Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου 2015, στο Περτούλι Τρικάλων, όπου το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας διοργάνωσε μια καινοτόμα και απόλυτα επιτυχημένη, ΑΝΟΙΧΤΗ σε όλους, Διήμερη Στρογγυλή Τράπεζα που αφορούσε την διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης των Ορεινών όγκων της χώρας μας, με θέμα: “Πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων -Οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών στην κρίση “.
Η επανεκκίνηση της Οικονομίας από την Περιφέρεια
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα των διήμερων εργασιών ήταν ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από την Περιφέρεια και τον πρωτογενή τομέα, που τόσο υστερεί στην Ελλάδα, από λάθος πολιτικές του παρελθόντος ,που ερημοποίησε την ύπαιθρο, μείωσε την επάρκεια της χώρας σε βασικά αγαθά και αύξησε εντυπωσιακά την ανεργία που επιδεινώθηκε από την κρίση.
Είκοσι καθηγητές πανεπιστημίου και ΤΕΙ και δεκάδες εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών , τεχνοκράτες και πετυχημένοι αυτοδιοικητικοί , μετέφεραν την εμπειρία , τη γνώση τους και τις καλές πρακτικές στους τοπικούς φορείς ,όχι μόνο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ,αλλά και της Θεσσαλίας ,στους πολιτικούς και άλλους αιρετούς ,που είχαν κληθεί όλοι ανεξαίρετα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώσουν πολιτικές ανάπτυξης της περιφέρειας ,που έχει τη δυναμική να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Η εκδήλωση του Περτουλίου ήταν η πρώτη από τις τέσσερις διήμερες Στρογγυλές Τράπεζες, με ελεύθερη είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο, που διοργανώνει το Δίκτυο των Εθελοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας, μια σε κάθε Νομό της Θεσσαλίας, μέσα από τις οποίες, στόχος είναι να αναδειχθούν όλες εκείνες οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών, ως απαίτηση των τοπικών κοινωνιών, που μαστίζονται από την κρίση και την ανεργία.
Στόχος των διοργανωτών είναι, όπως τονίστηκε στο Περτούλι, οι δράσεις αυτές, να οδηγούν στη διαμόρφωση νέων πολιτικών, που να απαντούν στα προβλήματα αυτά, οι οποίες, μάλιστα, θα είναι προσαρμοσμένες στη σύγχρονη τοπική πραγματικότητα, ενώ παράλληλα να δίνουν σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις νέες ιδέες και γνώσεις, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία με την αξιοποίηση εθνικών ή ευρωπαϊκών πόρων.
Οι διοργανωτές επιθυμούν, επισημάνθηκε επίσης από τους ομιλητές, τη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών , των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικών επιστημόνων , έτσι ώστε ,κατά τρόπο μεθοδικό και συντεταγμένο ,να διεκδικηθούν όλοι εκείνοι οι πόροι ,που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της υπαίθρου και την αύξηση της απασχόλησης στους ορεινούς όγκους.
Η Κοινωνία των Πολιτών στο επίκεντρο
Μεγάλα είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης , την ανεργία και την ερημοποίηση, όπως αναφέρθηκε στη διήμερη στρογγυλή τράπεζα. Αυτό διαπίστωσε το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας , κ. Κώστα Σκριάπα, θέλοντας να συμβάλει στην μεταστροφή της κατάστασης, μέσα από την αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους από την κεντρική εξουσία ,την τοπική αυτοδιοίκηση ,τα εκπαιδευτικά ιδρύματα , τις επαγγελματικές ενώσεις και φυσικά από την υγιή Κοινωνία των Πολιτών ,να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διαμορφώσουν πολιτικές που να δίνουν λύσεις στον οικονομικό μαρασμό της χώρας και στην έλλειψη επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των νέων.
Κοινωνική Οικονομία -Οδηγός προς το Μέλλον
Από τις εργασίες της Διημερίδας προέκυψε, επίσης , ότι η Κοινωνική Οικονομία είναι η κυρίαρχη τάση σε παγκόσμιο επίπεδο ,ιδιαίτερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση ,όπως είναι η Ελλάδα και η ειλικρινής υποστήριξή της από την Πολιτεία ,με σωστό νομοθετικό πλαίσιο και τη δημιουργία Χρηματοδοτικών Εργαλείων για τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες, μπορεί να είναι μια μεγάλη διέξοδος στο θέμα της δημιουργίας μόνιμων θέσεων εργασίας ,της αύξηση της δημιουργικής απασχόλησης, της βελτίωσης του ΑΕΠ ,αλλά κυρίως της αυτάρκειας της χώρας σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα , της κοινωνικής συνοχής και της αξιοποίησης προς όφελος της κοινωνίας του τεράστιου “Κοινωνικού Κεφαλαίου” που διαθέτει η χώρα ,την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και της ενίσχυσης της Νέας Γενιάς να δημιουργήσει το δικό της μέλλον .
Συγκλονιστικές, αλλά και απόλυτα διαφωτιστικές και τεκμηριωμένες ήταν οι παρεμβάσεις των στελεχών του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας και των προσκεκλημένων εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών (Β.Τακτικός, Δ. Μιχαηλίδης, Ευαγγ. Σπινθάκης κ.α΄.) οι οποίοι απέδειξαν στο πολυπληθές ακροατήριο ότι η μεγάλη υστέρηση στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα (2% ενώ στην Ευρώπη 10% της επιχειρηματικότητας) βαθαίνει την κρίση, εμποδίζεται από συγκεκριμένα κέντρα και συμφέροντα ,τα οποία και δεν επιθυμούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα ,η οποία θα μειώσει αναγκαστικά τη δημόσια και την ιδιωτική οικονομία, προς όφελος της κοινωνίας .
Υποδοχή Συνέδρων
Η Διήμερη Στρογγυλή Τράπεζα ξεκίνησε με την υποδοχή των εκατοντάδων Συνέδρων από τον Πρόεδρο του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας κ. Κων. Σκριάπα και τα Μέλη του ΔΣ του Δικτύου κ.κ.Τσιάρα Βασ.,Μαλέκα Βάϊο,Φιλοκώστα Ηλία , Καραβίδα Γεώργιο, Ζούπη Κων., Καπλάνη Βαλάντω και Τσίπη Κυριάκο ,τον κ. Μπάρδα Κων. εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον κ. Γιαγιάκο Βασ. εκ μέρους του Επιμελητήριου Τρικάλων , ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο κ. Σκρέκας Κων.(1η μέρα) ,ο κ. Σιμορέλης Αθ. (2η μέρα.), ο Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γ. Κωτσός ,που ήταν και βασικός Εισηγητής της Διημερίδας , ο κ. Αθαν. Σφουγγάρης-Καθηγητής Πανεπιστημίου αλλά και αντιπρύτανης του Π.Θ. ως εκπρόσωπος του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Πετράκου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού -Τουρισμού του Δήμου Πύλης κ. Καλαμαράς Στέφ., ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Μουτσιάνας Γ. , ο κ. Κωτούλας Γ. -Πρόεδρος των επαγγελματικών του ορεινού όγκου Π.Ε. Τρικάλων, ο εκπρόσωπος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Γάτος, η εκπρόσωπος του αναπλ.Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ι.Τσιρώνη κ. Χριστίνα Ευθυμιάδου και ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων -Πράσινων κ. Φίλ. Γκανούλης.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ
Θεματική Ενότητα 1.
-Τίτλος:” Διαμόρφωση Πολιτικών Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων”
Στην Ενότητα αυτή υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις από τον Πρόεδρο του Δικτύου, οικονομολόγο κ. Κ. Σκριάπα, από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας κ. Κ. Μπάρδα ,από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασ.Γιαγιάκο ( Τουριστική Ανάπτυξη Ν. Τρικάλων ) ,από τον Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και της Ομάδας Έργου EUROPE DIRECT κ. Χατζηκαμαγιάννη Βασ.(Ενημέρωση των Πολιτών για τη δράση του Προγράμματος EUROPE DIRECT) , από τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου κ. Κωτσό Γ. ( Πολιτικές Ανάπτυξης Ορεινών όγκων και Τοπική Αυτοδιοίκηση ), από τον Επίκουρα Καθηγητή Οικονομικής Ανάπτυξης Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Θεόδ. Μεταξά και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας -Καθηγητή κ. Παν. Γούλα (“Η συμβολή του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην ανάπτυξη των ορεινών όγκων”)
Θεματική Ενότητα 2
“Κοινωνική Οικονομία στον Αγροτικό Χώρο -ΚοινΣεπ”
Στην ενότητα αυτή αναλύθηκαν όλες οι παθογένειες ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα ,η οποία αφορά ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα στους ορεινούς όγκους και διαπιστώθηκε ότι η ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις μόνιμης εργασίας, αρκεί αυτή να ενισχυθεί και στηριχτεί σοβαρά από την Πολιτεία.
Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις από τον εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Παρατηρητήριου των Οργανώσεων της κοινωνίας των Πολιτών κ. Βασ. Τακτικό (παθογένειες Κοιν. Οικονομίας, λύσεις ,ρόλος των κοινωνικών εταίρων, σύμφωνα συνεργασίας Τ.Α. και Κοινωνίας των Πολιτών) , από τον μέντορα-δημοσιογράφο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας κ. Δημ. Μιχαηλίδη (ανάλυση διεθνών πρακτικών ,οικονομική ανάλυση,δικτύωση φορεών ,συμπράξεις,Επανεκκίνηση τώρα…!” ,από τον Γεν. Διευθυντή της Αναπτυξιακής Καρδίτσας κ. Μπέλη Βασ.(“Δίκτυο Υποστήριξης Κοιν. Επιχειρηματικότητας -SES NET), από τον Επίκουρο Καθηγητή Ανθοκομίας στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Χρ. Λύκα (Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά .Μια μικρή καλλιέργεια με μεγάλες δυνατότητες) και ο Πολιτικός Επιστήμων και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας κ. Ευάγγ. Σπινθάκης (Κοινωνική Οικονομία-Δικτύωση-Καλές Πρακτικές) .
Θεματική Ενότητα 3
Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία των Πολιτών -Καινοτομία- Εξωστρέφεια
Στην Ενότητα αυτή αναλύθηκε σε βάθος η αναγκαιότητα συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ,που αποτελεί πλέον μονόδρομο για την αντιμετώπιση της κρίσης ,την μεταστροφή του κλίματος της μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και την ενδυνάμωση της οικονομικής βάσης,
Υποστηρίχτηκε από όλους ότι η ύπαιθρος και η περιφέρεια μπορεί να προκαλέσει την επανεκκίνηση της οικονομίας ,γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες αύξησης του παραγόμενου προϊόντος ,ενώ η συνεργασία της Τ.Α. και της Κοινωνίας των Πολιτών ,θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και αξιοποίηση των ξεχασμένων υποδομών.
Υψηλού επιπέδου εισηγήσεις πραγματοποίησαν : κ. Καθηγητής της Δασολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας κ. Ζάγκας Θεοχ. (“Αειφόρος Ανάπτυξης Ορεινών όγκων”), ο Αρχιτέκτονας-Δημοσιογράφος και παραγωγός Τηλεοπτικών Εκπομπών για τον αγροτικό χώρο την Παράδοση και τον εναλλακτικό τουρισμό κ. Θεόδ. Σδρούλιας (“Προοπτικές Ανάπτυξης Ιππικού Τουρισμού στους Ορεινούς όγκους των Τρικάλων), ο τ. Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας -Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Βέργος Στέργιος (Βιώσιμη Ανάπτυξη ορεινών οικισμών και περιοχών) , ο Λέκτορας ΑΠΘ -Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος με ειδίκευση στη Δασική Οικονομική και Καινοτομία κ. Μάριος Τρίγκας ( Η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η καινοτομία ως πυλώνες ανάπτυξης των ορεινών περιοχών -Εφαρμογή τους στα ορεινά του Ν. Τρικάλων) , ο Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ κ. Αθαν. Κουστέλιος (Αθλητικός Τουρισμός-Μια εναλλακτική μορφή ανάπτυξης) ,ο Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας -Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. Μπλάνας Νίκος (Προοπτικές ανάπτυξης Χιονοδρομικών Κέντρων στην Ελλάδα -Η περίπτωση του Δήμου Πύλης) , ο κ. Αυδίκος Ευάγγ. -Καθηγητής Λαογραφίας-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (“.O ρόλος της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στην ανάπτυξη του ορεινού χώρου-Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Αγράφων:μια πρόταση για συνάντηση του πανεπιστημίου με τον ορεινό χώρο της Πίνδου”).
Παράλληλη Συνεδρία με τους Αιρετούς
Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία των Διοργανωτών πραγματοποιήθηκε παράλληλο Εργαστήριο (Workshop) ,προκειμένου να γίνει ενημέρωση των προέδρων των τοπικών Κοινοτήτων και άλλων αιρετών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών πάνω σε Προγράμματα ,καλές πρακτικές και οδηγίες αξιοποίησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων . Την ενημέρωση ανέλαβαν ο κ. Βέργος Στέργιος -τ. καθηγητής Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος , ο κ. Τακτικός Βασ. –Συντονιστής του Πανελλήνιου Παρατηρητήριου των Οργανώσεων της κοινωνίας των Πολιτών και Μέντορας Κοινωνικής Οικονομίας και ο Γεν. Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας κ. Βασ. Μπέλλης.
4η Θεματική Ενότητα-
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΏΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ,EΣΠΑ 2014-2020 , CREATIVE EUROPE–HORIZON 2020
Στην 4η και τελευταία Θεματική Ενότητα ,που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7/6/2015 ,εξετάστηκαν τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα ,όπως επίσης και το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Συγκεκριμένα από την Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μελίνα Σαραφίδου έγινε μια λεπτομερής ανάλυση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 ,της φιλοσοφίας ,των θεματικών του ,των προτεραιοτήτων που θέτει για την ανάπτυξη της υπαίθρου, την επιχειρηματικότητα και την καταπολέμηση της φτώχιας ,ενώ παρουσιάστηκαν οι τομείς που το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ενισχύει ,προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να αναπτυχθούν συνθήκες ανάπτυξης και προόδου , από τον Καθηγητή της Δασολογικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντή του Ταμείου Δασών κ. Παναγ. Στεφανίδη παρουσιάστηκε η συμβολή των ορεινών υδρονομικών έργων στην ανάπτυξη ορεινών περιοχών και στην αποτροπή της πλημμυρογέννεσης στις πεδινές περιοχές , από τον Βουλευτή του Ν. Τρικάλων (ΣΥΡΙΖΑ) κ. Σιμορέλη Αθαν. που εξέφρασε τη βούληση της Κυβέρνησης να βοηθήσει την ύπαιθρο να ανακάμψει και δεσμεύτηκε να μελετήσει με προσοχή τα πρακτικά και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, από τον Δημοσιογράφο -Ερευνητή σε θέματα τουρισμού κ. Μάκη Εξαρχόπουλο παρουσιάστηκαν τα σημαντικά ,αλλά και “εν πολλοίς” άγνωστα μνημεία πολιτισμού και παράδοσης της Θεσσαλίας που μποορύν να αποτελέσουν άολα μαζί μια Πολιτιστική Διαδρομή ,από το Στέλεχος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Μαρία Αγνάτου ,τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Τράπεζας για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τέλος από το Στέλεχος της Αναπτυξιακής Τρικάλων -ΚΕΝΑΚΑΠ κ.Βάϊο Κουτή παρουσιάστηκε η αξιοποίηση των Προγραμμάτων Περιφερειακής Ανάπτυξης ,αλλά και οι νέες ευκαιρίες για τους ορεινούς όγκους του Ν. Τρικάλων που έπονται μέσα από το νέο ΕΣΠΑ .
Επιτακτική η ανάγκη για νέες Πολιτικές με την Κοινωνία μπροστά
Η κοινωνία των Πολιτών της Θεσσαλίας ,που εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από το Δίκτυο ΜΚΟ (πρόεδρος ο κ. Κων. Σκριάπας) που έχει ως Μέλη του δεκάδες Εθελοντικούς Φορείς από όλη τη Θεσσαλία (www.mkothessalias.gr) και υποστηρίζεται από υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό δυναμικό , θέτει επιτακτικά σοβαρά ερωτήματα, στους πολιτικούς που λαμβάνουν αποφάσεις ,στους αυτοδιοικητικούς και στους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τεχνοκράτες, πάνω στα θέματα που απασχολούν τη χώρα, την επανεκκίνηση της οικονομίας ,που- το Δίκτυο ΜΚΟ -πιστεύει ότι μπορεί να ξεκινήσει από την Περιφέρεια και τον Πρωτογενή Τομέα και την πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας με αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα ,που τόσο υστερεί στην Ελλάδα ,από λάθος πολιτικές όσων άσκησαν την εξουσία ,ερήμην της Κοινωνίας ,που τεχνητά την κρατούν μακριά από τα Κέντρα λήψης των αποφάσεων ,αφού αυτή διεκδικεί διαφάνεια ,αξιοκρατία και ορθολογική διαχείριση των πόρων , γεγονός που ενοχλεί ιδιαίτερα.
Τοπικοί άρχοντες ,πανεπιστημιακοί ,τεχνοκράτες, δραστήριες ΜΚΟ αναζητούν λύσεις ,μέσα από την επιστήμη ,μέσα από τις καλές πρακτικές και τη μεταφορά τεχνογνωσίας έγκριτων τεχνοκρατών και κατέθεσαν τις απόψεις τους στη Διημερίδα του Περτουλίου για ανάπτυξη της υπαίθρου, των ορεινών όγκων και των ερημωμένων χωριών της ξεχασμένης περιφέρειας σε όλη τη χώρα.
Μεγάλες οι ευθύνες της Πολιτείας και των Πολιτικών
Μεγάλα είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης , την ανεργία και την ερημοποίηση.
Αυτό διαπιστώνει το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, το οποίο θέλοντας να συμβάλει στην μεταστροφή της κατάστασης, μέσα από την αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους από την κεντρική εξουσία ,την τοπική αυτοδιοίκηση ,τα εκπαιδευτικά ιδρύματα , τις επαγγελματικές ενώσεις και φυσικά από την υγιή Κοινωνία των Πολιτών ,να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διαμορφώσουν πολιτικές που να δίνουν λύσεις στον οικονομικό μαρασμό της χώρας και στην έλλειψη επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των Νέων. Η άσκηση πολιτικής για τους Πολίτες, χωρίς όμως τη συμμετοχή των ίδιων των Πολιτών στις διαβουλεύσεις, οδήγησε στη διαφθορά ,στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων και στην κατασπατάληση του πλούτου, προς όφελος των λίγων, κατέστρεψε τις κοινωνικές δομές ,την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευημερία όλων .