Τo πράσινο σκουλήκι ξαναχτυπά τους βαμβακοπαραγωγούς ενώ ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές του 2010 τονίζει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος θέτοντας έξι ερωτήματα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης ρωτά τον κ. Σκανδαλίδη με ποιο σκεπτικό η διοίκηση του ΕΛΓΑ αποφάσισε να επιβάλλει «κόφτη 30%» στο αποζημιούμενο ποσοστό της περυσινής ζημίας από το πράσινο σκουλήκι αλλά και τί μηχανισμούς παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης έθεσε σε λειτουργία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποτροπή και την πρόληψη παρομοίων φαινομένων.
Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου που κάνει λόγο για «καλένδες» σε περίπτωση που η φετινή ζημία υπαχθεί στα ΠΣΕΑ έχει ως εξής:
«Οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας βλέπουν και φέτος τις καλλιέργειές τους να πλήττονται λόγω της μαζικής προσβολής από το πράσινο σκουλήκι. Το καταστροφικό έντομο, όπως και την περασμένη χρονιά, ροκανίζει τη σοδειά πολλών παραγωγών στο νομό Λάρισας και απειλεί σοβαρά το ήδη μειωμένο εισόδημά τους.
Παρά τους δαπανηρούς ψεκασμούς, που οι βαμβακοπαραγωγοί πραγματοποιούν συστηματικά εξ ανάγκης και φέτος προκειμένου να σώσουν τις σοδειές τους, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά συγκυρία, το πρόβλημα οξύνεται διαρκώς. Και αυτό τη στιγμή που το κόστος κάθε ψεκασμού είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς κάθε ψεκασμός κοστίζει περίπου 8 ευρώ το στρέμμα, επιβαρύνοντας επιπλέον το κόστος παραγωγής.
Οι πληγέντες βαμβακοκαλλιεργητές βρίσκονται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας, καθώς έχουν ήδη δαπανήσει μεγάλα ποσά για τους ψεκασμούς χωρίς να βλέπουν αποτέλεσμα, ενώ δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ για τις ζημιές στην περσινή παραγωγή τους!
Την ίδια ώρα, ο τοπικός Τύπος μιλά για αποζημιώσεις-ψίχουλα, ύψους 12-18 ευρώ το στρέμμα, για τις ζημιές του 2010 από το πράσινο σκουλήκι, όταν μόνο οι δαπάνες για ψεκασμούς ξεπερνούν τα 50 ευρώ κατά μέσο όρο. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Ελευθερία» (20/8/11) αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του ΕΛΓΑ, για την εξατομίκευση των ζημιών, «λόγω του κόφτη που έχει θέσει η διοίκηση του ΕΛΓΑ», κανείς παραγωγός δεν πρόκειται να αποζημιωθεί για ποσοστό άνω του 30%, όποια και αν είναι η πραγματική ζημιά του. Και αυτά για τη ζημία του 2010 που υπήρχε η δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση αποζημίωσης για μη καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ ζημιογόνα αίτια».
Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
•1. Δεδομένης της ανησυχητικής έκτασης της προσβολής των βαμβακοκαλλιεργειών και τη φετινή χρονιά από το πράσινο σκουλήκι αλλά και της εφαρμογής του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ που δεν συμπεριλαμβάνει το πράσινο σκουλήκι στα ζημιογόνα αίτια που αποζημιώνονται, πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί;
•2. Με ποιο σκεπτικό η διοίκηση του ΕΛΓΑ αποφάσισε να επιβάλλει «κόφτη 30%» στο αποζημιούμενο ποσοστό ζημίας;
•3. Λαμβανομένου υπόψη ότι η παραπομπή στα ΠΣΕΑ είναι ουσιαστικά παραπομπή στις «καλένδες» και σε κάθε περίπτωση οι αποζημιώσεις τους δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς, πώς μπορείτε να εγγυηθείτε ότι δεν θα μείνουν και φέτος οι παραγωγοί απλήρωτοι ένα χρόνο μετά την καταστροφή της σοδειάς τους; Πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια και φέτος και θα λάβουν έγκαιρα δίκαιες αποζημιώσεις;
•4. Σκοπεύετε να ενισχύσετε με προσωπικό τον ΕΛΓΑ Θεσσαλίας προκειμένου να ολοκληρώσει έγκαιρα το έργο του;
•5. Αληθεύει ότι οι αποζημιώσεις για το 2010 θα είναι τόσο χαμηλές, τη στιγμή που το φαινόμενο εκδηλώνεται με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο και φέτος;
•6. Τί μηχανισμούς παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης έθεσε σε λειτουργία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποτροπή και την πρόληψη παρομοίων φαινομένων;