«ΈΔΩΣΕ» τα δύο εκκοκκιστήρια και το τυροκομείο η ΕΑΣ Λάρισας


 Σε ξεπούλημα των περιουσιακών της στοιχείων και των εμπορικών της δραστηριοτήτων αναγκάζεται να προχωρήσει η άλλοτε κραταιά συνεταιριστική οργάνωση του κάμπου, καθώς τα υπέρογκα χρέη της εντείνουν τα οικονομικά αδιέξοδα της ΕΑΣ Λάρισας. Με τις εξελίξεις να τρέχουν, την έντονη ανησυχία των αγροτών μελών της και την ένταση που επικρατεί στη διοίκηση της οργάνωσης, οι επόμενες κινήσεις είναι κρίσιμες για τη βιωσιμότητα της Ένωσης. Η πιο πρόσφατη απόφαση αφορά την πώληση της τυροκομικής μονάδας «Τέμπη» έναντι 800.000 ευρώ. Η σχετική εισήγηση ήρθε από τον κ. Τσικρίκα στο διοικητικό συμβούλιο της Δευτέρας, λίγες μόλις ημέρες μετά από αντίστοιχη συζήτηση περί αύξησης του ποσοστού που κατέχει η ΕΑΣ στο τυροκομείο στο 63%. Ο πρόεδρος της Ένωσης επικαλέστηκε πρόβλημα επικοινωνίας με τους συνιδιοκτήτες, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες «η αλλαγή πλεύσης έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΑΣ δεν διαθέτει εδώ και ημέρες φορολογική ενημερότητα με αποτέλεσμα να έχουν «μπλοκαριστεί» αρκετές οικονομικές της δραστηριότητες. Έτσι, μέσω της πώλησης του ποσοστού στο τυροκομείου επιδιώκεται η εξεύρεση άμεσης ρευστότητας.

Ωστόσο, η πρόταση δεν έτυχε της καθολικής αποδοχής από το σώμα αφού ορισμένοι εκτίμησαν πως το προτεινόμενο πωλητήριο θα επιφέρει ζημία στην Ένωση άνω των 2 εκ. ευρώ, υπενθυμίζοντας πως η ΕΑΣ έχει επενδύσει πάνω από 4,2 εκ. ευρώ στο τυροκομείο…».

Ο κ. Τσικρίκας θεωρεί πως «ήγγικεν η ώρα» για να απεμπλακεί η ΕΑΣ από το τυροκομείο, στο οποίο μέχρι σήμερα δαπάνησε περίπου 5 εκατ. ευρώ (800.000. ευρώ για το 53% των μετοχών και 4,4 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, ενίσχυση του δικτύου της στην αγορά κλπ).

Αν αποχωρήσει τελικά η Ένωση από τα «Τέμπη», ουσιαστικά η μόνη εμπορική της δραστηριότητα θα περιοριστεί στην αποθήκευση και εμπορία του καλαμποκιού, μόνο στο Δέλτα Πηνειού και όχι σε ολόκληρο τον νομό. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η μεσιτεία και όχι εμπορία στα σιτηρά, ενώ ήδη αναζητείται επενδυτής και για το Ελαιουργείο.

Ακόμα, όσον αφορά τα εκκοκκιστήρια, μετά από πολλά χρόνια, η ΕΑΣ Λάρισας αναγκάζεται να απουσιάσει από το εμπόριο βαμβακιού, αφού εκμίσθωσε σε γνωστούς εκκοκκιστές τα δύο εκκοκκιστήριά της,σε Μελισσοχώρι και Άγιο Γεώργιο. Το πρώτο πριν από δύο μήνες στον κ. Μάρκου και το  δεύτερο στον κ. Καραγιώργο.

Σύμφωνα με τους διοικούντες της Ένωσης «με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων στα εκκοκκιστήρια (περίπου 70), δουλεύουν, άρα συντηρούνται (και δεν αχρηστεύονται τα μηχανήματα), ενώ αναζητούνται τρόποι παρέμβασης της οργάνωσης και για την τιμή του προϊόντος.

Η παραπάνω εξέλιξη θεωρήθηκε από κάποιους «έκπληξη», αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα «φαβορί για την ενοικίαση του εκκοκκιστηρίου στον Άγιο Γεώργιο ήταν η ΕΑΣ Τρικάλων, η οποία είχε καταθέσει μια συμφέρουσα οικονομική πρόταση».

Προηγούμενο άρθρο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δολίχης: Προβλήματα με το καλημέρα
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του 15ου Γυμνασίου-Λυκείου Λάρισας μετά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ