Θετικά γνωμοδότησε για τη μελέτη του Υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας


Θετική γνώμη κατά πλειοψηφία εξέφρασε το απόγευμα της Τετάρτης το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην προς έγκριση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο της Μεσοχώρας η οποία απεστάλη από το αρμόδιο υπουργείο και ουσιαστικά θέτει στην τελική ευθεία υλοποίησης ένα σημαντικό ενεργειακό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο που βρίσκεται σε τελματώδη κατάσταση εδώ και τρεις δεκαετίες.

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επανέλαβε τη σπουδαιότητα του έργου για μία σειρά θεμάτων, χαρακτηρίζοντάς το ως “έργο πνοής και ζωής για την περιοχή”.

Ο Περιφερειάρχης εστίασε στις αδιάκοπες και μεθοδικές προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής τα τελευταία τέσσερα χρόνια ώστε να υπερπηδηθούν όλα τα εμπόδια και να κερδηθούν μία σειρά μαχών σε ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο αλλά και σε δικαστικό επίπεδο, ενώ υπενθύμισε πως πρόκειται για ένα έργο που κόστισε στους έλληνες φορολογούμενους πολίτες μισό δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς να προσφέρει όμως τίποτε εδώ και δεκαετείς.

Ο κ. Αγοραστός πρόσθεσε επίσης πως πρόκειται για ένα έργο που θα φέρει θέσεις εργασίας, θα αξιοποιήσει τουριστικά την περιοχή, θα παράξει μεγάλες ποσότητες “πράσινης” ενέργειας αλλά και θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν εφικτοί οι στόχοι της «Ευρώπης 2020», δηλαδή το 20% της ενέργειας που παράγεται να είναι φιλική στο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, θα αποφευχθεί η χρήση τεράστιων ποσοτήτων λιγνίτη από τα ενεργειακά μας αποθέματα, ενώ παράλληλα θα μειωθεί σημαντικά η ρύπανση του περιβάλλοντος από τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα και θα πάψει η χώρα μας να πληρώνει ετησίως περί τα 4 εκ. ευρώ στο χρηματιστήριο των ρύπων. Σημείωσε επίσης πως οι ετήσιες απώλειες για τη ΔΕΗ από τη μη λειτουργία του έργου ανέρχονται σε 30 εκ. ευρώ ενώ μετέφερε τη δέσμευση της Επιχείρησης πως δεν τίθεται ζήτημα ιδιωτικοποίησης του υδροηλεκτρικού στο μέλλον.

Πέραν από την παραγωγή “πράσινης ενέργειας” στάθηκε και στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής όπου προειδοποίησε για τους σημαντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη ολοκλήρωση του έργου: “το έργο, εξήγησε, πρέπει να γίνει για έναν ακόμη σημαντικό λόγο. Διότι πλέον από εδώ και πέρα εγείρονται και ζητήματα επικινδυνότητας. Λέω σήμερα ότι δε θα έχει κανείς ευθύνη παρά αυτοί που δεν θέλουν να γίνει. Πέρυσι αποσοβήθηκε καταστροφική πλημμύρα στο Μουζάκι για ένα μέτρο νερού. Εάν συνέβαινε το αντίθετο θα είχαμε τεράστιες καταστροφές”.

Σε ότι αφορά τέλος την τοπική κοινωνία, ζήτησε τη συναίνεσή των κατοίκων εστιάζοντας στα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή από την έναρξη λειτουργίας του υδροηλεκτρικού, ενώ για τις όποιες αντιρρήσεις εγείρονται στο θέμα των απαλλοτριώσεων, σημείωσε αφενός πως υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι ουδείς πρόκειται να αδικηθεί αλλά και πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι παρούσα για να το διασφαλίσει αυτό.

“Σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας αποτελεί αδιανόητη πολυτέλεια η μη ολοκλήρωση ενός έργου που σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, μπορεί να προσφέρει στην τοπική και στην εθνική οικονομία, στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και προπαντός στην προστασία του περιβάλλοντος” κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Προηγούμενο άρθρο Έναρξη διδασκαλίας παραδοσιακών χορών στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Σύγκλιση του Δ.Σ. ζητά η «Ανθρώπινη Πόλη» για τα έργα στο Φρούριο