Ερώτηση Μάξιμου στη βουλή: Αποζημιώσεις χαλαζόπληκτων στο Κιλελέρ


 Δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς από την έντονη χαλαζόπτωση σε Δημοτικές Κοινότητες του Κιλελέρ ζητά με ερώτηση που  κατέθεσε στη Βουλή ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθυμίζει επίσης την ασυνέπεια της κυβέρνησης στην καταβολή αποζημιώσεων από το περυσινό «πράσινο σκουλήκι» και ρωτά αν ισχύει πλέον το τρίμηνο στην καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

 Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη έχει ως εξής:

          «Σημαντικές ζημιές από χαλάζι σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ του νομού Λάρισας με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να καταστραφούν ολοσχερώς οι αναμενόμενες παραγωγές. Η έντονη βροχόπτωση που εξελίχθηκε σε χαλάζι αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τους παραγωγούς που έχουν καλλιέργειες στο επίκεντρο του φαινομένου.

          Σύμφωνα με μαρτυρίες τοπικών φορέων και δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, επλήγησαν κυρίως καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, βιομηχανικής ντομάτας και κηπευτικών στις Δημοτικές Κοινότητες: Δοξαρά, Ψυχικού, Μικρού Βουνού, Αγ. Γεώργιου, Κάμπου, Δίλοφου, Μύρων και Καλού Νερού.

          Η αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα κάνει τις απαραίτητες επισημάνσεις στην περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει η προβλεπόμενη από τον κανονισμό του Οργανισμού διαδικασία. Πέρα όμως από τις δίκαιες εκτιμήσεις, οι οποίες αποτελούν πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου, είναι σημαντικό, στη δύσκολη αυτή οικονομική κατάσταση, η όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ο ΕΛΓΑ το διάστημα 2004-2009 κατά κανόνα κατέβαλλε τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς εντός τριμήνου από τη συγκομιδή των προϊόντων. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη πληρωθεί αποζημιώσεις για παλιότερες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή (πράσινο σκουλήκι, βροχοπτώσεις), οι διαμαρτυρίες, τα παράπονα και η δυσπιστία των αγροτών είναι δικαιολογημένα. Η πολιτεία οφείλει να αποδεικνύει έμπρακτα ότι στις δοκιμασίες των αγροτών βρίσκεται στο πλευρό τους, κατανοώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες του επαγγέλματος, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα φυσικά φαινόμενα».

          Κατόπιν τούτων το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημιώσεων για τις ζημιές στις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ; Ισχύει, πλέον, το τρίμηνο στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ;

2. Πότε επιτέλους θα αποζημιωθούν οι αγρότες για το πράσινο σκουλήκι και τις ζημιές από τις περυσινές βροχοπτώσεις στο Νομό Λάρισας;

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Ολοκλήρωση του Φράγματος Γυρτώνης»
Επόμενο άρθρο Συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί για παράβαση του νόμου «περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς»