Η ομιλία του Στέλιου Ράμφου στο Δημοτικό Ωδείο


 

Αν θα ‘πρεπε να συνοψίσουμε σε μίαν φράση την ομιλία του γνωστού στοχαστή και συγγραφέα Στέλιου Ράμφου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας την περασμένη Πέμπτη, αυτή θα μπορούσε να είναι, «πρέπει να μείνουμε πάση θυσία στην Ευρώπη».

«Είμαστε δυστυχώς ένας λαός χωρίς Αναγέννηση», είπε ο γνωστός στοχαστής, επιχειρώντας μία αρκετά μεγάλη ιστορική αναφορά στις πολιτισμικές και αξιακές διαφορές Ανατολής- Δύσης, ενώ εστίασε στο γεγονός πως «κράτος» με τη σύγχρονη έννοια του όρου, μόνο στη Δύση και μετά τον 13ο αιώνα μπορεί να νοηθεί.

Κάνοντας εκτενή αναφορά ακόμη και στις ψυχολογικές και συναισθηματικές ιδιαιτερότητες των ανθρώπων σε Ανατολή και Δύση, στο γεγονός ότι εδώ στην Ανατολή στρέφουμε όλη μας την ενέργεια στην ενασχόληση με το  μεγαλειώδες κι όχι με το καθημερινό, περιγράφοντας τις διαφορές της ευνομούμενης πολιτείας στο δυτικό κόσμο και τις απολυταρχίες της Ανατολής ο κ. Ράμφος στάθηκε στην «αιχμαλωσία» του ελληνικού δημοσίου από την εκάστοτε κυβέρνηση, ως κύριο χαρακτηριστικό της κακοδαιμονίας μας. «Μόνο αν το κράτος απελευθερωθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση έχουμε μέλλον ως χώρα», επεσήμανε.

«Η  τεράστια δυσπιστία μας, είναι χαρακτηριστικό της βαθιάς έλλειψης αυτοπεποίθησης που μας διακρίνει. Ο λαός μας χαρακτηρίζεται από μεγαλομανία και ταυτόχρονα από μανία καταδίωξης, χαρακτηριστικά ενός καταθλιπτικού, και γι αυτό έχει μεγάλη ανάγκη από παραμύθι» τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει σκληρά για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον δημόσιο χώρο:

«Ο λαός μας δεν αντιλαμβάνεται την έννοια του δημόσιου χώρου γι’ αυτό και βλέπουμε το παράδοξο τα σπίτια μας να είναι καθαρά, αλλά οι δρόμοι μας βρώμικοι. Έτσι επίσης εξηγείται και το γεγονός πως έχουμε φτιάξει, πόλεις – κοτέτσια.

Πρέπει να ενισχύσουμε τη σχέση μας με την Ευρώπη, γιατί αυτή θα καλύψει τα ελλείμματά μας και θα μας οδηγήσει στη δημιουργία πραγματικού κράτους, μία έννοια με την οποία δεν είχαμε καλή σχέση λόγω του βυζαντινού μας παρελθόντος και των προτεραιοτήτων μας που βάζουν πρώτα την ενασχόλησή μας, με το μεγαλειώδες, τον μύθο, τη μεταφυσική και σε δεύτερη μοίρα την καθημερινότητα και τα προβλήματά της.

Όταν μία παράδοση χιλίων και πλέον ετών ήθελε τον μονάρχη της Κωνσταντινούπολης «έμψυχο νόμο» αντιλαμβανόμαστε πως έτσι δεν μπορούσε να υπάρξει κράτος δικαίου. Όταν λοιπόν υποχρεωθήκαμε να φτιάξουμε κράτος με τον Καποδίστρια, (αυτόν τον άνθρωπο – δώρο Θεού, που δυστυχώς τον σκοτώσαμε εμείς οι ίδιοι), προχωρήσαμε σε μία «πλάγια κίνηση». Φτιάξαμε για τους «κουτόφραγκους» το κράτος και από πίσω δρούσαν οι οικογένειες, τα σινάφια, οι συντεχνίες και οι κοινότητες, τα χωριά. Και φτιάξαμε ένα τέτοιο κρατικό μόρφωμα όπου οι σχέσεις είναι «πελατειακές» και όχι κανονικές σχέσεις κράτους-πολιτών. Αυτό πληρώνουμε τώρα», κατέληξε ο κ. Ράμφος, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Να σημειώσουμε πως τον κ. Ράμφο, παρουσίασε στο κοινό (που κατέκλυσε κάθε γωνιά του Δημοτικού Ωδείου) και προλόγισε  ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και τον καλοσώρισε ο αντιδήμαρχος κ. Σάπκας.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το τμήμα ERASMUS+ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (ακαδημαϊκός υπεύθυνος του οποίου είναι ο κ. Δ. Κουρέτας), η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Βιβλιοπωλείο «Γνώση» και οι εκδόσεις «Αρμός».

 

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια στήριξε και στηρίζει έμπρακτα τον κλάδο των θερμοϋδραυλικών
Επόμενο άρθρο Μπαράζ επαφών Απ. Καλογιάννη με υπουργούς