Ζητά ο Μάξιμος με ερώτηση στη Βουλή: Μέτρα στήριξης της Χοιροτροφίας


Τα προβλήματα των χοιροτρόφων έφερε με ερώτησή του στη βουλή ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος. Με την ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά τη λήψη οικονομικών αλλά και θεσμικών μέτρων.

Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα είναι ελλειμματική στην παραγωγή χοιρινού κρέατος, με αποτέλεσμα οι εγχώριες ανάγκες να καλύπτονται από εισαγωγές που φτάνουν στο 65% της κατανάλωσης.

Ο κλάδος της χοιροτροφίας αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης οξυμμένα προβλήματα. Η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές έχει επιβαρύνει το κόστος παραγωγής, τη στιγμή που στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει καταργηθεί η πίστωση στην προμήθεια των πρώτων υλών.

Ταυτόχρονα, η μείωση της κατανάλωσης, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των καταναλωτών, έχει οδηγήσει σε πτώση τις τιμές πώλησης του χοιρινού κρέατος.

Τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας στον κλάδο της χοιροτροφίας, με οικονομικά αλλά και θεσμικά μέτρα.

Το πάγωμα της αποπληρωμής κτηνοτροφικών δανείων και η χρηματοδότηση με επιδότηση επιτοκίου για αγορά ζωοτροφών, όπως το άτοκο δάνειο που δόθηκε το 2007 σε όλη τη ζωική παραγωγή θα διευκολύνει την απαραίτητη ρευστότητα των χοιροτρόφων. Η εξαγγελία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για δάνειο συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ στη χοιροτροφία, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι άτοκο, δεν αρκεί.

Την ίδια ώρα αναγκαία είναι η ριζική αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων κρεάτων με την εφαρμογή των ισοζυγίων στα σημεία τυποποίησης και την αναγραφή της προέλευσης στις ζυγιστικές μηχανές των σημείων πώλησης. Η επιβολή υψηλών προστίμων στους παραβάτες και η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους είναι αίτημα των χοιροτρόφων.

Εξίσου επιβεβλημένη είναι η δημιουργία και εφαρμογή του μητρώου χοιροειδών, αλλά και η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, καθώς επίσης, η αναβάθμιση των κρατικών εργαστηρίων, έτσι ώστε και με τη συνεργασία του εγκεκριμένου κτηνιάτρου να αποτελέσουν πραγματικό στήριγμα στη χοιροτροφία».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

1. Θα είναι άτοκο το δάνειο προς τους χοιροτρόφους και αν όχι θα υπάρχει επιδότηση επιτοκίου και ποιου ύψους θα είναι αυτή;

2. Προτίθεστε να παγώσετε την αποπληρωμή των παλαιότερων κτηνοτροφικών δανείων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση;

3. Θα εφαρμοστεί το ισοζύγιο κρέατος και θα επιβληθούν υψηλά πρόστιμα στους παραβάτες και δημοσιοποίηση των ονομάτων τους;

4. Εξετάζετε το ενδεχόμενο δημιουργίας μητρώου χοιροειδών;

5. Θα στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό και θα αναβαθμιστούν τα κρατικά εργαστήρια;

 

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Λύση στα προβλήματα στέγασης του πολιτιστικού χώρου «ΜΑΞΙΜ» στον Τύρναβο
Επόμενο άρθρο ΠΟΠ και με τη… βούλα το «Αρνάκι Ελασσόνας»