Δελτίο φυτοπροστασίας για το βαμβάκι


 

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Βόλου ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία του βαμβακιού» στο Νομό Λάρισας, συνεχίζονται οι εργασίες με ταυτόχρονη παρακολούθηση των συλλήψεων του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού σε φερομονικές παγίδες καθώς και δειγματοληψίες.

Οι περιοχές εγκατάστασης του δικτύου παγίδων και παρακολούθησης είναι οι εξής:
Ζαππείου          Ισάδια, Συκιές,  Κουτσουπιά, Νιάμματα
Σταυρό Φαρσάλων    Εννιάρια, Γεφύρια   
Ελληνικό    Καψάλες
Μεγ. Ευύδριο    Κούκουρα, Αμμούδες
Βρυσιά          Κοκκαλίτσες, Καμπάδικα, Μαυρόγεια
Ψυχικό      Σταυρόλακα, Κλάδια          
Ελευθέριο      Μπάρκετα, Ανάβρα  
Αμπελώνα    Μαυρόλιθος, Βρυότοπος
Σκοτούσας       Παλιάμπελο, Μεριάς, Παλαιοχώρι
Νίκαια    Πιγάδι, Βολιόστρατα
Καστρί          Πενηντάρια, Θάλεια, Τριαντάρια
Χάλκη           Γκαραγκιόζη, Καρτάλια, Μνήματα, Κούρια
Ελευθεραί       Εξηντάρια, Κοτρώνια
Αγ. Ανάργυροι   Αγ. Αναργύρων, Τσαϊρια
Ρύζι            Γούρνα, Τραγοβούνι
Πλατανούλια     Αμυγδαλέα, Μάνδρα
Δεντράκια       Γκερένι, Αμούδα
Αγ. Γεώργιος    Καλαμάκι
Πλατύκαμπος     Γιανουλάκη, Χαϊκαλια
Κρανώνας        Συκιές, Κοιλάδα
Με βάση τις παρατηρήσεις που πραγματοποιούνται ανά τρεις ημέρες στο δίκτυο παγίδων, καθώς και από τις δειγματοληψίες επιτόπιων ελέγχων, που διενεργούν Γεωπόνοι του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λάρισας και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία στο Βαμβάκι» σας πληροφορούμε ότι:
-Ο αριθμός των συλληφθέντων ενηλίκων του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού είναι σχετικά μικρός στις περισσότερες περιοχές.
-Ο αριθμός των συλληφθέντων ενηλίκων σποντόπτερας ήταν μηδενικός στις περισσότερες περιπτώσεις.  
-Σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίσθηκαν μικρές προσβολές από πράσινο σκουλήκι, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ζωντανά σκουλήκια. Παράλληλα υπήρχαν πολλά είδη ωφελίμων σε σημαντικούς πληθυσμούς.
-Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις παρατηρήθηκαν ζωντανές προνύμφες που ήταν πάνω από το όριο της επέμβασης.
-Σε μερικές περιοχές τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αυξητική τάση στα συλληφθέντα ενήλικα του ρόδινου στις παγίδες.
-Από τους υπόλοιπους εχθρούς που προσβάλλουν το βαμβάκι (αφίδες, τετράνυχοι, θρίπες κ.α.) δεν παρατηρήθηκαν πληθυσμοί ικανοί να προκαλέσουν προβλήματα στη καλλιέργεια, εκτός από μεμονωμένες περιοχές που είχαν πολύ μεγάλους πληθυσμούς αλευρώδη.  
Συμπεράσματα:
Οι πληθυσμοί του πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα κάτω από το όριο ψεκασμού.
Συνιστάται στους βαμβακοκαλλιεργητές, που διαπιστώνουν προσβολές και δεν βρίσκουν ζωντανά σκουλήκια να μην προβούν σε ψεκασμό για να προστατευθούν τα ωφέλιμα, τα οποία αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς.  
Γενικότερα συνιστάται στους βαμβακοκαλλιεργητές, να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους και μόνο στην περίπτωση που βρεθούν περισσότερο από 4 ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 τυχαία φυτά του χωραφιού τους, που θα ελέγξουν, να προβούν άμεσα σε επέμβαση τοπικά με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο. Σε διαφορετική περίπτωση δεν χρειάζεται χημική επέμβαση.
Οι βαμβακοπαραγωγοί/χρήστες είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι, για την τελική απόφαση επιλογής, της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα  επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς, τα οποία συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.
Υπενθυμίζεται στους καταστηματάρχες που διακινούν γεωργικά φάρμακα καθώς και στους παραγωγούς που τα εφαρμόζουν ότι οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται μόνο με τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα. Η υπηρεσία μας έχει εντείνει τους ελέγχους και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με αυστηρά χρηματικά πρόστιμα και θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
Η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου. Οι βαμβακοπαραγωγοί να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.   
Αν κάποιος βαμβακοκαλλιεργητής εντοπίσει σημαντικό πρόβλημα στη καλλιέργειά του, παρακαλούμε να ειδοποιήσει το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας ή του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας. Σε κάθε περίπτωση οι βαμβακοκαλλιεργητές να συμβουλεύονται τον τοπικό τους Γεωπόνο.
Οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (Καταστημάτων Γεωργικών Φαρμάκων, Γ.Γ.Α. κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μας.
Η Υπηρεσία παρακολουθεί το δίκτυο και τις επόμενες ημέρες θα εκδώσει νεότερο ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη των παραπάνω εχθρών.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ α.α.
ΠΕΚΑ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Προηγούμενο άρθρο - Χρήστος Σιδερόπουλος: Αντιαναπτυξιακή η πρόταση της νέας ΚΥΑ για την άδεια χρήσης νερού
Επόμενο άρθρο Η σαρδέλα έχει την τιμητική της στο Στόμιο