Αποδίδει καρπούς το «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» των 75 πόντων


   Ένα παράξενο στοίχημα βρίσκεται αυτό τον καιρό σε εξέλιξη στον Θεσσαλικό κάμπο με την πρωτοβουλία που έχουν πάρει φέτος κάποιοι τολμηροί και πρωτοπόροι καλλιεργητές να «ξαναστήσουν» τις βαμβακοφυτείες τους στους 75 πόντους. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και μέχρι το 1972, που ήρθαν στην Ελλάδα οι πρώτες βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, το βαμβάκι φυτεύονταν στους 75 πόντους. Στη συνέχεια, δηλαδή μετά το ’72 και ειδικά μετά το ’81 όταν οι συνεταιρισμοί «έφερναν» με κοινοτική επιδότηση τις σύγχρονες βαμβακοσυλλεκτικές της εποχής, η λύση της μηχανοσυλλογής προϋπέθετε την απόσταση μεταξύ των σειρών στους 95 πόντους.

 Για 30 ολόκληρα χρόνια, τo βαμβάκι στη χώρα μας καλλιεργείται στους 95 πόντους. Κανείς δεν ρώτησε γιατί, απλά γιατί έπρεπε να μαζευτεί με μηχανή. Από φέτος τα πράγματα αλλάζουν και η επιστροφή στους 75 πόντους είναι γεγονός. Ένας εκ των πρωτοπόρων, ο καλλιεργητής Νίκος Βαρδούλης από την περιοχή της Λάρισας, τον περασμένο χειμώνα έφερε στον κάμπο την πρώτη 5σειρη βαμβακοσυλλεκτική που συλλέγει στους 75 πόντους. Κίνητρο γι’ αυτή την απόφαση, η σιγουριά ότι η πυκνότητα μεταξύ των σειρών, με την κατάλληλη καλλιεργητική φροντίδα, οδηγεί σε μεγαλύτερες αποδόσεις, κρίσιμες για την ανταγωνιστικότητα στο συγκεκριμένο προϊόν, με βάση τις σημερινές συνθήκες της αγοράς.

«Η επιστροφή στην παλιά καλή συνταγή των 75 πόντων», μας λέει ο κ. Βαρδούλης, «έρχεται να αξιοποιήσει την εμπειρία μιας ζωής στον τομέα της βαμβακοκαλλιέργειας». «Πέρα από το ότι πρόλαβα την σπορά σ’ αυτή την πυκνότητα γραμμών πριν από το 1972, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα νέα… όπλα, όπως η στάγδην άρδευση αλλά και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ελέγχου της ανάπτυξης των φυτών, είναι ό,τι χρειάζεται για να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα των πυκνότερων γραμμών». «Άλλωστε και οι εξελίξεις στον τομέα των ποικιλιών βάμβακος», συνεχίζει ο κ. Βαρδούλης, «υπαγορεύουν κατ’ ουσία την πυκνότερη φύτευση με ενδιαφέροντα αποτελέσματα και για την οικονομία στη διαχείριση των αναγκών άρδευσης του φυτού».

«Η μόνη μετρήσιμη επιβάρυνση στο καλλιεργητικό κόστος προέρχεται από την κατά 20% πρόσθετη ανάγκη σε λάστιχα άρδευσης (πυκνές γραμμές). Όλα τ’ άλλα κινούνται στα ίδια κόστη με μεγαλύτερη προσδοκία απόδοσης που κυμαίνεται από 10-30% ανάλογα με την καλλιεργητική φροντίδα που έχει η φυτεία» συμπληρώνει. «Στο τέλος της χρονιάς θα είμαστε σε θέση να δώσουμε ολοκληρωμένη εικόνα των αποδόσεων της εκμετάλλευσής μας από μια σειρά αγροκτημάτων σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων η οποία έχει καλλιεργηθεί επανειλημμένα με βαμβάκι στους 95 πόντους. Με δεδομένο ότι η εκμετάλλευσή μας διαθέτει ηλεκτρονικά συστήματα μέτρησης των αποδόσεων, τα ευρήματά μας θα είναι απόλυτα αξιοποιήσιμα».

Σημειωτέον ότι ένας δεύτερος μεγάλος βαμβακοκαλλιεργητής, ο Γιώργος Καραΐσκος από τη Φαλάνη, έχει κάνει ανάλογη επιλογή, σπέρνοντας φέτος στους 75 πόντους, καθώς παραλαμβάνει αυτές τις μέρες τη δική του βαμβακοσυλλεκτική JD που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πυκνών γραμμών.

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Το τρίπτυχο του κακού για το ελληνικό κρασί»
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Μάξιμου Χαρακόπουλου στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: Αύξηση των δαπανών και αδυναμία αντιμετώπισης της σπατάλης