Μαξιμος για απάντηση Νικητιαδη: Από δημοσιεύματα πληροφορείται το Υπουργείο Πολιτισμού τις εργασίες αποκατάστασης της Αγιάς Σοφιάς!


  «Μετά από σειρά ερωτήσεων που κατέθεσα στη Βουλή απευθυνόμενος στους Υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την Αγιά-Σοφιά στην Πόλη, κορυφαίου μνημείου του οικουμενικού πολιτισμού, με λύπη μου διαπιστώνω την αδυναμία της κυβέρνησης να παρέμβει στη γείτονα για την προστασία συμβόλων της χριστιανοσύνης, όπως η Μεγάλη Εκκλησία, αλλά και άλλων μνημείων της ελληνορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Μικρά Ασία». Αυτό σχολίασε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδη σε σχετική ερώτησή του.

 Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, «από την απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού, προκύπτει το εξής παράδοξο: παρά τη συμμετοχή εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO για τις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης -όπως μας απαντά ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας- το αρμόδιο Υπουργείο πληροφορήθηκε από τον Τύπο και όχι από επίσημη πηγή την πραγματοποίηση εργασιών αποκατάστασης του ναού της Αγίας Σοφίας με αφορμή την ανακήρυξη της Κωνσταντινούπολης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010! Αυτό ηχεί ακατανόητο ιδίως όταν, όπως ομολογεί ο αρμόδιος Υφυπουργός, στο πλαίσιο αυτών των εργασιών και σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσιεύματα του Τύπου, ήρθαν στο φως- μεταξύ άλλων- δύο σημαντικά ευρήματα: η ψηφιδωτή κεφαλή εξαπτέρυγου σε ένα από τα τύμπανα στα οποία εδράζεται ο τρούλος του ναού και η κτιστή κολυμπήθρα που ορίζει το χώρο του βαπτιστηρίου του».

Η απάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδη έχει ως εξής:

«Η Αγία Σοφία, κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο της ανθρωπότητας και σύμβολο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης, περιελήφθη το 1985 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το μνημείο επί σειρά ετών παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα υγρασίας (κυρίως από τα όμβρια ύδατα), αποκόλλησης και φθοράς των ψηφιδωτών του και στατικά προβλήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά το σεισμό του 1999.

Από το 1993 και εξής η UNESCO κατέβαλε προσπάθειες και προχώρησε και σε χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία με σκοπό την προστασία και εν γένει την αποκατάσταση του μνημείου, συγκρότησε επίσης επιστημονική επιτροπή για την προώθηση του εν λόγω έργου.

Επιπλέον η Ελλάδα είχε στο παρελθόν επανειλημμένα διατυπώσει τη βούληση της για παροχή τεχνογνωσίας προς την τουρκική πλευρά στον τομέα της αποκατάστασης του μνημείου και αν και είχε υπάρξει πλούσια σχετική αλληλογραφία κυρίως μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος (ΜΑΕ), η προσπάθεια αυτή δεν ευοδώθηκε.

                   Όπως πληροφορούμεθα από τα δημοσιεύματα του Τύπου, με αφορμή την ανακήρυξη της Κωνσταντινούπολης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης του ναού της Αγίας Σοφίας.

                   Στο πλαίσιο αυτών των εργασιών, όπως προκύπτει πάντοτε από τα δημοσιεύματα του Τύπου, ήρθαν στο φως -μεταξύ άλλων- δύο σημαντικά ευρήματα: η ψηφιδωτή κεφαλή εξαπτέρυγου σε ένα από τα τύμπανα στα οποία εδράζεται ο τρούλος του ναού και η κτιστή κολυμπήθρα που ορίζει το χώρο του βαπτιστηρίου του.

                   Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, δια των αρμοδίων υπηρεσιών του, είναι υπεύθυνο για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, εντός των ορίων του Ελλαδικού χώρου (Ν. 3028/2002, άρθρο 2).»

Προηγούμενο άρθρο Ορκωμοσία αποφοίτων του τμήματος Τουριστικών Επιχ/σεων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου
Επόμενο άρθρο ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΡΙΚΑΛΩΝ