Μαξ. Χαρακόπουλος: Να αρθεί η αδικία σε βάρος των ΕΜΘ αποφοίτων ΤΕΙ


Να συμπεριληφθούν τα δίκαια αιτήματα των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) αποφοίτων ΤΕΙ, στις  επικείμενες αλλαγές στο σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης,  κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η ερώτηση του Θεσσαλού πολιτικού προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη έχει ως εξής:

 «Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) αποτελούν τη μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στον επαγγελματικό σύγχρονο στρατό. Καθώς πολλοί εξ αυτών είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, εδώ και χρόνια διεκδικούν από την πολιτεία ανάλογη βαθμολογική εξέλιξη με αυτή των αποφοίτων των παραγωγικών σχολών των Υπαξιωματικών.

Όπως είχα τονίσει σε προηγούμενη ερώτησή μου, στο Ν. 3883/2010 σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, προβλέφθηκε η δυνατότητα των ΕΜΘ, υπό προϋποθέσεις, να μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών με την ειδικότητά τους προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίο φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου.

Όμως, στο άρθρο 1, περίπτ. ιστ, του ίδιου νόμου εισήχθη ένας ορισμός που αναιτιολόγητα δημιουργεί συνθήκες άνισης αντιμετώπισης μεταξύ των ΕΜΘ, αποκλείοντας ουσιαστικά τους αποφοίτους ΤΕΙ από το εν λόγω δικαίωμα μετάταξης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι «ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) νοούνται τα ιδρύματα ανώτατης Εκπαίδευσης πανεπιστημιακού τομέα που αναφέρονται στην υποπερίπτωση αα) της παραγράφου 1α  του άρθρου 2 του Ν. 3549/2007». Και αυτό ενώ, όπως ορίζεται στο εν λόγω άρθρο του Ν. 3549/2007, ΑΕΙ, κατά την έννοια του άρθρου 16 παρ. 5 του Συντάγματος, είναι τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: τον πανεπιστημιακό και τον τεχνολογικό, στον οποίο περιλαμβάνονται και τα ΤΕΙ.

Δεδομένου ότι, με βάση δημοσιεύματα στον Τύπο, το αρμόδιο Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ προς αποκατάσταση της διαφορετικής βαθμολογικής τους εξέλιξης συγκριτικά με άλλους υπαξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών, η αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας θα πρέπει να συμπεριλάβει τα δίκαια αιτήματα των ΕΜΘ, αποφοίτων ΤΕΙ».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αναμόρφωση του συστήματος βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ; Εάν ναι, σκοπεύετε να άρετε την αδικία που υφίστανται βαθμολογικά οι ΕΜΘ που κατέχουν τίτλο σπουδών από ΤΕΙ;

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση Μαγκριώτη σε Ροντούλη για την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στις νέες εργατικές κατοικίες Γιάννουλης
Επόμενο άρθρο 3ο Παγκόσμιο Θεσσαλικό Συνέδριο και Αντάμωμα στο Δήμο Αγιάς Λαρίσης