«Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο» αναφέρει ο βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής και τονίζει ότι «προσπαθεί να παίξει τις καθυστερήσεις για να πείσει τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ».
Οξύτατη κριτική ασκεί ο κ. Χαρακόπουλος στην τακτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ξόδεψε πολιτικό χρόνο σε ανούσιες επικοινωνιακές παραστάσεις και τώρα τρέχει να προλάβει. Για το δίλημμα της κυβέρνησης που προέβλεπε δημοψήφισμα ή εκλογές, ο βουλευτής της Ν.Δ. τονίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμανε παταγώδη αποτυχία και αδυναμία διακυβέρνησης. Επισημαίνει δε ότι ο εκβιασμός αυτός γύρισε σε βάρος της κυβέρνησης και πως πρόκειται για ένα ακόμη παιδαριώδες λάθος των μαθητευόμενων μάγων.
Ο κ. Χαρακόπουλος επικρίνει την κυβέρνηση για την τακτική της να επιτεθεί προς το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα: «Ο διοικητής πρέπει να λέει πάντα την αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι» και καταλήγει τη συνέντευξή του με μια ευχή «Να επικρατήσει η λογική».
1. Βρισκόμαστε στο παρά πέντε της συμφωνίας με τους δανειστές. Ποια είναι η εκτίμησή σας, η κυβέρνηση θα υποχωρήσει τελικά ή θα προτιμήσει να εξαντλήσει όλα τα αποθεματικά προκειμένου να πείσει τους δανειστές;
Η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, υποσχόμενη ότι αμέσως θα έσκιζε τα μνημόνια και θα κούρευε το χρέος, ξόδεψε πολύτιμο χρόνο σε ανούσιες επικοινωνιακές παραστάσεις. Το αποτέλεσμα το βιώνουμε σήμερα: η πραγματική οικονομία πνέει τα λοίσθια, το κράτος έχει κηρύξει εσωτερική παύση πληρωμών, παρακαλάμε την ΕΚΤ για λίγη ρευστότητα παραπάνω, ενώ η υπερήφανη κυβέρνηση έχει σαρώσει ό,τι αποθεματικό υπάρχει σε ταμεία και οργανισμούς. Ο κ. Τσίπρας δέσμιος της προεκλογικής του ρητορείας και των ακρο-αριστερών του συνιστωσών παίζει τις καθυστερήσεις, ελπίζοντας να τετραγωνίσει τον κύκλο. Και όσο δεν τα καταφέρνει τόσο καθυστερεί και όσο καθυστερεί τόσο πλησιάζουμε πιο κοντά στο ατύχημα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι εντέλει να επικρατήσει η λογική.
2. Ένα από τα όπλα που είχε στα χέρια της η κυβέρνηση -έλεγαν τα στελέχη της – ήταν το δημοψήφισμα και οι εκλογές. Πιστεύετε ότι τα χρησιμοποίησε για εσωτερική κατανάλωση; ή μια λαϊκή έκφραση θα μπορούσε να πείσει τους δανειστές.
Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται τη τεράστια κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Το δίλλημα ενός δημοψηφίσματος θα ήταν μόνον ναι ή όχι στο ευρώ. Και από τη στιγμή που θα εξαγγελλόταν θα είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για ένα καταστροφικό GREXIT. Η διενέργεια εκλογών, επίσης, από μια κυβέρνηση τριών-τεσσάρων μηνών θα σήμαινε την παταγώδη της αποτυχία, την αδυναμία διακυβέρνησης. Είτε τα εννοούσαν, είτε δεν τα εννοούσαν, πάντως, ο δήθεν εκβιασμός γύρισε «μπούμερανγκ» εναντίον μας. Υπήρξε ένα ακόμη παιδαριώδες λάθος των «μαθητευόμενων μάγων» της συγκυβέρνησης.
3. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρκετά στελέχη τονίζουν πως τα νέα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση θα είναι χειρότερα από το μαίηλ Χαρδούβελη. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;
Κατ΄ αρχάς εμείς δεν ψηφίσαμε τα μέτρα που είχαν δημοσιευθεί. Και παρά τα λάθη που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχαμε φθάσει σε ένα σημείο που μπορούσαμε να δούμε κάποιο ξέφωτο. Είχαμε απτά δείγματα σταθεροποίησης, εξόδου από την κρίση. Σήμερα, στο πρώτο τρίμηνο του ’15, βρισκόμαστε σε ύφεση. Στα ταμεία του κράτους έχουν ξύσει τον πάτο του βαρελιού, η αγορά έχει στεγνώσει, επενδύσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα ούτε με το κιάλι. Ο χρόνος που χάθηκε δημιουργεί δυσμενέστερες συνθήκες για τη χώρα. Και αυτό μπορεί να αποτυπωθεί όχι μόνον στα μέτρα που θα απαιτηθούν για τη τελευταία δόση του προηγούμενου προγράμματος αλλά και στην συμφωνία για ένα νέο, δυστυχώς, μνημόνιο.
4. Τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλει ξανά το σενάριο της πολιτικής διαπραγμάτευσης με την Γερμανία και τους ευρωπαίους ηγέτες. Θα μπορούσε πιστεύετε να βρεθεί μια λύση πολιτική ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με τους τεχνοκράτες;
Αυτό που αδυνατεί να αντιληφθεί η κυβέρνηση είναι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λειτουργούν σε ένα συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο. Αυτό τους εξασφαλίζει και την αξιοπιστία τους. Επίσης, επιμένουν να λησμονούν ότι οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης δίνουν και αυτοί λογαριασμό στους πολίτες τους.
5. Ο διοικητής Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας δέχεται επίθεση από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για τους χειρισμούς του στο θέμα της αποπληρωμής του ΔΝΤ. Δίκαια η άδικα πιστεύετε; Γίνεται πρόβα αποδόμησής του;
Νομίζω ότι η κυβέρνηση μπροστά στο φάσμα της αποτυχίας της πολιτικής της ψάχνει να βρει «εχθρούς», «εσωτερικές τρόικες» και «πεμπτοφαλαγγίτες», για να αποσείσει τις ευθύνες της. Αντίθετα με τα όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, που είναι ανεξάρτητος από την κυβέρνηση, έχει υποχρέωση να λέει την πραγματικότητα όσο σκληρή και να είναι.
6. Η κυβέρνηση από τα πρώτα νομοσχέδια που έφερε ως ψήφιση ήταν και η επαναλειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ως πρώην υπουργός Γεωργίας εκτιμάτε ότι είναι βιώσιμα τέτοια σχήματα; Θα βοηθήσει τους παραγωγούς και την ελληνική οικονομία;
Δυστυχώς, πρόκειται για μια απόφαση που παραπέμπει στις αλήστου μνήμης κρατικοποιήσεις των προβληματικών επιχειρήσεων τη δεκαετία του 1980. Τις οποίες πληρώσαμε χρυσάφι, και το αποτέλεσμα ήταν η αποβιομηχάνιση της χώρας. Τώρα πάλι χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική δίνονται χρήματα, που δεν υπάρχουν κιόλας, σε μια προσπάθεια που έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.
7. Όταν σας ρωτούν οι πολίτες της Λάρισας, που πηγαίνει η χώρα, τι να περιμένουν, πάμε σε χρεωκοπία, πάμε σε διπλό νόμισμα, τι τους απαντάτε;
Το μόνο που μπορούμε να λέμε στους πολίτες αυτήν την ώρα είναι ότι όλοι ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική, αλλά κυρίως να μάθουν πλέον να φυλάγονται από τα μεγάλα λόγια και τους επίδοξους σωτήρες. Νομίζω, πάντως, ότι αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι, από αυτούς που στις εκλογές παρασύρθηκαν από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τι σημαίνει ο άκρατος λαϊκισμός.
8. Είσθε ικανοποιημένος από τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις της ΝΔ; Το κόμμα μπορεί να βαδίσει σε ανοδική πορεία με την σημερινή του πρακτική και μορφή;
Η Νέα Δημοκρατία υπέστη μια οδυνηρή ήττα στις εκλογές, για συγκεκριμένους λόγους, που φοβάμαι ότι δεν είναι συγκυριακοί. Μια σειρά από μέτρα που πήραμε ως κυβέρνηση διέρρηξαν τις σχέσεις μας με τα μεσαία στρώματα. Η αποκατάστασή αυτής της σχέσης δεν μπορεί να επισυμβεί ούτε γρήγορα, ούτε χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Επιπλέον, η έκτακτη κατάσταση που βιώνει η χώρα αυτούς τους μήνες δεν επιτρέπει τις σοβαρές εσωκομματικές διαδικασίες που θα ανασυγκροτήσουν τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
9. Ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται πιέσεις για να προχωρήσει σε αλλαγή ηγεσίας. Πιστεύετε ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει στην παρούσα περίοδο;
Αυτήν την ώρα προέχει η σωτηρία της χώρας. Και η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει ρόλο διευρυμένης ευθύνης να παίξει σε αυτή την προσπάθεια. Άλλωστε, «κοντός ψαλμός αλληλούια», όπως λέει ο λαός μας. Μετά τη συμφωνία θα τα δούμε όλα από την αρχή.
Συνέντευξη του Μ. Χαρακόπουλου στη «Βραδυνή της Κυριακής» και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο