Ο Χρ. Κέλλας για την ασφαλιστική αδικία στελεχών που εισήχθησαν το ’90-’92


Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Καμμένο, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την αποκατάσταση της ασφαλιστικής αδικίας που προκάλεσε ο Ν.3865/2010 στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εισήχθησαν τα έτη 1990 έως 1992.

 

«Το 2010 ψηφίστηκε ένας νόμος που αδικεί κατάφορα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που είχαν καταταγεί από το 1990 ως και το 1992, αφού αν και είχαν εξασφαλίσει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δεν εντάχθηκαν τελικώς στην ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση, με αποτέλεσμα η συνταξιοδότησή τους να έχει διαφορά μέχρι και δέκα χρόνια σε σχέση με συναδέλφους τους που η διαφορά στην ημερομηνία κατάταξής τους είναι μόλις έξι μήνες. Αυτήν η αδικία πρέπει να διορθωθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος πολιτικός.

 

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

 

Με την ψήφιση του Νόμου 3865/2010 διαμορφώθηκε το νέο ασφαλιστικό καθεστώς για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αυξάνοντας τα έτη παραμονής τους στα 40 έτη (35 πραγματικά και 5 πλασματικά). Λόγω της μεγάλης χρονικής αύξησης που αποφασίστηκε, ορθώς ο νομοθέτης όρισε μια αναλογική μεταβατική περίοδο προσαρμογής για υπηρεσιακούς, κοινωνικούς και ηθικούς λόγους. Η περίοδος αυτή συνεπαγόταν την προσθήκη ενάμισι έτους παραμονής στην πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, ανά έτος, από τους καταταγέντες από το 1986 μέχρι το 1989, πλέον της 25ετίας. Με την επιλογή του 1989 ως τελευταίο έτος της ευνοϊκότερης αυτής ρύθμισης που χαρακτηρίζεται μεταβατική, πραγματοποιήθηκε μια αυθαίρετη κατά τη γνώμη μας διαίρεση για πρώτη φορά των λεγόμενων παλαιών ασφαλισμένων, όπως αποκαλούνται οι ασφαλισμένοι πριν το 1992. Με τον τρόπο αυτό εξαιρέθηκαν και στελέχη που είχαν καταταγεί το 1990, είχαν επομένως συμπληρώσει 20ετία κατά την ψήφιση του 3865/2010 και άρα είχαν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα οποία ανετράπησαν από τον αυθαίρετο αυτό διαχωρισμό. Η μεταβατική αυτή περίοδος, 9 μήνες μετά την ψήφιση του 3865 καταργήθηκε μετά την έκδοση σχετικής διαταγής του ΓΕΕΘΑ με την οποία και δόθηκε η δυνατότητα συνταξιοδότησης στα Στελέχη με τη χρήση του πλασματικού χρόνου στην 25ετία για τα έτη κατάταξης 1986 έως 1989, χωρίς όμως να υπάρξει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να συμπεριλάβει και τους εισαχθέντες τα έτη 1990 έως 1992 και να θεραπευτεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ο αυθαίρετος διαχωρισμός της μέχρι τότε ενιαίας κατηγορίας ασφαλισμένων. Με την αβλεψία αυτή δημιουργήθηκε μια τεράστια διαφορά στην χρονική υποχρέωση παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις που φτάνει μεταξύ στελεχών που απείχαν μόλις 6 μήνες στην ημερομηνία κατάταξής τους να φτάνει μέχρι και 10 χρόνια στην ημερομηνία συνταξιοδότησής τους.

Όπως θα αντιλαμβάνεστε και εσείς η αβλεψία αυτή του νομοθέτη δεν μπορεί να διαιωνίζεται επ’ αόριστον. Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα άρει την αδικία σε βάρος των ασφαλισμένων στελεχών που εισήχθησαν τα έτη 1990 έως 1992, που για πρώτη φορά σε σειρά νομοθετημάτων για την ασφάλιση και την συνταξιοδότηση των πολιτών ανατρέπει την καθιέρωση παλαιού και νέου ασφαλισμένου, εντάσσοντας τα στελέχη αυτά στους νέους ουσιαστικά ασφαλισμένους.

 

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

 

 

Σκοπεύετε να επεξεργαστείτε νομοθετική ρύθμιση για άρση της αδικίας που προκάλεσε ο Νόμος 3865/2010 στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εισήχθησαν τα έτη 1990 έως 1992;

 

Προηγούμενο άρθρο Η «Απολογία του Σωκράτη» στην αρχαία ελληνική
Επόμενο άρθρο 23χρονος πιάστηκε με 1 κιλό λαθραίο καπνό