουμε, ότι από την αρχή του 2011 ο Ο.Π.Α.Δ., απέστειλε στις Υ.Π.Α.Δ. συνολικά 186.425.000,00 €, περίπου για την εξόφληση ιατρικών επισκέψεων-πράξεων για που αφορούν δαπάνες του οικ. έτους 2010 και οικ. έτους 2011.Οι πιστώσεις που έχουν αποσταλεί στις ΥΠΑΔ, αρκούν για την αποπληρωμή ιατρικών πράξεων-επισκέψεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 για την αποπληρωμή του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του οικ. έτους 2011.

              Παράλληλα για την επίσπευση της διαδικασίας πληρωμής, με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 24 του ν. 3965/2011 (ΑΙ 13), ο Οργανισμός, καταβάλλει στους συμβεβλημένους προμηθευτές του ως προκαταβολή το 90% του αιτούμενου ποσού μετά την κατά νόμο αφαίρεση κρατήσεων. Η καταβολή γίνεται με έκδοση χρηματικού εντάλματος μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, που διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Π.Α.Δ.

              Υπογραμμίζεται ότι η παραπάνω εξέλιξη επιτεύχθηκε χάρις στις πρόσφατες θεσμικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με την πρόσθετη χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και την επιχειρησιακή αντιμετώπιση του θέματος από το προσωπικό του Οργανισμού. Μάλιστα η εν λόγω ρύθμιση έλαβε χώρα σε μια πρωτοφανή οικονομική συγκυρία για τον Οργανισμό καθώς όπως προαναφέρθηκε το συσσωρεμένο χρέος του ανήλθε στο τέλος του 2009 σε 1.000.000.000,00 €.

              Σημειώνεται ότι, μετά και την ψήφιση του νέου νόμου (3918/2011/Α’ 31) σε συνδυασμό με τις πρόσφατες θεσμικές παρεμβάσεις, την πρόσθετη χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και την αντιμετώπιση του θέματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, θα επέλθει και απλοποίηση της διαδικασίας και επιτάχυνση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών του Ο.Π.Α.Δ.

              Σε ό,τι αφορά την διακοπή της χορήγησης επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από 1ης Μαΐου στους ασφαλισμένους του Ο.Π.Α.Δ.-Τομέα Υ.Δ.Κ.Υ. Ν. Λάρισας, από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας, σας γνωρίζουμε ότι έχουν εξοφληθεί όλα τα τιμολόγια που κατατέθηκαν στην Υπηρεσία μέχρι 31/12/2010 και αφορούν στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους, εκτός μίας κατάστασης με 64 λογαριασμούς, η οποία δεν υπογράφηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω υπέρβασης του ποσού της πίστωσης του κωδικού φαρμακευτικής περίθαλψης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ληφθεί σύντομα νέα πίστωση στον παραπάνω κωδικό και να προχωρήσει η εξόφληση και των υπόλοιπων λογαριασμών.

              Με το με αριθμ. 1547/15-4-2011 έγγραφο του Ο.Π.Α.Δ.-Τ.Υ.Κ.Δ.Υ. Ν. Λάρισας προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, υπήρξε δέσμευση ότι μέχρι 31/5/2011 θα εξοφληθούν οι λογαριασμοί φαρμακευτικής περίθαλψης που κατατέθηκαν έως 31/12/2010 και για το λόγο αυτό, οι φαρμακοποιοί συνέχισαν την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. Ν. Λάρισας.

              Στο εν λόγω έγγραφο, επισημάνθηκε και το γεγονός ότι θα συνεχιστεί η έκδοση χρηματικών ενταλμάτων για την πληρωμή των φαρμακοποιών με εντατικό ρυθμό, ώστε να ελαττωθεί ακόμη περισσότερο το διάστημα που θα μεσολαβεί από την κατάθεση των λογαριασμών τους στις υπηρεσίες του Ταμείου μέχρι την εξόφληση τους. Με το αριθμ. 2282/1-6-2011 έγγραφο, ενημερώθηκε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος σχετικά με τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν για την πληρωμή των λογαριασμών τους και ζητήθηκε να μη διακόψουν την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους.

              Σημειώνεται ότι παρά τις παραπάνω ενέργειες και παρά το γεγονός ότι από το 2007 το υπόλοιπο οφειλής προς τους Φαρμακοποιούς ήταν πολύ μεγαλύτερο ουδέποτε οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι είχαν προβεί σε ανάλογες κινητοποιήσεις.  

        Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.)

        Τομέας Υγείας Υγειονομικών.

              Βρίσκονται στο στάδιο της ενταλματοποίησης, προκειμένου να εξοφληθούν οι φαρμακοποιοί, όσοι λογαριασμοί υποβλήθηκαν έως 15-11-2010. Αρχικά, ποσό ύψους 92.000,00 €, θα βρίσκεται προς έγκριση για απόδοση στους δικαιούχους στην Υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  

        Τομέας Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών.

              Έχει εξοφλήσει όλους τους λογαριασμούς που υποβλήθηκαν μέχρι και το Δεκέμβριο του 2010 και πρόχειρος λογιστικός έλεγχος υποβληθέντων λογαριασμών επόμενων μηνών.  

       Τομέας Υγείας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.

              Έχει προσκομίσει εντάλμα τα αξίας 42.805,00 € στην Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο και επίκειται η εξόφληση των φαρμακοποιών.

              Σε σχέση με το τρέχον έτος, το Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α., αποφάσισε ότι οι λογαριασμοί των μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, θα υποβάλλονται για εκκαθάριση και πρόχειρο λογιστικό έλεγχο στα γραφεία του Ε.Τ.Α.Α. στη Λάρισα, με σκοπό την συντομότερη ενταλματοποίηση τους».

Προηγούμενο άρθρο Με Λαρισαίο αθλητή που διακρίθηκε σε παγκόσμιο πρωτάθλημα συναντήθηκε ο Κ. Αγοραστός
Επόμενο άρθρο Ροντούλης στη Βουλή: «Όχι στην Ηλεκτρονική Φυλακή της Κάρτας του Πολίτη»