Ομιλία βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στη συζήτηση στη βουλή για την παροχή Ψήφου Εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση


 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διάχυτη είναι, νομίζω, η αίσθηση ότι η σημερινή διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη ανασχηματισμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί παρά μια ακόμη πράξη σε μια κωμικοτραγική και αποτυχημένη παράσταση.

 Κύριε υπουργέ,

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες να δημιουργηθεί κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας, ψευδαίσθηση επανεκκίνησης και μηδενισμού του κοντέρ, η οικτρή πραγματικότητα σας διαψεύδει ολοκληρωτικά και αυτό θα φανεί πολύ περισσότερο στις επόμενες ημέρες. Μην αυταπατάσθε. Δεν μπορείτε να παραπλανήσετε πλέον τους πολίτες. Σας έχουν καταλάβει. Έχουν όλοι καταλάβει και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο το απόλυτο αδιέξοδο που οδηγήσατε τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία.

Σε μόλις 20 μήνες διακυβέρνησης δημιουργήσατε ένα πρωτοφανές κλίμα καθολικής κατάθλιψης, καθημερινής απειλής, γενικευμένης ανασφάλειας. Κοινή είναι η αίσθηση ότι τίποτε δεν λειτουργεί, τίποτε δεν πάει καλά. Όλοι οι στόχοι, οι στόχοι που εσείς βάζετε κάθε φορά με τον ίδιο πάντα υπεραισιόδοξο τόνο και με στομφώδη ρητορεία, καταρρέουν.

Η ελπίδα έχει χαθεί από το λεξιλόγιο του Έλληνα και την ευθύνη την έχετε εσείς. Την έχετε εσείς γιατί από την πρώτη στιγμή που πήρατε την εξουσία, και ενώ γνωρίζατε το πρόβλημα του χρέους, με τους ερασιτεχνισμούς σας, την αβελτηρία, τις άστοχες δηλώσεις στα ατελείωτα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, το κάνατε κρίση δανεισμού.

Έχετε εσείς την ευθύνη γιατί υπογράψατε ένα μνημόνιο, που δεν διαπραγματευτήκατε, με όρους επαχθείς και λανθασμένους. Και προχωρήσατε αλαζονικά, γιατί αρνιόσασταν να ακούσετε τις φωνές της κριτικής από την αντιπολίτευση, με το πιστόλι στο κρόταφο της κοινωνίας.

Και έχετε την ευθύνη γιατί πήρατε μέτρα άδικα, αντικοινωνικά. Πλήξατε με τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων και τους αλλεπάλληλους φόρους τους αδύναμους. Εσείς οι δήθεν σοσιαλιστές.

Και χτυπήσατε την αγορά, εξοντώνοντας κάθε παραγωγική δραστηριότητα, κυνηγώντας κάθε τίμιο επαγγελματία, γιατί δεν μπορέσατε να περιστείλετε την μεγάλη φοροδιαφυγή.

Έχετε ευθύνη γιατί δεν κάνατε τίποτε να περικόψετε τις σπατάλες του κράτους. Περιοριστήκατε μόνο στη στάση πληρωμών του κράτους προς τους ιδιώτες. Και δεν κάνατε μεταρρυθμίσεις, γιατί φοβηθήκατε τους συνδικαλιστές σας, αυτούς που εσείς εκθρέψατε, αυτούς που σας στήριξαν να πάρετε την εξουσία.

Έχετε ευθύνη διότι δημιουργήσατε στην κοινωνία ένα πρωτοφανές κύμα αγανάκτησης, έλλειψης εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Στείλατε τον κόσμο στις πλατείες, να διαμαρτύρεται δικαίως ότι τον εξοντώνετε, τον κάνετε ξένο στον τόπο του, του στερείτε το αύριο.

Και έχετε ευθύνη γιατί αφού απέτυχε παταγωδώς το Μνημόνιο, κι αυτό το παραδέχονται πλέον όλοι, οι βουλευτές σας που το ψήφισαν, τα εξαπτέρυγα που το στήριξαν, οι υπουργοί σας, πρώην ή νυν, που το εφάρμοσαν, οι εμπνευστές του, έρχεστε τώρα να φέρετε ένα Μνημόνιο ΙΙ. Με την ίδια αποτυχημένη συνταγή. Με τα ίδια υλικά, με την ίδια αβέβαιη έκβαση.

Και απέναντι στη γενικευμένη κατακραυγή, απέναντι στην απόλυτη απαξίωσή σας και στην εσωκομματική σας ανταρσία πώς αντιδράσατε; Μήπως αποφασίσατε να αλλάξετε πολιτική; Μήπως τολμήσατε να προχωρήσετε σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με στόχο να αλλάξουμε τους όρους του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου;

Τίποτε από όλα αυτά. Οι δήθεν εκκλήσεις για συναίνεση ήταν απλά πομφόλυγες. Τα γνωστά σας επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Στην κρίσιμη στιγμή επικράτησε το μικροκομματικό ένστικτο του γαντζώματος στην εξουσία. Το παλιό, γνώριμο ΠΑΣΟΚ είναι πάλι εδώ. Χωρίς αυτή τη φορά κάποιους από τους κηπουρούς, κατά τα λεγόμενα ενός πρώην βουλευτή σας, ή υποβαθμισμένους σε άλλες θέσεις.

Αλλά έχουμε πλέον και έναν πρωθυπουργό με μειωμένη ισχύ, εγκλωβισμένο πλέον σε καθεστώς συγκυβέρνησης με τους φιλόδοξους δελφίνους του κόμματός του, οι οποίοι αντέδρασαν στην είδηση ότι είχε υποβάλλει την παραίτησή του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Καλούμαστε σήμερα να απαντήσουμε στο κρίσιμο ερώτημα. Στις δραματικές στιγμές που περνά η χώρα, στην άκρη του χάους, με την απειλή της κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής η λύση είναι μια αλλαγμένη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;

Με τις ίδιες αδιέξοδες και αναποτελεσματικές πολιτικές; Αυτό είναι που ζητά η κοινωνία; Αυτό είναι που στερείται η χειμαζόμενη αγορά;

Μπορεί το κλίμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία και στους πολίτες να αποκατασταθεί από μια κυβέρνηση απότοκο εσωκομματικών ισορροπιών και ιδιότυπων εκβιασμών;  

Η απάντηση, αγαπητοί συνάδελφοι, μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος. Η ανακύκλωση των λανθασμένων επιλογών καταλήγει πάντοτε σε λάθος. Η λύση είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας και της παραγωγικότητας. Βρίσκεται στην αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών και του πολιτικού συστήματος, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς, στην επαναφορά της αισιοδοξίας και της ελπίδας στις ζωές των πολιτών.

Μπορεί να τα προσφέρει όλα αυτά το νέο κυβερνητικό σχήμα που σήμερα καλούμαστε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης; Όχι, και γι’ αυτό, εδώ που φθάσαμε η λύση είναι μόνον η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Μόνον οι εκλογές μπορούν να δώσουν την διέξοδο που έχει ανάγκη η χώρα.  

   

  

Προηγούμενο άρθρο Παραίτηση του κ. Παπουτσή, Υπουργού Προ.Πο., ζητά το ΠA.M..
Επόμενο άρθρο Πατριωτικό Μέτωπο Ν. Λάρισας: Υπάρχει διέξοδος στο θέατρο του παραλόγου που ζούμε