Ημερίδα διοργανώθηκε με θέμα «Ανακύκλωση στη Θεσσαλία-Προβλήματα και προόπτικες»


 Ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση στη Θεσσαλία-Προβλήματα και προοπτικές» διοργάνωσε το ΤΕΕ Κ & Δ Θεσσαλίας στη Λάρισα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδα.

 Αξιοσημείωτο ότι επρόκειτο για την πρώτη κλιματικά ουδέτερη εκδήλωση στη Θεσσαλία, καθώς οι διοργανωτές της  υπολόγισαν με τη συνεργασία ειδικών το ανθρακικό αποτύπωμα της Ημερίδας και στη συνέχεια αντιστάθμισαν τους σχετικούς με την υπερθέρμανση του πλανήτη ρύπους, που αναπόφευκτα  θα εκλύονταν από όλες τις συναφείς με την ημερίδα εργασίες. υποστηρίζοντας οικονομικά ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ντίνος Διαμάντος σημείωσε: «Στόχος της συνολικής προσπάθειας είναι η συμμετοχή των πολιτών στην υπόθεση του περιβάλλοντος και ειδικότερα της ανακύκλωσης. Τα τελευταία χρόνια οι ρυθμοί είναι ενθαρρυντικοί σε σχέση με την εκκίνηση της χώρας μας στον τομέα της ανακύκλωσης. Ωστόσο δεν προοιωνίζονται την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την Ε. Ε.

Επιδιώκουμε τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια, με τους άλλους φορείς, όμως θεωρούμε σημαντικό τομέα την εκπαιδευτική διαδικασία. Γι αυτό σχεδιάζουμε ενημερωτική παρουσία του ΤΕΕ  στα σχολεία και θεσμοθέτηση διαδικασιών, όπως διαγωνισμούς εκθέσεων, ζωγραφικής κλπ, ώστε να βελτιωθούν τα όσα ήδη κάνουν τα παιδιά μας για το Περιβάλλον.

Ευχαριστούμε το υπουργείο Περιβάλλοντος που έθεσε υπό την αιγίδα του την Ημερίδα αλλά και για τις τηλεφωνικές ευχές που λάβαμε για την επιτυχία της καθώς οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας σήμερα εδώ. Ευχαριστούμε βεβαίως και τους εισηγητές της εκδήλωσης.

Στοχεύουμε παράλληλα και στο άνοιγμα του επαγγέλματος για τις ειδικότητες των μηχανικών που ασχολούνται με την ανακύκλωση, να τονωθεί η αγορά εργασίας ειδικά σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Ανερχόμενος στο βήμα για τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε:  «Η σημερινή Ημερίδα συγκαταλέγεται σ΄ εκείνες που έχουν προστιθέμενη αξία. Τέτοιες πρωτοβουλίες χρειαζόμαστε κι όχι εκείνες της φλυαρίας, της εντυπωσιοθηρίας, της εικόνας. Συγχαρητήρια λοιπόν στο ΤΕΕ, έναν αξιόπιστο φορέα, σύμβουλό μας στα θέματα αρμοδιότητάς του.

Το περιβάλλον είναι μεγάλο θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, πράγμα που δυστυχώς δεν το πράττει η Πολιτεία, η οποία συμπεριφέρεται δίχως πολιτική βούληση, με ακατάσχετη φλυαρία, άριστα στη θεωρία, στην πράξη μηδέν.

Σ΄ αυτή τη δύσκολη εποχή, με αβέβαια κάθε πρόβλεψη, δεν πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Αντιθέτως οφείλουμε να προσπαθήσουμε περισσότερο, ν΄ αυξήσουμε ταχύτητα…»

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Γ. Ρουπακιάς, ως εκπρόσωπος του ΣΘΕΒ, τηλεγραφήματα στάλθηκαν από τον υφυπουργό Οικονομίας Φ. Σαχινίδη, τον βουλευτή Λάρισας Μ. Χαρακόπουλο και τη βουλευτή Καρδίτσας Μ. Θεοχάρη ενώ παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας Χρ. Λιάπης, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ειρήνη Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο» και πολλοί μηχανικοί.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν αλληλοδιαδόχως οι ακόλουθες εισηγήσεις:

* Παρουσίαση Οδηγίας 98/2008 για τη  Διαχ/ση αποβλήτων,

 Δρ.Αδαμ.Σκορδίλης-Χημ.Μηχ.-ΜΕ Περιβάλλοντος ΤΕΕ

* Διαχείριση αποβλήτων και Ανακύκλωση στην Ελλάδα-Προοπτικές,           Κώστας Αραβώσης  -Δρ. Μηχ-γος Μηχ/κός-Λεκτ. ΕΜΠ-πρόεδρος ΕΔΣΑ

* Το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τα απόβλητα και η εφαρμογή ενός      σχεδίου πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων στο δήμο Λαρισαίων, Β. Καραγιάννης Χημ.Μηχ-Προϊστ. Τμήματος Περιβάλ. Δήμου Λαρισαίων 

* Η Ανακύκλωση στην Ελλάδα-Προοπτικές Δρ.Αδαμ.Σκορδίλης, Χημ.Μηχ.-ΜΕ Περιβάλλοντος ΤΕΕ

* Η Ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας-Αποτελέσματα 2010, Νίκος Μπαξεβάνος -υπεύθυνος έργων  της ΕΕΑΕ

* Η Εναλλακτική Διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ).Η περίπτωση της Θεσσαλίας, προβλήματα και προοπτικές,  Χάρης Μουρκάκος, Διευθυντής Ανάπτυξης ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ Ανακύκλωση Αδρανών Νότιας Ελλάδας.

 * H ανακύκλωση στη Δυτική Θεσσαλία-5,5 χρόνια εμπειρία- επόμενες δράσεις, Παγανός Λευτέρης Πολ. Μηχ/κός- Περιβαλοντική Αναπτυξιακή Δυτ. Θεσσαλίας -.Π.Α.ΔΥ.Θ ΑΕ

*Αναβάθμιση Βιοαερίου σε Βιομεθάνιο, Xρήση σαν Kαύσιμο Mεταφορών ή Έγχυσή του στο Δίκτυο του Φυσικού Αερίου, Χρ. Ζαφείρης- M.Sc.-Συνεργάτης ΚΑΠΕ -Yπ. δέσμης έργων βιοαερίου

* Επαναχρησιμοποίηση Ιλύος Βιολογικών καθαρισμών στη Γεωργία», Δημ. Χριστοδούλου -Χημ.Μηχ- ΔΕΥΑΛ

* Ενεργειακή αξιοποίηση βιοαερίου σε ΧΥΤΑ-Το παράδειγμα το ΧΥΤΑ Βόλου, Γ. Κόνιαρης Μηχ.Μηχ. Βιοενέργεια  ΑΕ 

* Ανακύκλωση μαγειρικού λαδιού- Αντ. Γκουντάρας, Δήμαρχος Αγιάς

* Η κομποστοποίηση ως μέθοδος επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων, Δημ. Κανακόπουλος -Ηλεκ-γος Μηχ- Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης (ΣΕΚ)

* Οικιακή  κομποστοποίηση- Μια καλή πρακτική- Ιωάννα Γεροκώστα, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Πηνειού και του παραποτάμιου πολιτισμού

* Η Ανακύκλωση στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, Κ. Δεληγιάννης, γεωπόνος- μέλος των Θεσσαλών Πολιτών του Κόσμου

                                     

*Την Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας αποτελούσαν οι : Ντίνος Διαμάντος πρόεδρος ΤΕΕ-Κεντρ. Δυτ. Θεσσαλίας, Κωφού Ευαγγελία αντιπρόεδρος της ΔΕ, Θάνος Κόκκαλης Χημικός Μηχ/κός-μέλος ΔΕ, Κώστας Μίχης μέλος ΔΕ, Νίκος Τσουτσούκας μέλος ΔΕ ΤΕΕ, Σβερώνη Ιωάννα ΦοΔΣΑ, Ορέστης Πλιάσσας ΠΑ.ΔΥ.Θ, Χρήστος Γενιτσεφτσής Spirito-Groupmarkleting. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι: Π.Α.ΔΥ.Θ   (Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτ. Θεσσαλίας ), FMS Αφοι Φλώρου Α.Ε.  Ανακύκλωση Μετάλλων, Ηλίας Βαλαβάνης Α.Ε Ανακύκλωση γυαλιού, ECOTEL A.E. Ανακύκλωση χαρτιού, Mrprint Ανακύκλωση Μελανοδοχείων ενώ υπάρχει η ευγενική υποστήριξη των ΣΘΕΒ , Climate partner, Global Challenges, Drops.gr, Bruno Coffee stores.
*Η Ημερίδα του ΤΕΕ για την Ανακύκλωση ήταν η πρώτη κλιματικά ουδέτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα με τη συνδρομή των εξειδικευμένων συμβούλων Global Challenges / ClimatePartner είχε γίνει μέτρηση του ‘‘ανθρακικού αποτυπώματος” της εκδήλωσης και στη συνέχεια υπήρξε αντιστάθμιση των αναπόφευκτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την πραγματοποίησή της, με οικονομική υποστήριξη έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα, το οποίο έχει λάβει την πιστοποίηση ως υψηλής αξιοπιστίας κι απόδοσης στην προστασία του κλίματος.

Η κλιματική ουδετερότητα μιας εκδήλωσης σημαίνει ότι όλες οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκλήθηκαν από την εκδήλωση, όπως η μεταφορά των εισηγητών και των συμμετεχόντων, η κατανάλωση ενέργειας στο χώρο της εκδήλωσης, η τροφοδοσία, η κατανάλωση χαρτιού κ.τ.λ. υπολογίζονται και αντισταθμίζονται με την οικονομική υποστήριξη σε πιστοποιημένα έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και συνεπώς το κλίμα.

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης στη Βουλή: «Όχι στην Ηλεκτρονική Φυλακή της Κάρτας του Πολίτη»
Επόμενο άρθρο Ορκωμοσία των αποφοίτων του τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων