Θέτει ο Μάξιμος με ερώτηση στην Υπ. Παιδείας: Προβλήματα από την κατάργηση τμημάτων ΤΕΙ


  • Οι σπουδαστές θα είναι απόφοιτοι ανύπαρκτων τμημάτων;Μετά την άρνηση της Υπουργού Παιδείας κας Άννας Διαμαντοπούλου να ανακαλέσει την αιφνιδιαστική απόφαση για αναστολή εισαγωγής φοιτητών σε 25 Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται 4 Τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, επανέρχεται με νέα σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή εστιάζοντας στα προβλήματα που θα προκύψουν στην επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών.

      Στην ερώτησή του ο κ. Χαρακόπουλο τονίζει τα εξής:

     «Η αιφνιδιαστική επιλογή του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων να αναστείλει για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 την εισαγωγή φοιτητών σε 24 Τμήματα ΤΕΙ, όπου μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται 4 Τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας, και σε 1 Τμήμα ΑΕΙ, έχει προκαλέσει διάχυτη ανησυχία στην ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα.

     Εύλογα καθηγητές και φοιτητές φοβούνται ότι ο «προσωρινός» αυτός αποκλεισμός των συγκεκριμένων Τμημάτων από τα μηχανογραφικά δελτία προμηνύει και την κατάργησή τους.

     Το αρμόδιο Υπουργείο, όμως, προτού καταλήξει σε τελικές αποφάσεις περί της κατάργησης ορισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα πρέπει να αναλογιστεί τις επακόλουθες συνέπειες: Είναι πολύ πιθανό οι φοιτητές των υπό κατάργηση Τμημάτων να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασης, εμφανιζόμενοι ως απόφοιτοι ανύπαρκτων πλέον Τμημάτων, ιδίως στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, με την ανεργία στη χώρα μας να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη.

     Επιπλέον, όταν οι νέοι αυτοί πτυχιούχοι κληθούν να καταθέσουν τα πτυχία τους προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο, δεν αποκλείεται να απορριφθούν κατά τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων, λόγω του γεγονότος ότι το Υπουργείο Παιδείας έκρινε ότι έπρεπε να σβήσει από τον ακαδημαϊκό χάρτη τα τμήματα από τα οποία προέρχονται.»

     Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υπουργό:

  • 1. Σκοπεύετε τελικά να καταργήσετε τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης για τα οποία αποφασίστηκε να μην υπάρξουν εισακτέοι για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12;
  • 2. Εάν ναι, προτίθεστε να δώσετε στους σπουδαστές αυτών των Τμημάτων το δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχα τμήματα του τόπου συμφερόντος τους, όπου αυτό είναι δυνατό; Είναι στις προθέσεις σας η δημιουργία λίστας σχολών -συναφούς ακαδημαϊκού επιπέδου και αντικειμένου σπουδών-, εκ της οποίας θα μπορούν οι σπουδαστές να επιλέγουν σχολές προς μετεγγραφή;
Προηγούμενο άρθρο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013
Επόμενο άρθρο Μουσική Βραδιά – Σάββατο 20 Αυγούστου