Πρωτοσέλιδο

Στους 30 Δήμους όπου θα εφαρμοστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης η Ελασσόνα


Τους 30 δήμους στους οποίους θα εφαρμοσθεί το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (πρώην «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα») αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής πρόκειται για τους εξής δήμους:
1. Νέας Ιωνίας,
2. Ασπροπύργου,
3. Ελευσίνας,
4. Φυλής,
5. Αγίων Αναργύρων (Καματερό),
6. Αιγάλεω,
7. Κερατσινίου-Δραπετσώνα,
8. Νίκαιας – Ρέντη,
9. Περάματος,
10. Λαμίας,
11. Βέροιας,
12. Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη),
13. Κιλκίς,
14. Κατερίνης,
15. Ρεθύμνου,
16. Γόρτυνος,
17. Ορεστιάδας,
18. Καβάλας,
19. Άρτας,
20. Ζακύνθου,
21. Λέσβου,
22. Καλαμάτας,
23. Σκιώνης,
24. Καλύμνου,
25. Λέρου,
26. Τρικκαίων,
27. Ελασσόνας,
28. Πύργου,
29. Αιγιαλείας και
30. Καστοριάς.
Να σημειωθεί ότι η επιλογή των δήμων έγινε με πληθυσμιακά κριτήρια αλλά και ανάλογα με την ανεργία που πλήττει την κάθε περιοχή, με στόχο τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου στους Δήμους όλης της Ελλάδας από τον Ιανουάριο του 2017.
Η συνολική δαπάνη για την δεύτερη πιλοτική φάση στην οποία αναμένεται να ωφεληθούν περί τους 87.000 πολίτες, θα φτάσει τα 68 εκατ.ευρώ, ενώ κατά την καθολική εφαρμογή του προγράμματος από 1.1.2017 θα ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.
Η οικονομική ενίσχυση για τετραμελή οικογένεια αναμένεται να φτάσει τα 400 ευρώ (200 ευρώ για κάθε ενήλικα και από 50 ευρώ για κάθε παιδί), ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα στους ωφελούμενους σε πρόσβαση και διασύνδεση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, αλλά και θα ενεργοποιεί δράσεις που εστιάζουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή σε κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ωφελούμενες μονάδες σύμφωνα με το πρόγραμμα, είναι:
–Το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, δηλαδή κάθε ενήλικο άτομο που υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές, σε σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,
-Το πολυπρόσωπο νοικοκυρία, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη και απαρτίζεται από ένα άτομο και ένα ή περισσότερα τέκνα, ή από έγγαμο ζευγάρι, ή ζευγάρι, το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα, καθώς και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια.
-Ωφελούμενοι μπορεί να είναι επίσης, άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων της πρώτης φάσης, ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων, τα οποία λειτουργούν στους δήμους της πρώτης φάσης.

Προηγούμενο άρθρο Στη Λάρισα η εικόνα της Αγίας Τριάδας
Επόμενο άρθρο Χάρτα της Θεσσαλίας για το βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό