Ροντούλης προς Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή: «Ανεπίτρεπτη η κομματοκρατία στην επιλογή στελεχών εκπαίδευσης»


«Αναξιοκρατική και άκρως κομματική η επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης», τόνισε από το βήμα της  Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας, κ. Αστέριος Ροντούλης, απευθυνόμενος στην Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Χριστοφιλοπούλου.

 Μεταξύ άλλων, ο Λαρισαίος βουλευτής, τόνισε τα παρακάτω:

 «Θα έπρεπε να προηγηθεί η επιλογή των σχολικών συμβούλων, όπως άλλωστε αναφέρει ο Νόμος 3848/2010 στα άρθρα 24 και 4, και μετά να γίνει η επιλογή των διευθυντών σχολείων. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Παιδείας πράττει για πρώτη φορά το εντελώς ανάποδο, δηλαδή πρώτα επιλέγει τους διευθυντές σχολικών μονάδων και κατόπιν τους σχολικούς συμβούλους. Είναι προφανές ότι η παραπάνω επιλογή της Κυβέρνησης προκαλεί σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξης, ως προς την αξιοκρατική διαδικασία επιλογής, που δυστυχώς φαίνεται να μεταλλάσσεται σε κομματική επιλογή.

Είναι γνωστό ότι οι σχολικοί σύμβουλοι συμμετέχουν στα συμβούλια κρίσης των διευθυντών των σχολείων. Επιλέγοντας πρώτα τους διευθυντές σχολικών μονάδων, ουσιαστικά η Κυβέρνηση θέλει να κρατήσει υπό «ομηρία» τους σχολικούς συμβούλους και να τους αναγκάσει να ορίσουν τους αρεστούς στην Κυβέρνηση διευθυντές. Επίσης, όσοι  θα επιλεγούν ως διευθυντές σχολείων, θα «κλειδωθούν» στις θέσεις αυτές και θα  αποκλειστούν  από τη διαδικασία επιλογής των σχολικών συμβούλων. Έτσι, ουσιαστικά τελείται ένα είδος αναξιοκρατίας, αφού θα προκύψουν σχολικοί σύμβουλοι με λιγότερα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα από τους διευθυντές.

Όλα τα παραπάνω έχουν αντικειμενικό σκοπό την κομματική επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, οι οποίοι θα αποτελέσουν την «κομματική ασπίδα» της Κυβέρνησης στις αντιδράσεις που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν η Κυβέρνηση αξιοκρατικά και μόνο να επιλέξει τα ικανότερα στελέχη, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις πολλαπλές προκλήσεις που θα εμφανιστούν.

Είναι καλό για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, καλό για τα παιδιά και τους γονείς, να έχουν δίπλα τους ανθρώπους με επαρκέστατα προσόντα που θα προσφέρουν τις καλύτερες εκπαιδευτικές υπηρεσίες και θα έχουν επιλεγεί με αξιοκρατικό τρόπο», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ροντούλης.

Προηγούμενο άρθρο Αύριο οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Πανηγυριού της Δολίχης με πρωτοφανή προσέλευση Κόσμου