Ερώτηση Κέλλα για τα αγροτικά δάνεια


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Ευάγγελο Αποστόλου, αντίστοιχα, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του, με πρωτοβουλία του βουλευτή Τρικάλων, κ. Κώστα Σκρέκα, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τον κίνδυνο ξεπουλήματος ελληνικής αγροτικής γης σε επιθετικά αμοιβαία κεφάλαια, τα επονομαζόμενα και (distressfunds). Την ερώτηση συνυπογράφει και ο έτερος βουλευτής του Νομού, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Μέσα σε ένα χρόνο, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, είδαν, να φορολογούνται ως εφοπλιστές,είδαν τα λειτουργικά τους έξοδα να αυξάνονται κατακόρυφα, τις ενισχύσεις τους πετσοκομμένες, τις ασφαλιστικές τους εισφορές να τριπλασιάζονται, τις επιδοτήσεις τους να παρακρατούνται αυτόματα, και κεκτημένα ετών, όπως το αγροτικό πετρέλαιο, να κόβονται εν μια νυκτί. Και σαν να μην έφτανε όλος αυτός ο “διωγμός”, τώρα με το ξεπούλημα των τραπεζών από την Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, υπάρχει ορατός πλέον ο κίνδυνος, τα κόκκινα αγροτικά δάνεια (τα οποία έχουν όλα ως εγγύηση, αγροτική γη), να περάσουν στα χέρια των «κορακιών», όπως τους αποκαλούσαν μέχρι πέρυσι, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί. Καλά θα κάνουν, Τσίπρας και Καμμένος, το εντεταλμένο σχέδιο που κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας, να το ξεχάσουν οριστικά. Ο σανός τελείωσε, όπως τελειώνει και ο χρόνος τους», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Με το μνημόνιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στοχοποιήθηκε οικονομικά / φορολογικά η αγροτική παραγωγή και οι αγροτοκτηνοτρόφοι, με τρόπο που τους επιβαρύνει βάναυσα, καταστρέφει τον αγροτικό κλάδο, απειλεί με εξαφάνιση την κατηγορία των μικρών και μεσαίων παραγωγών με συνακόλουθη υποβάθμιση της εγχώριας παραγωγής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ενισχύει την απασχόληση, την ανάπτυξη και τη στροφή νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Ενδεικτικά, τριπλασιάστηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο από 1-10-2015, για πρώτη φορά φορολογούνται οι επιδοτήσεις, η φορολογική κλίμακα για το έτος 2016 θα ανέλθει στο 20% και για το 2017 στο 26%, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει και αναδρομικά αυξημένη φορολογική κλίμακα για το 2015. Παράλληλα, από το τέλος Νοέμβρη με τη διαδικασία του αυτόματου συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, χιλιάδες αγρότες είδαν να εξανεμίζονται από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι επιδοτήσεις που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μέσα στον φορολογικό καταιγισμό για τα αγροτικά εισοδήματα, με το Νομοσχέδιο “Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες

 

Προηγούμενο άρθρο Παρέμβαση Καραλαριώτου για τον σχεδιασμό της εορταστικής περιόδου
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή μικροποσότητας ηρωίνης